Teylingen – Kees van Velzen (CDA) zal na de komende gemeenteraadsverkiezingen niet terugkeren als wethouder in de gemeente Teylingen. “Na rijp beraad” heeft de 61-jarige Voorhouter besloten om af te zien van een eventuele derde periode als wethouder.

Van Velzen heeft zijn besluit niet lichtzinnig genomen, zo laat hij weten. “Ik zou best nog eens vier jaar door willen gaan als wethouder in Teylingen, maar de praktijk leert dat veel wethouders het in een derde raadsperiode in dezelfde gemeente toch moeilijker krijgen. In de afgelopen tijd heb ik gemerkt dat de chemie tussen de gemeenteraad en mij als wethouder toch minder is geworden. Misschien dat dit komt omdat ik als wethouder probeer om sneller en wat zakelijker te opereren, en naar mijn mening staat de raad daar niet echt voor open. Ook werden af en toe wel opmerkingen gemaakt over de wijze waarop ik het wethouderschap uitoefende. Dan kan je wel weer vier jaar doorgaan als wethouder, maar als je dan de nodige tegenwerking vanuit de raad ondervindt gaat daar veel energie in zitten. Dat is niet goed voor de gemeenteraad, maar ook niet voor mij als wethouder. Daar heeft niemand iets aan de komende vier jaar”, vindt Van Velzen.

Knoop doorgehakt

Het definitieve besluit om af te zien van een nieuwe periode als wethouder in Teylingen heeft Van Velzen volgens eigen zeggen zo’n twee weken geleden genomen. “Ik had de knoop al doorgehakt vóór de commissievergaderingen van vorige week”, aldus Van Velzen. In deze vergaderingen werd hij gedwongen om twee raadsvoorstellen terug te nemen: over de nieuwbouw van basisschool De Kinderburg gecombineerd met een fusie met De Rank in Sassenheim, en over de invoering van een derde container voor de inzameling van PMD-afval. Op de opstelling van de raadscommissies die deze voorstellen behandelden kijkt hij met gemengde gevoelens terug. “Als gemeente gaan we immers niet over de fusie van scholen, want dat is aan de schoolbesturen. Toch ging een groot deel van de discussie in de commissie daarover. En de raad heeft indertijd zelf bepaald dat de invoering van PMD-containers in deze raadsperiode moest gebeuren. Het is dan ook onbegrijpelijk dat door de onverwachte ommezwaai van D66 dit voorstel is gesneuveld. Nu zijn we wat beide zaken betreft terug bij af, hoewel het allebei goede voorstellen waren. Ik hou van doorpakken, en dat kan nu niet door de opstelling van een meerderheid van de raad”, laat Van Velzen weten. Hij kijkt echter ook kritisch naar zijn eigen opstelling: “Sommige mensen vinden mij te correct, te transparant en te eerlijk. Misschien had ik als wethouder sluwer moeten zijn”.

Mooie baan

Zijn ervaringen in Teylingen hebben Van Velzen echter wel duidelijk gemaakt dat hij zich als wethouder als een vis in het water voelt. “Wethouder is een gigantisch mooie baan. Ik heb gemerkt dat het een rol is die bij mij past. In acht jaar tijd heb ik als wethouder zo’n honderd projecten kunnen realiseren, en daar ben ik best trots op. Als inwoner van Voorhout en Teylingen zou ik dan ook het liefst wethouder in mijn eigen gemeente zijn, maar ik heb nu anders besloten”. Dat wil echter niet zeggen dat Van Velzen de politiek gegarandeerd gaat verlaten. “Ik sta er wel voor open om ergens anders wethouder te worden”, zo laat hij weten. “Maar dat is uiteraard ook afhankelijk van welke portefeuille ik in een andere gemeente zou kunnen krijgen. Ik heb gemerkt dat een portefeuille als ik nu in Teylingen heb, zoals met financiën, mij wel ligt. Maar ik ga na de komende verkiezingen rondkijken wat er mogelijk is, en waarin ik mijn energie kwijt kan”. En hoewel hij op de elfde plaats staat van de kandidatenlijst van het CDA voor de komende verkiezingen, wil hij in ieder geval ook niet in de gemeenteraad gekozen worden. “Zelfs wanneer ik met voorkeurstemmen gekozen zou worden ambieer ik niet om in de raad te komen. Ik beschouw mezelf alleen als lijstduwer. Het is goed dat de stemmers in Teylingen dat nu al weten. Mochten ze toch op me stemmen, dan zie ik dat als een bedankje en als waardering voor wat ik in de Teylingse politiek heb gedaan”. Waarmee hij duidelijk aangeeft geen rol meer na de verkiezingen in de Teylingse politiek te willen spelen. Volgens Van Velzen heeft het CDA nieuwe kandidaten voor het wethouderschap in de komende raadsperiode.

Kees van Velzen maakte als CDA’er van 1998 tot 2006 deel uit van de gemeenteraad van Voorhout, en daarna vier jaar van de gemeenteraad van Teylingen. De laatste acht jaar vervulde hij voor zijn partij het wethouderschap in deze gemeente.

(tekst: Piet van der Vooren)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in