Teylingen – De Teylingse VVD-fractievoorzitter Monique de la Rie noemt het “onacceptabel” als er in de Duin- en Bollenstreek extra windmolens moeten worden geplaatst omdat de provincie Zuid-Holland en de gemeenten in het Groene Hart in dat laatste gebied geen windmolens willen plaatsen.

De la Rie deed haar uitspraak woensdag tijdens een vergadering van de raadscommissie DEB. De commissie sprak daar over de duurzaamheid in de gemeente Teylingen en de Regionale Energie Strategie van de regio Holland Rijnland (Duin- en Bollenstreek, regio Leiden en regio Alphen aan den Rijn). Volgens De la Rie moeten alle mogelijkheden bekeken worden om in de toekomst ‘van het aardgas af te komen’, waarbij ook het gebruik van waterstof en kernenergie onderzocht moet worden. Het gebruik van biomassa vindt zij, net als burgerlid Jeroen Tomassen van GroenLinks, echter niet duurzaam. Trilokaal-fractievoorzitter Frans van Swieten was het met De la Rie eens dat er geen extra windmolens in de Duin- en Bollenstreek moeten worden geplaatst omdat men het Groene Hart niet wil ontsieren met deze hoge molens. “Iedereen moet bijdragen aan de opgave om duurzame energie op te wekken”, aldus Van Swieten. Volgens wethouder Heleen Hooij (Trilokaal) kunnen waterstof en kernenergie in de komende tien jaar echter nog niet worden ingezet als alternatieve energiebronnen. Dat is de reden dat Holland Rijnland deze bronnen niet heeft onderzocht als alternatieven voor aardgas. Hooij wil dat zoveel mogelijke warmtebronnen in aanmerking komen om op termijn het aardgas te vervangen. Vandaar dat biomassa wel degelijk wordt gezien als een mogelijk tijdelijke vervanging.

Overigens willen verschillende commissieleden dat sterker wordt ingezet op het plaatsen van zonnepanelen, onder andere op de sociale huurwoningen van woningcorporatie Stek. Volgens wethouder Hooij zal de gemeente Teylingen samen met Stek een pilot gaan houden om een wooncomplex in Sassenheim van het gas af te halen en te voorzien van duurzame energie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in