april, 2021

03apr(apr 3)10:0031jul(jul 31)17:00Uitgesteld tot 20 april - Lisse - expositie Kleurenpracht in museum De Zwarte Tulp

evenement details

Museum De Zwarte Tulp toont van 3 april – 31 juli de tentoonstelling “Kleurenpracht” over de werkwijze van bollenschilders in de loop van vier generaties.

Periode: 3 april – 31 juli

Tijd: Dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur.

Waar: Museum De Zwarte Tulp, Heereweg 219, 2161 BG Lisse

Entree: 8 euro per persoon

Tickets en informatie: https://museumdezwartetulp.nl/

Hieronder de informatie van de organisator:

Kleurenpracht – Een tentoonstelling over het schilderen van bollenvelden

3 april – 31 juli 2021

Toen de bollenkwekers omstreeks 1870 in de zandvlakten achter de duinen bollenvelden gingen aanleggen – percelen bolbloemen in één kleur -, waren het toeristen maar ook schilders die al snel de ongewone schoonheid daarvan zagen. De bloeiende bollenvelden zijn sindsdien een geliefd onderwerp voor schilders uit buiten- en binnenland.  

De tentoonstelling Kleurenpracht laat zien hoe schilders te werk gaan bij het maken van hun

schilderijen. Soms zitten ze met hun schildersezel in het veld en schilderen hun werken direct naar de werkelijkheid. Ook maken ze tekeningen of schetsen ter plekke die in hun atelier worden uitgewerkt tot schilderijen. Tegenwoordig zijn ook foto’s of dia’s goede hulpmiddelen bij het creëren van een bollenveldenschilderij

Aan de hand van werk van bollenveldenschilders uit vier generaties wordt in de tentoonstelling de werkwijze van schilders zichtbaar gemaakt.

Anton Koster (1859-1937) is nog steeds de ‘koning’ van het bollenveldenschilderen, met een werkzaamheid van meer dan 30 jaar, de productie van honderden schilderijen, steeds van hoge kwaliteit. In zijn werken heeft hij ook aandacht voor de individuele bloemen – vooral tulpen en hyacinten – die herkenbaar zijn en soms zelfs identificeerbaar. Koster werkte zowel buiten als in zijn atelier.

Ben Viegers (1886-1947) was vooral gefascineerd door de kleurenpracht van de bollenvelden en niet in de individuele bloemen. Zijn werk is spontaan en impressionistisch. De kleinere werken ontstonden in het veld, de grotere in het atelier, waarschijnlijk op basis van schetsen. Hij heeft veel andere onderwerpen geschilderd –  stadsgezichten, landschappen -, maar zijn bollenveldenschilderijen behoren tot het meest geliefde deel van zijn oeuvre.

Leo van den Ende (1939) is bekend geworden door de titanenarbeid van het schilderen van het Panorama Tulipland (1997-2008) dat jarenlang vele duizenden bezoekers naar Voorhout trok. Het panorama wacht nu op een nieuwe locatie. Van den Ende heeft ook veel individuele schilderijen gemaakt, vaak topografisch herkenbaar. Hij schildert op locatie maar ook met behulp van foto’s en dia’s. 

Joyce van Caspel (1970) schildert in het veld, ‘en plein air’ en volet zich vooral aangetrokken door de kleurenpracht van de bollenvelden. Haar bollenveldenschilderijen zijn kleurimpressies die, na een aantal aanzetten, snel zijn geschilderd.

tijd

April 3 (Zaterdag) 10:00 - Juli 31 (Zaterdag) 17:00

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in

X