Exoot in de sloot jaagt Rijnland op kosten

Bollenstreek – De bestrijding van exotische planten jaagt het hoogheemraadschap van Rijnland op kosten. Die zijn gestegen €63.000 in 2012 naar €390.000 in 2016. Onder het motto ‘Geen exoot in de sloot’ doet Rijnland de dringende oproep overtollige aquarium- en vijverplanten niet in de sloot te gooien, maar in de GFT- bak.

De woekerende plantengroei belemmert de doorstroming en waterberging in sloten en vaarten. Dat kan leiden tot wateroverlast. Ook verdringen exoten de inheemse planten en brengen ze vissen in het nauw doordat er zuurstofgebrek ontstaat. Exotische planten moeten machinaal of handmatig worden verwijderd en daarna worden afgevoerd.

De meest voorkomende exoten zijn de grote waternavel en de waterteunisbloem. Deze komen onder meer veel voor voor tussen Haarlem en Noordwijk/Sassenheim. Mensen die denken exotische waterplanten te zien, kunnen dat melden via www.rijnland.net/exotischewaterplantmelden. Bellen onder kantoortijd kan ook: (071) 306 3535. Meer informatie: www.rijnland.net/geenexootindesloot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in