Gemeenten willen meer geld van Rijksoverheid

Hillegom – De gemeenteraad steunde donderdagavond unaniem een motie van de gemeente Zoetermeer om aan de Rijksoverheid geld te vragen om de coronakosten te dekken.

Een vergelijkbaar voorstel werd in september al bij een vergadering van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) ingediend én aangenomen door 99% van alle gemeenten. Dat leidde echter niet tot structureel geld van de Rijksoverheid.

Met een nieuwe oproep bij de VNG, die door zoveel mogelijk gemeenten wordt ingediend, wordt de druk opgevoerd richting het kabinet om met extra geld over de coronabrug te komen. Het gaat in totaal om vier miljard euro voor 2021 en 2022; als dat geld er niet komt, dreigen landelijk buurthuizen, zwembaden en bibliotheken gesloten te worden. De gemeenten weigeren nog meer nieuwe overheidstaken uit te voeren, als het Rijk geen extra geld geeft. Wethouder Anne de Jong waarschuwde wel, dat het tijdens de VNG-vergadering aannemen van de motie nog geen automatische garantie voor succes is: ,,We hopen dat het Rijk over de brug komt, maar gelet op het feit, dat de regering nu demissionair is en de kosten rondom corona zijn, moeten we afwachten of het uiteindelijk enig resultaat gaat opleveren. Tot die tijd moeten we het zelf gaan redden met elkaar.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in