Bollenstreek – De daling van de WW-uitkeringen zette zich ook in september voort. UWV verstrekte bijna 6.000 WW-uitkeringen per eind september 2021 aan werkzoekenden in Holland Rijnland, waar de Bollenstreek onderdeel van is.

Een vijfde van deze uitkeringen ging naar werkzoekenden met maximaal een mbo-1 diploma. Dit werk is met een aandeel van ruim tien procent in het totaal van de openstaande vacatures in de regio verhoudingsgewijs beperkt beschikbaar. De vacaturemarkt heeft zich inmiddels hersteld tot niveaus van voor het begin van de coronacrisis in 2019. Het aantal verstrekte uitkeringen aan werkzoekenden met maximaal mbo-1 per september 2021 is in twee jaar met 15% minder sterk gedaald dan de 23% bij de gezamenlijke overige opleidingsniveaus.

In Holland Rijnland verstrekte UWV eind september 2021 een vijfde van de lopende WW-uitkeringen aan werkzoekenden met ten hoogste een afgerond mbo-1 diploma. Het gaat dan om 1.235 van de in totaal 5.848 lopende WW-uitkeringen. In vergelijking met september 2019 en 2020 zijn het 15% en 26% minder WW-uitkeringen. De WW-uitkeringen aan werkzoekenden met een afgeronde mbo-2 opleiding of hoger namen met 23% ten opzichte van 2019 sterker af dan bij werkzoekenden met ten hoogste een mbo-1 diploma, terwijl dit ook bij de verandering het afgelopen jaar met 29% het geval was.

Werkzoekenden met ten hoogste een afgerond mbo-1 diploma zijn doorgaans aangewezen op werk op beroepsniveau 1. Het gaat dan om eenvoudige of routinematige werkzaamheden waarvoor een elementair of lager onderwijsniveau vereist is. Werkgevers zochten voor dit soort werk in Holland Rijnland het vaakst naar werknemers voor de functie van vakkenvuller & kassahulp, productiemedewerker, magazijn- & expeditiemedewerker en schoonmaker & huishoudelijk medewerker.

UWV raamde voor Holland Rijnland, waar de Bollenstreek onderdeel van is, het aantal openstaande vacatures op beroepsniveau 1 aan het eind van het tweede kwartaal 2021 op 1.000. In vergelijking met het einde van het tweede kwartaal 2019 staan medio 2021 3% meer vacatures open op dit beroepsniveau. Er heeft zich ten opzichte van het einde van het tweede kwartaal 2020 met 34% meer openstaande vacatures een fors herstel voorgedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in