De boom voor het huis aan het Oijen in Hillegom wordt nog bijna een keer groter

Hillegom – Een bewoner aan het Oijen in Hillegom maakt zich grote zorgen over de groei van bomen voor zijn huis. De bomen die nu rond de 20 meter hoog zijn blokkeren de zon waardoor zijn zonnepanelen steeds minder energie opwekken. De bewoner wil niet dat de bomen worden gekapt, maar worden gesnoeid zodat hij meer energie kan opwekken. 

In 2018 heeft de bewoner aan het Oijen in Hillegom, die anoniem wil blijven, de eerste melding gemaakt bij de gemeente Hillegom of de bomen voor zijn huis gesnoeid kunnen worden. Hij ontving een reactie dat de gemeente geen bomen wil kappen, maar dat is ook niet zijn vraag. Na meerdere e-mails en een brief naar het college van B&W krijgt hij reactie in september 2021 op zijn vraag. Het Team Beheer Buitenruimte van het college van Hillegom laat in een brief weten: “Omdat bomen zo belangrijk zijn heeft de gemeente opgenomen in haar bomenbeleid dat bomen niet vervangen of gesnoeid worden in verband met overlast veroorzaakt door bladval, luizen, vruchten en schaduw”. 

Foto uit 2018, de bomen zijn nu al drie meter hoger

De bewoner aan het Oijen vertelt dat hij nu al de helft minder energie per maand kan opwekken met zijn panelen en dat dit alleen maar minder wordt. De bomen zijn nu rond de 20 meter en groeien door tot 35, 45 meter. Dit betekent dat hij geen zon meer heeft op zijn dak en zijn zonnepanelen geen energie meer opwekken. Er is wel een oplossing legt hij uit. Hij moet dan investeren in een batterij van 4.000 euro die overdag de energie kan opslaan om de panelen nog rendabel te maken, ‘een flinke investering’.  

Hij blijft toch positief over het opwekken van duurzame energie: ‘iedereen moet zonnepanelen op zijn dak nemen als dit mogelijk is, want dat is de toekomst. Het is zonde dat mijn buren nu geen zonnepanelen nemen omdat de bomen niet worden gesnoeid. Het is tegenstrijdig dat de gemeente wil dat we onze huizen verduurzamen, maar niet willen meewerken aan het snoeien van bomen’. De gemeente Hillegom laat desgevraagd weten als reactie op bovenstaande:

“Wethouder Anne de Jong is blij met de oproep van deze bewoner om woningen wanneer mogelijk zoveel mogelijk te verduurzamen. Het hebben of plaatsen van zonnepanelen is inderdaad voor onze gemeente geen reden om bomen te toppen/snoeien of te kappen. Bij de bomen waar het hier omgaat, is onderhoud snoei (dood hout en gebroken takken) nog niet aan de orde. Het ‘bomen toppen’ (afzagen van boomtoppen tot stompen) is hoe dan ook niet aan de orde. Dat ontregelt en verzwakt bomen zodanig dat ze vaak binnen 10 jaar ten dode zijn opgeschreven en dan gekapt moeten worden. Alleen in uitzonderlijke gevallen worden in Hillegom gezonde bomen gekapt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de veiligheid van (jonge) verkeersdeelnemers in het gedrang komt en moet worden verbeterd.”

1 REACTIE

  1. En terecht. Zonnepanelen hebben weinig tot niets met duurzaamheid te maken. Ze veroorzaken storing en veel schade aan de natuur. En ze zijn een ernstig brand risiko.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in