‘Waar woon ik?’ is een vraag die ouderen met dementie vaak stellen. Als het antwoord ‘Hillegom’ is hebben ze geluk. Die gemeente wil ‘inclusief en dementievriendelijk’ zijn, zegt wethouder Jan van Rijn (BBH, ouderenbeleid). Ook ouderen en zeker ouderen met dementie horen er gewoon bij.
De wethouder grijpt Wereld Alzheimerdag aan om in de plaatselijke bibliotheek een tentoonstelling over dementie en Alzheimer te openen, en een werkgroep in het leven te roepen die hem bij de les moet houden.
‘Er wonen in Hillegom nu 400 mensen met dementie, en dat zal de komende jaren zeker verdubbelen’, zegt Van Rijn, die ook weet dat uiteindelijk één op elke vijf Nederlanders er last van kan krijgen. Dementie is een verzamelnaam voor wel vijftig ziektes waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.
‘Niet de gemeente moet verzinnen wat er voor hen nodig is, dat moet van onderen komen. Laat de werkgroep maar bij de gemeente aankloppen. Niet dat we meteen alles kunnen realiseren, maar het is al gauw een druppel.’ Zo kan de werkgroep– naar het voorbeeld van buurgemeente Lisse – beginnen met kennis vergaren én verspreiden. Door trainingen te geven voor mantelzorgers, bijvoorbeeld, of wandelingen en andere ontmoetingen te organiseren.
Van Rijn beaamt dat ook de gemeente met handen en voeten is gebonden, alleen al als het gaat om de huisvesting. Er is voor iedereen woningnood, ook voor ouderen. Er is geen plaats voor hen in verpleeghuizen, en er is zeker te weinig personeel. Dus blijven mensen langer thuis wonen.
Dat betekent dat een groot deel van de zorg (en zorgen) bij de directe omgeving blijft. Die mensen moeten beter en eerder worden geïnformeerd hoe het is om dementie te hebben, hoe je daarmee om kunt gaan en wat er nog wél kan. Zelfs boosheid en verdriet bij ouderen is met een beetje afleiding al snel om te buigen.
‘Voor ouderen met dementie is de toekomst niet belangrijk. Ze leven hier, vandaag, en het gaat alleen maar achteruit. Die les geeft Hub van Kerkhof (Alzheimer Nederland) de Hillegommers alvast mee. ‘Alzheimer is een ziekte, degene die het heeft blijft de mens die je altijd hebt gekend.’ Heb respect, iedereen kan het krijgen maar er is goed mee om te gaan, liefst met humor.
Of zoals Roxane van Acker, de directeur van Bibliotheek Zuid-Kennemerland die de bijeenkomst opende, het zei naar een gedicht van M.Vasalis:
Is het vandaag of gisteren, vraagt mijn moeder.
Altijd vandaag, zeg ik. Ze glimlacht vaag
en zegt: zijn we in Roden of Den Haag?
Had ik je maar als kind gekend,
Die nu mijn kind en moeder bent.
(dit is een bijdrage van mediapartner Omroep West)