Noordwijk/Noordwijkerhout – Een fusie van de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout op termijn is de beste, bestuurlijke oplossing. Dat is de conclusie van het onderzoeksbureau Twynstra Gudde. Wel moet dan een verschil in ambitie (kustgemeente versus bollengemeente) omgezet worden in een gezamenlijke visie. Voordelen van een fusie zijn een krachtigere positie in de regio, in de beleving van regionale partners is de fusiegemeente een meer daadkrachtige en meer stabiele samenwerkingspartner, een betere kwaliteit van de ambtelijke organisatie en minder kwetsbaarheid. Verder noemen de onderzoekers het een risico dat als een van de twee gemeenten op zoek gaat naar andere samenwerking dat de achtergebleven gemeente de regie op het proces kwijt is. Een ambtelijke fusie ziet Twynstra Gudde niet zitten omdat het dienen van ’twee heren’ gezien de verschillende ambitieniveaus niet goed uitpakt. Ondanks hun eigen conclusies realiseren de onderzoekers zich dat ‘zonder verliefdheid, geen goed huwelijk’ mogelijk is. Ze geven nog een belangrijke zaak mee als er gekozen wordt voor een bestuurlijke fusie. Dan moet er een gezamenlijke visie komen met als belangrijk onderdeel een kernenbeleid: werken vanuit de basis van de kernen: Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk. De gemeenteraden zijn nu aan de beurt om zich uit te spreken over de onderzoeksresultaten. Dat gebeurt op 20 april.

Klik hier onder voor het rapport van Twynstra Gudde.

Eindrapport – Verkenning intensievere samenwerking N-NH

Verdere schema van bespreking:

 • 18 april 2017, 19.00 uur, presentatie rapport aan de gemeenteraden van Noordwijk en Noordwijkerhout, openbare bijeenkomst, locatie: raadzaal Noordwijk.
 • 18 april 2017, 21.00 uur, een extra bijzondere vergadering van de Commissie Bestuurlijke Aangelegenheden en Middelen (BAM), bespreking (oordeelsvormend) eindrapport, openbare bijeenkomst, locatie: raadzaal Noordwijkerhout.
 • 20 april 2017, 20.00 uur, besluitvorming in de afzonderlijke, openbare gemeenteraadsvergaderingen in Noordwijk en Noordwijkerhout. Locaties: raadzaal Noordwijk en raadzaal Noordwijkerhout.

 

9 REACTIES

 1. Hoe voorspelbaar kan het wezen? Wat de bestuurders in hun hoofd hebben, dat hebben ze niet ergens anders. Vraag voor wijze vaders en moeders: wat doe je met een kind dat om iets zeurt en niet ophoudt? Inzendingen graag naar de Gemeenteraden van Noordwijkerhout en Noordwijk, en naar het Provinciehuis Zuid-Holland.

 2. Zo gaat dat. Wie betaalt bepaalt de strekking van het advies. Dat adviesbureau vindt het prima want die zien een vervolgopdracht in het verschiet.

 3. Gezien de meerderheid van de lokale partijen in de Noordwijkse Raad, zou deze zoveelste poging van de bestuurders kansloos moeten zijn. Waarom doen ze het dan toch? Ongeduld? Of heeft ook Puur Noordwijk inmiddels geleerd dat bestuur en betrouwbaarheid niet samengaan, en is er achter de schermen alvast een verstandhouding bereikt?

 4. Noordwijk en samenwerken gaat niet werken, politiek en raad zijn erg verdeeld en alleen bezig met hun eigen belangetjes.

 5. Beste Breznjev! Je opmerking is nogal vaag, generaliserend en kennelijk onaardig voor Noordwijk. Moeilijk om er lering uit te trekken! En zou je bij gelegenheid even kunnen uitleggen waarom je een schuilnaam hebt gekozen die associaties oproept met totalitarisme, stagnatie en seniliteit? Wonderlijk is het zeker, dus de verklaring kan interessant zijn.

 6. De gemeente zal een stap voorwaarts moeten doen. Anders is Noordwijk straks een onderdeel van Katwijk of Teylingen. Maar beide lokale partijen in Noordwijk willen niet. Vinden sportcity mooi. Krijgen ze een natte broek van. Voor de rest blijft het tobben. Het is eten of gegeten worden. Niemand die het ziet.

 7. Achter de schermen is allang beslist.

  In herinnering: Noordwijk zou geen burgemeester krijgen totdat er voor fusie zou zijn besloten. Als dit al voor de schermen plaatsvond, dan kan men zich gemakkelijk voorstellen hoe het er achter de schermen aan toe is gegaan!

  De burgers van Noordwijk en Noordwijkerhout staan buitenspel en het gaat nog veel erger worden, want deze burgemeesters en volksvertegenwoordigers namens landelijk vertegenwoordigde politieke partijen hebben maar één doel. Dat doel dient helaas enkel het eigenbelang van het politiek establishment.

 8. Nu alleen nog een naam, SportCity (zoals voorgesteld) of Tulip City, staan we meteen internationaal op de kaart. Of TulpenStadt voor de Duitsers. Marketing en naamgeving in een!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in