Noordwijk – Het gemeentebestuur blijft doorgaan met het handhaven op de paardenweitjes.

Drie inwoners, Roos Hoeben, Femke Vink en Sander Schoneveld, hielden dinsdagavond een vurig pleidooi bij de gemeenteraadsleden om meer rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden. Hoeben wees er op, dat sommige weitjes al 75 jaar in gebruik zijn, maar dat de eigenaren van de Omgevingsdienst West-Holland op straffe van 36.000 euro slechts acht weken de tijd kregen om de percelen weer in een weiland te veranderen.

Vink heeft via Facebook al ruim 900 steunbetuigingen ontvangen, zo gaf ze aan. Wethouder Sjaak van den Berg gaf aan, dat hij met de ODWH in gesprek gaat over de vraag hoe de ODWH beter kan communiceren bij het handhavingsproces. Maar het handhaven tegen de paardenweitjes blijft gewoon doorgaan.

20 REACTIES

 1. Maar gemeente waar gaan al deze paardjes heen er is geen huisvesting genoeg voor al deze dieren in de bollenstreek, moeten ze dan maar in de achtertuin ofzo? Zorg eerst voor een inventarisatie van het aantal en zorg er voor dat mensen misschien door middel van een goede ruimtelijke onderbouwing en regels voor ruimtelijke ordening voor paardenweitjes er een mooi landschap onststaat inclusief een hobbypaard! Dit slaat nergens op! Wist u dat er van oudsher op bollenland een stukje beschikbaar mag zijn voor het verbouwen van groente, dit voor de voorziening van kwekers en hun medewerkers!! Triest….

 2. Deze actie lijkt in strijd te zijn met de regels omtrent behoorlijk bestuur. (TIentallen) jaren niet handhaven om vervolgens in eens streng te gaan optreden. Diy kan echt niet! Ik wens de betrokkenen veel sterkte met hun strijd tegen deze onrecht.

 3. GEMEENTE NOORDWIJK is er toch voor iedereen!
  Ik mag hopen voor mens en dier. De gemeente heeft geen idee wat hij de kinderen van deze paardjes aandoet. Ook de volwassenen hebben slapeloze nachten en veel stress door de situatie waar moeten ze heen? Ik zou zeggen bij sjaak van de Berg in zijn achtertuin!

 4. Ze durven van der Putten die er een bende van maakt niet aan te pakken maar mensen met een hobby en een kleine mensen wel want die hebben geen geld voor een dure advocaten .Dit is toch gewoon burgertje pesten .

 5. Mijn dochter gaat graag naar de landjes. Zij heeft een beperking en knuffelt graag met de paardjes. Dit kun je de mensen toch niet afnemen. Zeker niet in deze zware tijd. Onbegrijpelijk dat we niet mogen genieten van de natuur en de paardjes

 6. Aan het westeinde staat sinds kort een zeer luxe villa ( op bollengrond)met daarachter? Jawel paardjes een rijbaan en stal. Volgens de gemeente Noordwijk niet voor iedereen (de gewone burger) weggelegd om paarden te houden.
  Das toch heel pijnlijk als je hier al 62 jaar woont, en er achter moet komen dat Noordwijk niet meer voor ons is.

 7. Aan de zwarte weg lopen wel 10 paarden dat was ook ruimen voor ruimte en bollen grond het is een groot weiland .Maar ja die grond waar die eigenaar op woonde heeft de gem Noordwijk aan Katwijk verkocht .Dus dan mag het wel .Aan de boeren kant zij ook twee villa’s gebouwd en bij een lopen ook paarden achter het huis mag dat wel of als je veel geld heb mag je meer in deze gemeente .Ja want de kleine man is makkelijker te pakken .Als jullie nu eens een blok vormen en met zijn allen een advocaat in huren .Of met alle paarden naar het gemeente huis .

 8. Door de hete adem van de ene bestuurder in de nek van andere bestuurders wordt er buitenproportioneel opgetreden om versneld en met terugwerkende kracht grond voor GOMvilla’s te compenseren..daar komt de exposief groeiende bevolking met woningtekort bij. Met een publieke opinie gericht op bouwen welke is gespekt met massaimmigratie, sluiten van bejaardenhuizen en vestiging arbeisdsmigranten is de chaos compleet en moeten de paarden opeens naar de slacht. Ik wens betrokkenen veel sterkte toe en adviseer (aangetekende) brieven ongeopend retour te sturen en de hoorn erop te gooien bij onwelgevallige dreigtelefoontjes.

 9. De kleine paardenweides worden opgedoekt of er moet worden afgerekend. . . Maar waarom hoeft de Keukenhof niet af te rekenen voor de m2 bollengrond waarvan zij een mega parkeer terrein heeft gemaakt? Deze grond is niet gecompenseerd en ook niet afgerekend, keiharde discriminatie en meten met 2 maten!

 10. Als alles opgeruimd wordt, wat denk je dan hoe het er over tijd uitziet? Armzalige teringzooi die totaal niet representatief is. Nu rijden er dagelijks toeristen langs die genieten van de bollenvelden die er nog zijn (niet veel, want het is keihard werken voor hopelijk schamele opbrengst) en OOK van de paardjes die er staan!! De stukjes zijn te klein om door bollenboer gewerkt te worden en zullen dus braak staan…. om elders luxe dure villa’s te bouwen?? Echt te zot voor woorden.

 11. Een bepaalde groep mensen krijgt alles voor elkaar. Als voorbeeld ‘Golfclub de Vijf Margen’ ook dit is altijd teelland geweest. Voor deze sport wordt blijkbaar wel een uitzondering gemaakt en zo zijn er meer….
  Maar los van het meten met twee maten, is het overgrote deel van de paardenweitjes ongeschikt om voor bollenteelt te gebruiken. De afmetingen zijn te klein om ze met de huidige grote machines te bewerken, en waar vroeger meer gezinnen van de opbrengst konden leven, valt er op deze kleine stukjes grond geen droog brood meer te verdienen.
  Mijn advies: Laat met de stukjes paardenwei het open karakter van de streek bestaan. Hou ze ‘op papier’ als wisselgeld voor de met groot winstbejag bebouwde stukken bollengrond en STOP het volbouwen van onze mooi bollenstreek!! En laat de paarden lekker lopen.

 12. Wat een trieste bedoeling gemeente Noordwijk.
  Jullie manier van handhaven creëert een groot probleem voor de inwoners van Noordwijk. Mensen kunnen hun hobby niet meer uitoefenen. Wat is een Noordwijk zonder een paarden/dieren weitje of volkstuintje. Dit afwisselend landschapsbeeld past in onze gemeenschap. Deze mensen hebben een hart voor dier en natuur. Waar moet de burger heen om zijn liefhebbende hobby uit te kunnen voeren?
  Waar moeten al deze paarden heen, die veelal op een diervriendelijk, natuurlijk manier worden gehouden met een uitloop in plaats van ‘opgehokt’ in een manege stal met amper uitloop mogelijkheden?

  Wat voor antwoord heeft de gemeente op de percelen die na handhaving braak komen te liggen omdat er geen bollenteler op het perceel wilt of kan komen?

 13. De gemeenteraadsleden zijn volksvertegenwoordigers, maar als het volk zich laat horen geven ze niet thuis; dat is toch bizar.
  Waarom deze houding?
  Er wordt gevraagd om begrip+ mededogen echter komt er ongenuanceerde hardvochtigheid terug als reactie….;waarom? Waarom deze starheid? Waarom dit beleid? Waarom zoveel angst, paniek en onrust veroorzaken? Waarom…..??????
  Volksvertegenwoordigers luister naar wat er gaande is en toon gevoel. Het gaat om mensen + dieren niet om kadasternummers.

 14. De Gemeente Noordwijk heeft Duinpark, Vinkenveld, Boerenburg, Grashoek, Middengebied, Offem Zuid vol gebouwd allemaal bollengrond. Het GOM moet bollengrond creëren, maar dat is er niet meer, dus dan maar allerlei brokjes land omdopen tot bollengrond wat veelal nooit bollengrond is geweest. Mensen mogen hun grond terugkopen voor 40€ m2. Ik noem dat “landjepik”. Geld waar Greenport Woningen van worden gebouwd, dure woningen onbereikbaar voor Jan Modaal. Er wordt veel leed en verdriet aangericht. Het is werkelijk walgelijk wat hier gaande is in Noordwijk. De stukjes land waar nu mensen hun hobby uitoefenen zijn veelal totaal niet geschikt voor bollenteelt. We zien nu al dat er stukjes grond braak blijven liggen nadat mensen gesommeerd zijn om er weer “bollengrond” van te maken, maar er is geen bollenboer geïnteresseerd in die grond, omdat het te klein, te nat of gewoon niet geschikt is voor bollengrond. Laat deze mensen met rust en laat ze genieten van hun moestuinen of paardjes.
  Bouw de Bronsgeest vol. Zes weken per jaar bloeien hier bollen, de rest van het jaar is het niet om aan te zien. Of nog beter maak er paardenweiden van.

  • Helemaal mee eens! En het trieste is dat een groepje mensen: Gemeente, GOM, dure adviesburo’s, makelaars, projectontwikkelaars etc. elkaar allemaal de bal toe speelt, en hier grof geld aan verdient. Het is echt schandalig!

 15. Laat die dieren weitjes lekker staan.opeens gaan handhaven na vele jaren,echt weer gemeente Noordwijk!ze hebben die weitjes nodig om ergens anders villa’s te kunnen bouwen !bah schaam je gemeente Noordwijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in