(Beeld: Omroep West)

‘Ze hebben levens overhoop gegooid en dat reken ik hen het zwaarst aan.’ Dat zegt eigenaar Dirk van der Zwan van TuineXtra in Noordwijk. Woensdag dient de rechtszaak tegen een van de verdachten die afgelopen zomer zijn tuincentrum overvielen.

Op een donderdagochtend in juli wordt het tuincentrum aan de Van Berckelweg vlak voor openingstijd overvallen. Een aantal personeelsleden wordt los van elkaar verrast door de twee overvallers. Ze worden bedreigd met een wapen en hun handen worden vastgebonden. Eén van de medewerkers gaat de confrontatie aan en weet een overvaller te overmeesteren.

Op dat moment komt Van der Zwan het kantoor binnen. ‘Mijn collega drukte de overvaller tegen de muur aan. Ik zag dat mijn collega bloedde en dacht: blijf met je poten van hem af.’ Samen werken ze de verdachte op de grond. ‘Ik ben erbovenop gaan zitten en heb hem acht minuten lang in bedwang gehouden’, zegt Van der Zwan. De politie arriveert en arresteert de man.

De andere dader is in de tussentijd op de vlucht geslagen. Na een zoektocht wordt een man aangehouden, maar hij blijkt niets met de overval te maken te hebben. ‘Het was een klap toen we dat hoorden.’

Nog altijd wordt gezocht naar de tweede verdachte. Van der Zwan baalt ervan dat hij nog steeds vrij rond loopt. ‘Ik denk dat er pas rust is als hij is opgepakt. Dat merk je bij iedereen hier, je wilt er klaar mee zijn.’

Van der Zwans advocaat leest woensdag tijdens de zitting een verklaring namens hem voor. ‘Mijn collega’s hebben er last van, dat vind ik het ergst. Verschillende collega’s zitten nog thuis. Ze hebben levens overhoop gegooid, ze hebben waarschijnlijk niet door wat ze teweeg hebben gebracht en dat reken ik hen het meest aan.’

Hij hoopt dat de zaak snel kan worden afgesloten. ‘Met mij gaat het nu wel goed, maar het mag wel voorbij zijn. Dit geeft zoveel negatieve energie, we willen verder.’

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in