Noordwijk – Inwoners moeten mee kunnen praten over gemeentevoorstellen. De mate waarin en hoe is vastgelegd in de nota Inwonersparticipatie.

Bij voorstellen met belangrijke invloed op de omgeving wordt de hoogte van participatie bepaald. Meebeslissen is de hoogste trede op de ‘participatieladder’. Informeren is de laagste van vijf treden. Hierbij is er feitelijk geen participatie. De gemeente spreekt daarom liever van ‘een goed gesprek’ voeren.

Bewoners weten bij participeren de mate van participeren. Deelnemers worden altijd geïnformeerd over het resultaat van hun participatie.

De commissie BME plaatst de nota bij de hamerstukken voor 22 februari.

3 REACTIES

  1. Als het alleen maar eens tot een goed gesprek voeren kwam…. De ambtenaren die hiervoor open staan zijn slechts met een kaarslichtje te vinden. Gelukkig zijn ze er wel. Maar zodra de belangen enigszins zijn zul je het echter hogerop moeten zoeken en dan blijft het akelig stil op de Voorstraat. En helaas is het aantal dossiers dat ‘van enig belang is’ onnoemelijk groot in Noordwijk en waarschijnlijk ook daarbuiten.
    De (lokale) overheid zou er goed aan doen wat vaker zijn meerdere te erkennen op het gebied van dossierkennis en vooral ‘weten wat er speelt’ in de buurten. Het is al vele malen aangegeven; bewoners/inwoners zijn alert, begaan, inventief en vooral mondiger dan ooit tevoren. Maak daar als gemeente gebruik van en haal deze kennis bij de bespreking van gevoelige en moeilijke dossiers in plaats van deze te beoordelen vanachter een bureau. Maak heel inzichtelijk wat er gebeurd, welke stap wanneer wordt uitgevoerd en hoe daarin kan worden samengewerkt. Dat creëert begrip, tolerantie en zal uiteindelijk tot beter toegepaste en meer haalbare plannen leiden.
    Steeds vaker gaat nu een groot aantal dossiers na veel ergernis en jaren touwtrekken uiteindelijk naar de Raad van State. Is dat de plek waar je met je inwoners van gedachten wilt wisselen?
    Pak de kans ook voordat de nota inwonersparticipatie er ligt. Het moment is nu, zelfs zonder deze nota!

  2. Het is weer verkiezingstijd!
    De gemeente heeft bewonersparticipatie de afgelopen 10 jaar stelselmatig de nek omgedraaid, je kunt al niet eens meer inspreken bij de raadsvergaderingen op het goede moment. Informatie wordt vastgesteld en hooguit medegedeeld. Bewoners die meepraten worden als lastig ervaren…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in