Wat is nieuws? Dat blijft een lastig te beantwoorden vraag. Beroemdste voorbeeld blijft: hond bijt man is geen nieuws, man bijt hond wel. Het zit in de details. Op de redactie kregen we bezoek van een vaste volger van Bo. Als oma maakt ze zich zorgen over de verkeerssituatie op een route van Noordwijk naar Noordwijkerhout naar het Teylingen College, Leeuwenhorst.

Fietsers, vooral schoolgaande jongeren, rijden over een weg, Westeinde genaamd, en dat is een smalle weg en kinderen in die leeftijd willen per ongeluk/wel eens met te veel deelnemers naast elkaar rijden. Maar ook als je dat niet doet, is het een smalle weg. Nou, zitten mijn jongens ook op die school en ik ben het eigenlijk met oma eens. Maar mijn mening telt niet, ik ben de brave, objectieve journalist. Oma vindt ook dat de politie moet controleren op naast elkaar rijden en fietsen met je mobiel. Als het geen oma in haar eentje was, maar een verzameling bezorgde ouders of de school zelf of Veilig Verkeer Nederland dan had het heel snel een bericht opgeleverd. Bezorgde oma was helemaal naar ons toegekomen om het aan te kaarten. Ik kon haar niets anders beloven dan mijn best te doen. Ik heb vervolgens contact gehad met school, politie, gemeente Noordwijk en gemeente Noordwijkerhout. De politie is gefuseerd van lokaal, naar regionaal en van regionaal naar bijna provinciaal. Kortom: we moeten als omroep van de Bollenstreek agent Harry in Den Haag contacten met de vraag of de wijkagent hier bovenop zit. Nou het antwoord van de politie komt waarschijnlijk per boot, want er schijnt iemand op vakantie te zijn. De andere instanties beroepen zich op cijfers, officiële berekeningen, landelijke richtlijnen en u raadt het al: niks mis met de schoolroute. Dus op basis van mijn mini-onderzoek is de conclusie: niets aan het handje. Sorry oma, niets aan te doen.

Het zit me toch niet helemaal lekker. Er zijn verkeerssituaties die gebruikers een onveilig gevoel geven, maar waar het volgens de regels klopt. Een paar jaar geleden waren enge plekken voor met name vrouwen in het nieuws. Van die donkere plekken, iedereen kent ze wel. Actie volgde en verlichting bracht verlichting. Toch waren er op die donkere plekken nog geen aanrandingen of berovingen geweest. Het onveiligheidsgevoel was voldoende om maatregelen te nemen. Bij verkeerssituaties doen we het anders en dat is best vreemd. Oma heeft eigenlijk gewoon gelijk. Het is geen nieuws omdat oma maar in haar eentje is, maar toch. Ze kaartte het aan, in het belang van haar kleinkinderen. Dat vind ik al nieuws genoeg. Oma, toch de krant gehaald!

Ard Zandbergen

Hoofdredacteur Bo

[email protected]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in