Archieffoto, niet het stuk grond aan de Duinweg.

Bollenstreek – De agrarische bedrijven in de Bollenstreek stellen vast dat de omzetten zich gemiddeld redelijk hersteld hebben na de lockdown van afgelopen voorjaar. Hoewel het geen goed jaar is, blijft de schade beperkter dan gevreesd. Gemiddeld verwachten bedrijven te eindigen op zo’n 85% van de omzet van een normaal jaar. Na de beelden van de grote hoeveelheid bloemen en planten die vernietigd moest worden dit voorjaar, herstelde de markt zich omdat er veel vraag ontstond.

“Onze Greenport met het cluster van sierteeltbedrijven speelt een belangrijke rol in het economisch herstel van deze regio,” zegt Kees van der Zwet, voorzitter van Stichting Greenport Duin- en Bollenstreek. “Het was in maart enorm spannend tot hoever de klap zou doorwerken. In onze regio zijn bedrijven uit alle schakels van de keten gevestigd, zowel kwekers als exportbedrijven. Het zijn innovatieve ondernemers en de veerkracht bij deze bedrijven is groot.”

Veel ondernemers kwamen niet in aanmerking voor de eerste ronde steun uit het noodfonds voor de sierteelt, omdat zij niet onder de grens van 30% omzetverlies kwamen. De verschillen tussen bedrijven zijn wel groot. Zo wordt vooral de handel in leliebollen hard getroffen door het wegvallen van afzet naar China. In de komende maanden moet blijken of dat herstelt. De export van bloemen en planten kent een terugval ten opzichte van 2019 van zo’n 10%, becijferde de Rabobank.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in