Foto: Alliander

Noordwijk – De gemeente investeert als aandeelhouder ruim 4,4 miljoen euro extra in Alliander N.V. Deze organisatie moet de komende decennia miljarden investeren in het moderniseren van het elektriciteitsnet voor windmolens en zonneparken.

Het gaat hierbij om een ‘reverse converteerbare hybride obligatielening’, wat betekent dat als er iets mis gaat met Alliander, Noordwijk niet vooraan kan staan om die 4,5 miljoen euro te claimen. Maar de kans, dat Alliander failliet zou gaan, is te verwaarlozen, zo kregen de commissieleden dinsdagavond te horen.

De gemeente moet het te investeren geld zelf ook lenen en de rentelasten voor Noordwijk stijgen hierdoor met zo’n 14.000 euro. Maar daar staat tegenover, dat Noordwijk wel ieder jaar dividend ontvangt van Alliander; in 2020 was dat 598.000 euro.

12 REACTIES

 1. Risicoloos investeren bestaat niet en dan kiezen voor een ‘reverse converteerbare hybride obligatielening’?
  Dat noem ik speculeren op winst met een geleend bedrag van 4,4 miljoen met een kans op verlies.
  Is dat de taak van een gemeente? En de raad gaat akkoord?
  Gemeente Noordwijk: breng je financiële huishouding op een gezonde manier op orde, houd je bij je kerntaken en speculeer niet met gemeenschapsgeld. En vooral, laat je niet verleiden tot dit soort financiële fratsen.

 2. Niet te geloven dat dit risico wordt genomen, beleggen met geleend geld wordt door alle instanties ten sterkste afgeraden en wat doet de gemeente, hun inwoners in het slechtste geval opzadelen met een schuld van 4,5 miljoen+rente en kosten, te verwaarlozen risico, hou toch op, IJslandse banken vielen om, de steun naar banken om ze niet te laten omvallen en zo zijn er nog zat voorbeelden te noemen van op het oog fantastische bedrijven die failliet zijn gegaan, dat dit zomaar kan en mag vanuit Provincie en Rijksoverheid!

 3. Het is om 1 van de SDG Golas te behalen, de klimaatreligie heeft de lokale overheden in hun greep en kan u vertellen, die klimaatinvesteringen zijn een wassen neus en gedoemd te mislukken.. dus schrijf het verlies maar alvast af.

 4. Bestuur en raad persoonlijk aansprakelijk stellen als dit misgaat. Heel bestuurlijk Nederland vergeet voor wie zij er zijn en door wie zij betaald worden. Idioot; extra aandelen in Meerlanden en nu in Alliander…

 5. Misschien moet de gemeente ook wat Bitcoins kopen… Onacceptabel dat dit mag met geleend geld, wie is er aansprakelijk als het rendement tegen zit?

 6. Het is een groote oplichters bende waar kunnen we het geld terug halen als het misgaat ja bij de bewooners van Noordwijk gewoon de ozb om hoog ze kunnen nog genees besturen en maar ja knikken en de meest weten nog genees waar het overgaat .

 7. Bovenstaande opmerkingen verbazen mij en zijn niet op de feiten gebaseerd. Er is in Nederland besloten tot onder meer een klimaatakkoord en energietransitie. Dat heeft grote gevolgen. Woningen van het gas, meer zonnepanelen en windmolens, meer oplaadpunten voor elektrische auto’s, etc. Daarom moet het elektriciteitsnetwerk fors worden uitgebreid en de onderstations, zoals die in Noordwijk, worden verzwaard. Daarvoor moet Alliander de komende jaren heel veel geld aantrekken om in de infrastructuur te investeren. U wilt toch ook dat er stroom uit de muur blijft komen? De gemeente heeft haar financiën dik op orde. Als aandeelhouder van Alliander neemt zij haar verantwoordelijkheid en investeert nu voor de ondernemers en inwoners in een beter elektriciteitsnetwerk. Dat is een weloverwogen beslissing en heeft niets met speculatie te maken. De rente die Alliander over de lening betaald ligt beduidend hoger dan de rentelasten van de gemeente. Per jaar wordt daar zo’n € 75.000,- aan overgehouden. Geld wat de gemeente weer voor andere maatschappelijke doelen kan gebruiken.

 8. Geachte heer Berg
  “Niet op feiten gebaseerd” ??
  Beleggen in risicovolle ondernemingen met geleend geld, wordt oa door AFM en andere instellingen ten zeerste afgeraden. Risico en Rendement heeft wel degelijk met elkaar te maken, waarom leent Alliander geen geld bij de banken: precies omdat de banken een risico-opslag hanteren en dus een hoger rentepercentage hanteren. Ook bij een financieel gezonde gemeente ligt het risico uiteindelijk bij de inwoners,die tekorten bij non-betaling dmv belastingverhoging(en) voor hun kiezen krijgen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in