Grote zorgen bij cultuurorganisaties in gemeente Noordwijk

Foto Trui van der Meulen

Noordwijk/Noordwijkerhout/De Zilk – Het water staat veel culturele verenigingen tot aan de lippen. Vorige maand zette de gemeente Noordwijk een enquête uit onder kunstenaars, culturele verenigingen en stichtingen, musea en ZZP’ers. Maar liefst 55 reacties kwamen binnen; de resultaten zijn nu bekend.

Veel verenigingen zijn bang dat zij hun leden niet vast kunnen houden na de zomervakantie. De Muze heeft geen huur doorberekend aan de huurders van het cultureel centrum. Een aantal van deze verenigingen heeft daarom ook geen contributie doorbelast aan haar leerlingen. Crescendo kan niet meer in de Muze repeteren, omdat de zaal te klein is om op twee meter afstand te repeteren.

Naast een cultureel centrum is de Muze ook een theater en bioscoop en kunnen ze maar een derde van hun normale bezetting kwijt. Voorstellingen draaien nu automatisch verlies. Omdat culturele verenigingen niet konden repeteren, zijn zij niet voldoende voorbereid om op bepaalde evenementen te spelen. Het gevolg is dat, ook al zijn evenementen toegestaan, er geen repertoire is en deze organisaties dus inkomsten mislopen.

Uit de uitslagen van de enquête blijkt dat het culturele veld een bijeenkomst wil met de gemeente. Zodra het gemeentebestuur weet, hoe Noordwijk eventuele (financiële) ondersteuning kan bieden, wordt zo’n bijeenkomst georganiseerd; de hoop is, dat dit in november gebeurt. De gemeente heeft inmiddels 50.000 euro gevraagd aan de Provincie Zuid-Holland, zodat met dit geld de Noordwijkse cultuur ondersteund kan worden.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in