TV: Extra Boa’s en wijkagent voor Hillegom

Hillegom – Hillegom krijgt structureel een extra buitengewoon opsporingsambtenaar. Deze extra Boa is vorig jaar voor twee jaar ingevoerd, maar het college van B&W wil ook na 2021 verder met de extra formatieplaats. Daarmee heeft Hillegom dan structureel 2,7 Boa’s. De gemeenteraad moet er nog mee instemmen, maar omdat de raad zelf de tijdelijke extra Boa heeft ingevoerd verwacht het college geen problemen.

‘Als we naar ons inwoneraantal kijken zouden we er eigenlijk vier moeten hebben,’ zegt burgemeester Arie van Erk, ‘maar in ons nieuwe afvalbeleid zit ook een halve arbeidsplaats voor controle op afval voor de komende drie jaar, dus bij elkaar zijn dat dan 3,2 arbeidsplaatsen. Dan komen we toch al in de buurt’.

Met ingang van oktober krijgt Hillegom ook een extra wijkagent, de vierde. Ook daarmee zit het dorp dan op de landelijke norm voor het aantal wijkagenten. De uitbreiding is volgens de burgemeester hard nodig: ‘De werkdruk was te hoog.’

Hillegom huurt, samen met Lisse, ook nog twee extra Boa’s in die ’s avonds na tien uur kunnen controleren op de naleving van de coronamaatregelen, bijvoorbeeld in de horeca. Dat kost extra geld, maar ‘daarmee zitten we wel steviger in onze capaciteit,’ aldus burgemeester Van Erk.

Het aantal meldingen dat bij de gemeente binnenkomt voor de Boa’s is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2017 ging het om 405 meldingen, in 2019 waren het er 1030. Van Erk vindt dat niet per sé verkeerd: ‘Het geeft aan dat burgers meer betrokken raken bij hun omgeving en dat ze graag bellen over de leefbaarheid. Er is niet meer rottigheid, maar meer motivatie.’ Toch zijn er ook meer bekeuringen uitgeschreven. Vorig jaar waren het er 290, tegen 183 in 2018.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in