Herverdeling gemeentefonds pakt slecht uit voor Noordwijk

Noordwijk – De Rijksoverheid heeft plannen om de jaarlijkse uitkering voor gemeenten op een andere manier te verdelen. En dat kan slecht nieuws zijn voor Noordwijk.

Dinsdagavond liet wethouder Roberto ter Hark weten, dat met de huidige stand van zaken Noordwijk de komende jaren geld over houdt. In 2022 is dat 128.000 euro en in de jaren daarna respectievelijk 90.000 euro, 575.000 euro en 1,7 miljoen euro.

Maar door de andere manier van verdeling van het gemeentefonds verandert dat. De wethouder: ,,Gemeenten die eigen inkomsten genereren zoals toeristenbelasting en parkeerbelasting komen er negatief uit met het gemeentefonds.’’ Dat zou betekenen, dat Noordwijk in 2023 voor 645.000 euro in het rood komt. In 2024 en 2025 lopen de jaartekorten op naar 1,3 miljoen euro en 1,9 miljoen euro. Ter Hark wil ‘samen optrekken met de Vereniging Nederlandse Gemeenten’ om de nieuwe regering de plannen te laten aanpassen. ,,Het kan niet de bedoeling zijn, dat gemeenten die nu goed hun broek kunnen ophouden, straks bij het Rijk moeten aankloppen.’’

6 REACTIES

  1. Interessant dat de Gemeente stelt dat zij door de toeristenbelasting en de parkeerbelasting haar eigen broek ophoudt. Volgens mij wordt hun broek opgehouden door de toeristen/horeca en de burgers. Fijn voor Noordwijk?!

  2. Laat de toeristen dit verhaal maar betalen en die strand tenten .Bij het rijk aankloppen je klopt alleen maar bij de Noordwijkse bewoners aan .Zet hier een echte boekhouder neer die verstand van zaken heeft .Noordwijk is een hel groot bedrijf daar moet je mensen neerzetten met verstand van zaken .En niet alleen de pot verteren .En als het mis gaat en dan opstappen .

  3. Doordat er belasting geheven wordt ontstaan er tekorten van meer dan een miljoen? Op het moment dat het gemeentefonds de nieuwe rekenmethode invoert, dan dient op dezelfde dag de parkeer- en toeristenbelasting afgeschaft te zijn. Niet pas op die dag aan het proces van afschaffen beginnen. Dat genereert tonnen verlies. Begin nu aan het proces, neem voorstel in de raad aan onder voorbehoud van verandering verdeling gemeentefonds. Regeren is vooruitzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in