VAB in Voorhout (Foto: VAB)

Teylingen/Bollenstreek – Een motie van de eenmansfractie Piket voor een onderzoek om het VAB te verhuizen zal vrijwel zeker in de Teylingse gemeenteraad verworpen worden. Dat bleek woensdag tijdens de vergadering van de raadscommissie DEB.

Momenteel is een projectteam bezig met een onderzoek om het Vuilafvoerbedrijf Bollenstreek (VAB) te moderniseren voor de komende veertig jaar. Vijf gemeenten maken gebruik van het vuiloverslagstation aan de ’s Gravendamseweg in Voorhout: Teylingen, Lisse, Hillegom, Noordwijk en Katwijk. Volgens de Fractie Piket is niet alleen een onderzoek nodig naar de modernisering van het VAB, maar ook zou er, gelet op de verkeersdrukte en verkeersveiligheid, tevens een onderzoek uitgevoerd moeten worden naar mogelijke alternatieve locaties voor het vuilafvoerbedrijf. In het verleden werd het afval per trein vanaf het VAB naar de vuilverwerkende bedrijven vervoerd, vandaar de locatie naast het spoor. Al vele jaren wordt het afval echter met vrachtwagens vervoerd, waardoor het niet meer nodig is om het VAB bij de spoorweg te situeren. Daardoor zou het VAB ook elders in de Duin- en Bollenstreek gevestigd kunnen worden, bijvoorbeeld op een plaats die dichter bij de snelweg ligt, die verkeersveilig is qua aan- en afvoer van afval, en die goed bereikbaar is voor de aangesloten gemeenten. In de motie van Fractie Piket wordt het college opgeroepen om ervoor zorg te dragen dat naast het onderzoek naar de modernisering tevens onderzoek gedaan wordt naar mogelijke andere locaties voor het VAB.

Volgens wethouder Heleen Hooij heeft het VAB momenteel voor de huidige locatie in Voorhout 28 milieuvergunningen op het gebied van onder andere geluid, geur, opslag en stikstof. Die zouden allemaal opnieuw moeten worden aangevraagd voor een andere locatie, wat volgens haar een lang traject zou worden. Daarnaast zouden er nauwelijks andere locaties beschikbaar zijn om het VAB te huisvesten. Hooij is dan ook niet van plan om alternatieve locaties voor het VAB te gaan onderzoeken. Wel vindt ze dat de verkeersveiligheid nabij het VAB op de ’s Gravendamseweg een punt van aandacht moet zijn. Na haar uitleg bleek dat op Fractie Piket na vrijwel niemand in de commissie DEB zit te wachten op een onderzoek naar een andere locatie voor het VAB. Toch liet Dion Piket weten zijn motie gewoon in te dienen tijdens de eerstkomende gemeenteraadsvergadering.

3 REACTIES

  1. Dion Piket ziet het heel scherp. De locatie is inmiddels achterhaald en het is nu het juiste moment om een veel betere locatie in te richten. Dichter bij de snelweg en minder nodeloze verkeersbewegingen bij Piet Gijs waar de verkeerssituatie zeer slecht te noemen is. Iedere oplossing is een stap in de goede richting. De VAB hoort daar niet meer.

    Blijft de politiek slapen of omarmen ze het uitstekende idee van Dion Piket?

  2. Het is gewoon schandalig wat daar met het verkeer aan de hand is het is veel te druk daar .Levensgevaarlijk nou maar een nieuwe want het wordt toch niet goedkoper wat de grote heren beloofd hadden .

  3. Je kan wel merken dat ze bij de gemeente weinig op een fiets zitten ga eens met de fiets naar het Piet Gijs als er trein komt en de bomen gaan weer open en er staan twee vuilnis wagens dan is de chaos kompleet zeker als je met de fiets bent de een slaat af en de ander staat op het fietspad maar daar hebben jullie schijt aan want je zit lekker in je auto .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in