
Bollenstreek – De gemeenten in de Bollenstreek zijn hard aan het werk met de energietransitie. Dat doen ze gezamenlijk in Holland Rijnlandverband. Het heeft geresulteerd in een plan van aanpak : de Regionale Energie Strategie 1.0, die maandag is gepresenteerd.
Het doel van de Holland Rijnlandgemeenten is om in 2030 11% minder energie te gebruiken dan in 2017. Dat moet gebeuren door woningen en kantoren beter te isoleren en bijvoorbeeld LED-verlichting te gebruiken. Volgens regionaal bestuurder Karin Hoekstra is iedereen het hier wel over eens. Het duurzaam opwekken van energie kent volgens haar meer bezwaren. Bijna iedereen is voorstander van zonne- en windenergie, maar bijna niemand wil een zonneveld of turbinepark in de buurt. De gemeenten gaan nu beginnen met zonnedaken, waartegen nauwelijks weerstand is. Het aanwijzen van locaties voor zonnevelden of turbineparken gebeurt in een volgende fase.
RES 1.0 is nu doorgestuurd naar de gemeenteraden ter goedkeuring.
Mensen moeten eens begrijpen dat dit straks fout gaat. Hoe afhankelijker je wordt van ’tijdelijke’ stroom, hoe groter het gevaar voor een blackout. Laatst ook een artikel hierover, over de Duitse energiemarkt. Die energie is afhankelijk van subsidie en zal duurder en duurder worden. Neem nou de windmolens die ze in zee willen zetten. Er is honderd miljard nodig om dit aan te sluiten op bestaande net. Waait het flink krijgen we zo veel stroom, dat als de wind plots wegvalt, kunnen de bestaande centrales dit plotselinge wegvallen niet opvangen. Als dat gebeurt gaat alles op zwart. En dan heb je een probleem. De meeste centrales gebruiken tegenwoordig zo veel stroom dat ze van andere centrales afhankelijk zijn om op te starten. Dit neemt weken in beslag voordat de centrales draaien. Daarna kan de burgerbevolking weer aan het stroom… In Australië hebben ze hier al ervaring mee. Energie is niet te betalen en ze hebben al vaker blackouts gehad. Of Texas, waar de windmolens plots uitvielen omdat ze vastvroren en het wegvallen van die energie gewoon niet opgevangen kon worden. Helaas krijg je in de media hier geen goeie berichtgeving over…
Hier komen ze straks wel weer achter. Als het helewagepark aan de stekker zit .Maar wie dan leeft moet het maar uitzoeken .Je zal toch een goed alternatief moeten hebben.Ik denk dat je toch een paar van die centrales moet bouwen waar die groene Zoo tegen zijn.