Foto’s van fotograferende visboer gebundeld in boek

Foto Susanne Vedder

De wereldberoemde eekhoornfoto van fotograaf Dick van Duijn is vanaf nu in boekvorm te zien. Deze week is het boek ‘De pracht van de natuur’ verschenen, met tientallen dierenfoto’s van de Noordwijker. ‘Ik fotografeer pas een aantal jaar. Dat er nu al een boek is, vind ik een hele eer.’ Hieronder alvast een selectie van de foto’s uit het boek.

Dick maakte ruim een jaar geleden een foto van een Oostenrijkse grondeekhoorn die aan een bloem ruikt. Niet lang daarna ging het plaatje de hele wereld over. NBC, Daily Mail, allemaal plaatsten ze de foto. Een paar weken later gebeurde het opnieuw met een foto van een eekhoorn die naar een nootje springt. De Noordwijkse visboer was in één klap doorgebroken.

Waarom is er nu een boek?

‘De uitgeverij benaderde mij nadat ik op tv was geweest, ze wilden heel graag een boek uitgeven. Dat vond ik wel leuk, dus nu zijn mijn foto’s – voornamelijk foto’s die ik al had gemaakt – gebundeld.’

Op welke foto ben je het meest trots?

‘De eekhoornfoto met het nootje. Die heb ik vorig jaar rond deze tijd gemaakt in Brabant. Die ga je niet meer overtreffen. En ook die van een vos met zijn ogen dicht, vind ik een heel gave foto. Het lijkt net of hij zit te genieten.’

En welke foto heeft je het meeste moeite gekost?

‘Ook die van de springende eekhoorn met herfstkleuren. Ik heb een aantal jaar dagenlang in een hut gezeten. Ik wilde dat ie uit het water zou springen met herfstkleuren op de achtergrond. Dat was mijn droombeeld. Uiteindelijk is het gelukt, dat heeft heel veel uren geduurd.’

Hoe doe je dat, een dier zo op de foto krijgen?

‘Als ik ga fotograferen ben ik een aantal uren bezig. Daarnaast moet je geluk hebben dat ze leuk kijken en een mooie pose aannemen. Ik probeer het menselijke in dieren te vangen.’

Er stond je een droomjaar te wachten, met veel fotografiereizen. Hoe anders is dat gelopen door corona?

‘Ik had me een ander jaar voorgesteld. Het is de afgelopen tijd lastig om te reizen. Ik zou nu naar Finland gaan om beren en wolven te fotograferen, maar dat ging helaas niet door. Ook zou ik naar Tanzania en nog een aantal andere landen, maar dat ging allemaal niet door. Er stonden leuke dingen op het programma, maar helaas… Ik ga deze winter misschien nog wel naar Costa Rica. Daar mag ik naar een fotografenlodge in de jungle.’

Je droom was om te leven van de fotografie en te stoppen bij de viskar: is die droom al uitgekomen?

‘Ik verdien een leuk extraatje met een aantal foto’s, maar kan er nog niet mijn beroep van maken. Ik heb de hele zomer achter de viskar gestaan.’

(een bericht van mediapartner Omroep West)

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in