Noordwijkerhout – De politie stond maandagochtend met man en macht bij een basisschool in Noordwijkerhout vanwege een melding van een onbekende man met een mes. Maar ’s middags werd duidelijk dat al deze commotie voor niets was. De ‘onbekende man’ bleek namelijk een medewerker van de school te zijn die een taart wilde aansnijden met een mes. Hoe is de sfeer op de basisschool een dag na deze turbulente dag? En waarom rukte de politie met zoveel eenheden uit? Wij zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.

Wat is er gebeurd?

De politie kreeg maandag voor schooltijd een melding binnen over een onbekende man die zich verdacht gedroeg op basisschool De Prinsenhof aan de Langevelderweg. Na de melding is de politie met meerdere eenheden uitgerukt. De ouders kregen meteen bericht van de school met het verzoek om de kinderen thuis te houden. De leerlingen die wel bij de school arriveerden, werden tegengehouden en naar de naastgelegen kerk gebracht. De omgeving van de school werd anderhalf uur afgezet door de politie. Ook doorzocht een arrestatieteam het schoolgebouw van De Prinsenhof en vloog er een politiehelikopter boven Noordwijkerhout.

Uiteindelijk bleek de melding van een verdachte situatie in de school op een misverstand te berusten. ‘De politie heeft vastgesteld dat de melding één van onze medewerkers betrof die een taartmes bij zich had om ’s middags tijdens de Oekraïne-markt de taart te kunnen snijden’, liet de basisschool weten in een brief aan de ouders en verzorgers van de leerlingen.

Waarom is de politie zo massaal binnengevallen?

Volgens een politiewoordvoerder van de politie-eenheid Den Haag heeft het politieoptreden alles te maken met de informatie die op dat moment bekend was bij de politie. ‘Wij kregen rond 8.00 uur een melding van een onbekende man die met een mes een basisschool binnenliep waar ook al kinderen en docenten aanwezig waren’, vertelt de woordvoerder. ‘Op het moment dat wij alleen deze informatie binnenkrijgen, nemen wij het zekere voor het onzekere en rukken wij met meerdere eenheden uit.’

Hoe reageert de school op de inval?

‘Er is heel wat gebeurd’, begint bestuursvoorzitter Omar Ramadan van scholenkoepel Sophia Scholen, waar ook De Prinsenhof onder valt. Ondanks dat de politie-inval voor niets bleek te zijn, is Ramadan toch positief over het optreden. ‘Ik ben achteraf gezien blij dat de politie zo heeft gereageerd. Liever te alert, dan te laks’, vertelt hij. ‘Want stel, er komt iemand wel met duistere bedoelingen de school binnen. Dan wil je dat de politie er meteen bij is, omdat het anders echt fout kan aflopen.’

Ook is Ramadan heel tevreden over het handelen van de medewerkers van de school. ‘De leerkrachten hebben ook heel alert gereageerd. Zij hebben de kinderen meteen opgevangen die bij het hek stonden maandagochtend en naar de naastgelegen kerk gebracht’, legt de bestuursvoorzitter uit. ‘Iedereen heeft gewoon ter goeder trouw gehandeld.’

Wat vinden de ouders en verzorgers van het politieoptreden?

Onder de ouders klinken ook veel positieve geluiden. ‘Nu weten wij dat het een misverstand is en dan lijkt het wat overdreven. Maar als het wel zo’n ernstige situatie was geweest, dan ben ik wel heel blij dat er op deze manier wordt ingegrepen’, zegt een vader van twee leerlingen op de basisschool.

Maar niet alle ouders en verzorgers zijn zo tevreden over de grote politieactie. ‘Als er iemand belt met zo’n melding, dan begrijp ik dat de politie komt kijken. Maar het hoeft niet meteen met zoveel bombarie te gaan. Er was enorm veel politie, de straat was afgesloten en er vloog een politiehelikopter. Dat heeft gewoon heel veel impact op een dorp’, vertelt een oma die haar kleinkind van school komt halen.

Hoe gaat het nu met de kinderen?

Volgens Ramadan gaat het een dag na de grote politie-inval goed met de leerlingen. ‘Alle leerlingen zijn vanochtend weer naar school gekomen en eigenlijk is iedereen weer bezig zoals het hoort’, vertelt hij. ‘Het leeft natuurlijk wel op school. Daar is vandaag ook goed over gesproken en aandacht aan gegeven in de klassen. Daarnaast was Slachtofferhulp vanochtend aanwezig op school voor kinderen en medewerkers die heel erg geschrokken zijn van de gebeurtenis van maandag’, voegt hij toe.

Dit is een bijdrage van mediapartner Omroep West

2 REACTIES

  1. Wat is het nut nog van bewapende gewone agenten als die niet eens een met een mes bewapende man kunnen overmeesteren ? Voor 1 verdacht persoon is een heel arrestatieteam nodig ?

  2. Het wordt allemaal zo overtrokken. Achterlijk veel politie, ME, helikopter etc. ingezet. Eén politieagent met pistool zou voldoende zijn. Inzet slachtofferhulp op school is waanzin. Kinderen beleven het als een avontuur, en leerkrachten zijn volwassen genoeg om e.e.a. te relativeren. Die slachtofferhulp kan beter ingezet worden bij de vluchtelingen uit de Oekraïne.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in