GOM-villa's in het Abeelenpark (foto GOM)

Noordwijk – Wethouder Theo Alkemade gaat met de andere Bollenstreekgemeenten praten om toekomstige GOM-woningen op een andere manier te bouwen.

Die GOM-huizen zijn nu nog vooral grote villawoningen. De opbrengst van de grond wordt door de Greenport Ontwikkelings Maatschappij gebruikt om de verrommeling van het bollenlandschap tegen te gaan. In totaal zouden er 600 GOM-woningen moeten komen, zo hebben de gemeenten jaren geleden afgesproken.

Maar rijen villa’s, dat stuit steeds meer politici tegen de borst. Donderdagavond kregen ze een presentatie te zien, waarin werd voorgesteld om andere types GOM-huizen neer te zetten. Waarbij er meerdere woningen komen in één gebouw, dat ook hoger wordt dan tot nu toe het geval is. De mensen, die daar komen te wonen, krijgen wel één gemeenschappelijke entree, via een erf.

10 REACTIES

 1. Van luxe villa’s naar luxe flats die nog massaler zijn en gebouwd zullen worden voor de rijke senioren die gelijkvloers willen wonen. Men moet gewoon stoppen met bouwen in de linten. Beter een gebied aanwijzen waar een woonwijk met sociale woningbouw komt waaruit de GOM betaald wordt dan de hele regio maar volplempen met bebouwing. Volgende stap zal gewoon zijn dat ze de rest ook vol gaan bouwen omdat de randen toch al ingevuld zijn met bebouwing.

  Andere oplossing is om de GOM gewoon op te heffen en gewoon te handhaven op verloedering (en oneigenlijk gebruik zoals stallingen voor caravans, manege’s (paardenweitjes)).

 2. Goed plan. De ene GOM villa na de andere verschijnt in de Bollenstreek terwijl sociale woningbouw ernstig achter blijft.
  De opbrengst van de opruiming van de “verrommeling” kan ook gebruikt worden voor sociale woningbouw.
  Ook deze opruiming van de “verrommeling” geeft veel tegenstand want daar zijn de paardenweitjes en moestuinjes weer de dupe van…
  Misschien een idee om de gehele GOM constructie eens goed onder de loep te nemen!!!

 3. Ga betaalbare huizen bouwen tussen 250000 en 350000, en alleen voor bewoners uit de gemeente Noordwijk, want op het terrein
  van de Santa Maria en de Bavo wonen voor 95 procent mensen van buitenaf met veel geld, zo los je de woningnood niet op !

 4. Ik hoop dat ze naar jullie luisteren Piet en CP .Maar ik denk het niet mensen met een klein inkomen komen echt niet in een GOM woning.

 5. Ben het helemaal eens met alle bovenstaande opmerkingen. Stop met dat GOM verhaal, opheffen dat gedrocht en de leugen dat ze de streek openhouden. Ieder normaal weldenkend mens ziet toch dat door zulke grote Patsers Villa”s alle linten volgeplempt worden!!Hier worden die mensen die dat gedrocht besturen wijzer van en verder niemand!!! Grote bruikbare gebouwen worden gesloopt en de beginnende kweker, die onze streek het gezicht geven, kunnen niets meer kopen om een nieuw bedrijf te beginnen en zodoende De BOLLENSTREEK in stand kunnen houden .Bouw sociaal niet alleen koop, maar ook BETAALBARE huurwoningen. al sneuvelt er dan helaas maar een stuk teellland hou het op wijk nivo. Alleen voor “echte” geboren en getogen NOORDWIJKERS. De jeugd wordt van zijn geboorte grond verdreven Dit speelt al van vlak na de tweede wereldoorlog. En we hebben de jonge mensen hard nodig om al onze voorzieningen op peil te houden. Dat realiseren heel weinig mensen en politici zich.!!

  • De bestuurders moeten ook even zelf beseffen dat alleen maar ‘prachtige villa’s’ ook een monocultuur geven. Zonder enige druk van de publieke opinie mogen ze uit zichzelf opteren voor subtiel aangelegde hofjes met ingetogen kleinere appartementgebouwen aan de randen van zo’n ‘villalint’ max 3 hoog, tactische zichtlijnen met veel groen, werkt ook tegen ghettovorming.

 6. Vreemde titel van dit bericht. De term ‘erfflats’ is niet aan de orde gekomen tijdens de raadsvergadering.
  Wethouder Alkemade heeft in zijn presentatie de ambitie genoemd om 300! GOM woningen in de gemeente Noordwijk te willen bouwen. Deze zouden allen in het zogenaamde buitengebied moeten komen. Dat is 18 hectare bollengrond. In de plaats daarvoor moeten dus 18 hectare aan zogenaamde rommelige schuren worden opgeruimd. Maar wat is rommelig? En wie bepaald dat? Er zijn diverse voorbeelden waar bruikbaar en totaal niet afgeschreven vastgoed wordt gesloopt. Dit gaat ten koste van ondernemers die willen starten in het vak. De GOM koopt vastgoed zonder dat daar direct inkomsten tegenover staat, omdat er in de praktijk nauwelijks locaties zijn om de GOM titels te kunnen verkopen. Kijk wat er in Teylingen gebeurt na het slopen van Molenaar. Daar heeft de GOM voor ruim 3 miljoen gebouwen gesloopt maar wil de gemeente Teylingen geen ruimte voor GOM woningen vrij maken. Maar waar dan wel? De GOM constructie is achterhaald want in 10 jaar is er nauwelijks iets bereikt. Het lijkt meer op een pyramidespel waar de gemeente, lees inwoners, de rekening voor gepresenteerd krijgen.

 7. Juist Thomas!! heel scherp gezien . Zo doen ze dat in Italie ook. Maar dan heet het MAFFIA. Al die Bollenstreek College’s moeten eens tegen het licht gehouden gaan worden. Ja Omroep BO, helaas scherp maar plaatsen dit verhaal . Dit is zoals op veel andere politieke Bollenstreek Fronten de WAARHEID en ga daar niet voor op de loop.!! Om te herinneren Peenwasserij Noordwijk, Bouwen in Vinkenveld Zuid . De provincie keurde dit allemaal goed volgens CDA er Alkemade, niet dus. Asbest vervuiling Admiraal terrein bij Jan Kroonsplein, Parkeerterrein Maarten Kruijtstraat. enz. enz. enz.!! Maar gelukkig, volgend jaar nieuwe Gemeenteraads verkiezingen.

 8. Goed gesproken er moet echt de bezem door heen we worden allemaal een rad voor ogen gedraaid door die wed houder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in