Expositie over Hendrik Valk in museum de Zwarte Tulp

Lisse – Museum de Zwarte Tulp toont van 17 januari tot en met 17 april een kleine, maar mooie selectie schilderijen en tekeningen van tulpen en andere bloemen van Hendrik Valk (Zoeterwoude 1897-Arnhem 1986). De kunstwerken zijn zeer geliefd bij het publiek, maar tot op heden nog nooit in een afzonderlijke tentoonstelling te zien geweest. De expositie is samengesteld door Caroline Roodenburg en Else Valk, die ter gelegenheid hiervan in een kleine publicatie herinneringen aan haar vader heeft opgehaald.

‘De bloemen die mijn vader schilderde, zijn eigenlijk heel anders dan de traditionele bloemstillevens die we van veel kunstenaars kennen’, zegt Else Valk. ‘Mijn vader stileerde de bloemen in rechte lijntjes en isoleerde ze uit hun omgeving – de achtergrond liet hij helemaal wit. Zo concentreerde hij zich op de hoofdzaak’. Die korte typering van haar vaders werk klopt. Het ‘zuiveren’ van de voorstelling zat kunstenaar Hendrik Valk al vroeg in het bloed.

In Leiden, waar Valk opgroeide en als jonge kunstenaar met moderne stijlen experimenteerde, maakte hij rond 1918 kennis met Theo van Doesburg van De Stijl, de kunstbeweging die wereldberoemd werd door de abstracte composities van onder anderen Van Doesburg en Piet Mondriaan. Wat deze Stijl-kunstenaars beoogden, was een ‘pure’ kunst van uitsluitend geometrische kleurvlakken en lijnen, gezuiverd van de alledaagse werkelijkheid. Met deze composities zouden ze, naar hun rotsvaste overtuiging, op den duur zelfs bijdragen aan een betere, harmonieuze samenleving. Die absolute ‘zuivering’ naar het abstracte ging Valk te ver, maar dat de zichtbare omgeving tot een veel helderder kern was terug te brengen, stond voor hem vast.

Valk zou zijn eigen weg gaan en met grote regelmaat bloemen schilderen, onder andere diverse soorten tulpen en rozen, en de veldbloemen die zijn vrouw Tanja graag in de natuur plukte. Else Valk: ’Elke keer als mijn moeder weer een nieuw boeketje in de kamer had gezet zei mijn vader: “Tanjoes! Hou op. Nu moet ik weer gaan schilderen”’. Dat hij ze in feite met veel plezier schilderde kan het publiek binnenkort in Lisse met eigen ogen zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in