Bollenstreek – Het Vaticaan weet nog van niets, Keukenhof idem dito, maar de paus krijgt met Pasen geen bloemen uit Holland. De arrangeur, Paul Deckers uit Posterholt, kan geen sponsors meer vinden en heeft de bloemenhulde gisteren afgeblazen.  Daardoor klinkt dit jaar op Eerste Paasdag vanaf het balkon op het Pietersplein dit jaar voor het eerst sinds 35 jaar geen ‘Bedankt voor die bloemen’.  

Hoofdarrangeur en projectleider is de laatste jaren Paul Deckers. De bloemist uit het Limburgse Posterholt kan na twee jaar corona geen sponsors meer vinden., laat hij vanmorgen weten aan dagblad De Limburger. De afgelopen twee jaar kon de bloemenhulde ook al niet doorgaan vanwege de pandemie.

Corona heeft sponsors van het evenement ‘bloemen voor de paus’ doen afzien van de eerdere toegezegde giften voor het project, aldus Deckers, sinds 1988 betrokken bij de bloemenschikking op het plein en sinds 2015 verantwoordelijk voor de organisatie en realisatie ervan. ‘De sponsors stoppen, het past niet meer in hun marketingbeleid’, aldus een teleurgestelde Deckers in de Limburger. ‘En dat terwijl we sinds 1986 een wereldplatform hadden voor de Nederlandse sierteelt.’

‘Bolbloemen spelen belangrijke rol’

In 2020 zag Deckers er vanaf vanwege de eerste coronagolf en alle complicaties. Vorig jaar redde de rozenkweker Meijer Roses uit Pijnacker de Hollandse eer door duizenden avalancherozen naar het Vaticaan te sturen. Masar ook dat zit er dit jaar blijkbaar niet meer in.

Deckers komt zelf uit het Limburgse Posterholt. maar de bloemen die hij jaarlijks in Vaticaanstad gebruikt komen voor een groot deel uit de Bollenstreek. ‘Er gaan natuurlijk elk jaar heel veel bloemen mee, zoals de avalancheroos en de delphinium, maar de bolbloemen uit de Keukenhof spelen een belangrijke rol’, vertelde Deckers vorig voorjaar nog aan Omroep West. ‘Voor mij zijn ze ondenkbaar in het project.’

Keukenhof weet van niets

‘Jazeker, het staat bij ons wel in de planning’, zegt een woordvoerder van Keukenhof in Lisse als onze verslaggever vanmorgen vraagt of er voor aanstaande Paaszondag weer bloemen uit de Bollenstreek naar Rome gaan voor de pauselijke paaszegen voor stad en land ‘Urbi et Orbi’. ‘Maar we weten nog van niets’, zegt ze. Dus ook niet dat Deckers de hulde heeft afgeblazen? ‘Nee’, maar ze gaat meteen aan de slag.

Deckers heeft het woensdagavond alleen nog maar aan zijn eigen team verteld. Het Vaticaan had hij donderdag nog niet op de hoogte gesteld, net zo min als de andere partijen die jarenlang betrokken waren bij de Roomse paashulde.

‘Het is allemaal voorbij’

Er deden – vóór corona – in al die 35 jaar tientallen kwekers mee, legt Deckers uit aan zijn lokale krant. ‘Rozenkwekers, bomenkwekers, bollenmannen met narcissen, hyacinten, blauwe druiven en tulpen, noem maar op. We hadden dertig medewerkers die in één dag het Sint-Pietersplein omtoverden, het transport met de gekoelde wagens.’

‘Het is allemaal voorbij. Er valt toch 15 kilo gewicht van me af, de laatste maanden waren niet makkelijk, door al dat getouwtrek’, verzucht Deckers.

Dit is een bijdrage van mediapartner Omroep West.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in