foto PB

Teylingen – Je wilt als raadslid je werk zo goed mogelijk doen, en wilt daarom weleens een vraag stellen aan een voor de gemeente werkzame ambtenaar. Maar dat gaat zomaar niet, merkte de Teylingse GroenLinks-fractievoorzitter Don Verhoeff.

Is het niet mogelijk dat de raadsleden een lijstje krijgen met de telefoonnummers van de ambtenaren, zodat zij eventueel de behandelend ambtenaar van een bepaald onderwerp direct kunnen bellen als er een vraag is. Verhoeff belt nu netjes het centrale telefoonnummer van de gemeente, hangt soms langere tijd in de wacht, en krijgt dan soms te horen dat de betreffende ambtenaar niet bereikbaar is. Hij vindt dat een beetje omslachtig, en wil graag een telefoonlijstje krijgen zodat hij de ambtenaar direct via een doorkiesnummer kan bereiken. Dat scheelt veel tijd en is veel efficiënter, vindt Verhoeff. Maar gemeentesecretaris Jeroen Tomassen moest Verhoeff teleurstellen, zo bleek woensdag tijdens de vergadering van het presidium. Vanwege de privacyregels mogen telefoonlijstjes van ambtenaren niet worden verstrekt aan niet-ambtenaren, zo liet Tomassen weten. En daar vallen ook gemeenteraadsleden onder. Zo wordt op raadsvoorstellen tegenwoordig ook alleen de naam van de behandelend ambtenaar vermeld en, in tegenstelling tot voorheen, niet meer het telefoonnummer en e-mailadres. Dat wordt overigens wel betreurd door de ambtenaren, zo kon de gemeentesecretaris laten weten. Zij vinden het juist prettig als zij vragen krijgen van raadsleden, want dat voorkomt vaak dat er naderhand vele schriftelijke vragen door raadsleden over een onderwerp moeten worden gesteld. En die moeten diezelfde ambtenaren dan weer beantwoorden.

Geopperd werd om één of meerdere ambtenaren aan te stellen als contactpersoon voor de raadsleden, zodat deze in ieder geval op een betere wijze dan nu antwoord kunnen krijgen op hun vragen. Gemeentesecretaris Tomassen gaat nu kijken wat de mogelijkheden zijn, zonder dat de privacy in het geding komt.

1 REACTIE

  1. Deze kwestie zou een van de onderwerpen moeten zijn bij de evaluatie van de ambtelijke samenwerking HKTsamen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in