Dit is een serie van reportages en artikelen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De BO gaat langs bij ondernemersverenigingen, sportclubs, wijkverenigingen en nog veel meer. De komende twee weken plaatsen wij reportages en artikelen uit elke gemeente in de Bollenstreek: Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen.

Stichting vrienden van Oud Hillegom is een stichting die zich hard maakt voor de bescherming van monumenten in Hillegom. Hans Lommerse is voorzitter van de stichting. Lommerse is voor het behoud van beeldbepalende monumenten in Hillegom. Ze willen de monumenten beschermen. De stichting vindt het jammer dat het Java-gebouw in Hillegom is afgebroken. Dit was echt een voorbeeld van een beeldbepalend gebouw. Het voorstel van Oud Hillegom was om de gevel te laten staan, de gemeente heeft dit afgewezen.

De stichting wil nu kijken naar de toekomst. Ze zijn bezig met het aanvragen van een monumentstatus voor verschillende panden in Hillegom. Zij noemen een aantal voorbeeld: de villa Santwyck en het pand van wijnhandel Koppers. Daarnaast zetten ze zich in voor de bescherming van bekende dorpsgezichten. Ten noorden van Hillegom moet je dan denken aan het Lokhorsterduin, dit is echt een stukje ´oerduin’, aldus Lommerse. Het is belangrijk om dit soort plekken te beschermen om de historie door te kunnen geven aan de jeugd en nieuwe generaties. De historie is een stuk van ons zelf, dus dat moet behouden blijven vindt Lommerse.

De stichting wil ook bij de nieuwe raad een actieve rol spelen om de monumenten en dorpsgezichten te behouden. Het nieuwe college krijgt daarmee een hele taak vindt Lommerse, want het kan zeker een stuk beter. De stichting wil graag met de nieuwe raadsleden, wethouders en projectontwikkelaars het gesprek blijven aangaan. Lommerse hoopt dat zij de historie van Hillegom in acht nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in