Noordwijk – De afgelopen jaren zijn de druiven in de Nederlandse wijngaarden verwend met warm en droog weer. Ideale omstandigheden om een goede fles wijn te produceren. Wijngaardenier Jan Kling heeft in Noordwijk een perceel van 3000m2 waar hij 700 druivenstokken heeft staan. Elke goed voor een mooie fles wijn, tenminste, daar hoopt hij op. Want dan moet er nog wel een goede nazomer aankomen.

Het is een uit de hand gelopen hobby, die hij nu hij bijna met pensioen is fulltime gaat uitoefenen. ‘Dit is een hele bijzondere plek’, vertelt Jan Kling. ‘Tussen Noordwijk en Katwijk met de duinen voor ons.’ Tot een aantal tientallen jaren geleden was het bollengrond. ‘Ik heb er nu een stukje wijngaard van gemaakt.’
Enthousiast plukt hij twee druiven waarmee hij het verschil tussen een tafel- en een wijndruif laat zien. ‘De tafeldruif is groter en dat wil zeggen dat er water inzit. Bij het wijn maken heb ik kleine druifjes nodig, omdat ik geen water bij de wijn wil hebben.’

Natte zomer

Aan water geen gebrek deze zomer. ‘Het grootste probleem zijn de schimmelziektes. Door de gematigde temperatuur en de nattigheid gedijen de schimmels goed’, vertelt Dik Beker van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten desgevraagd. ‘Dat de wijnboeren ‘m knijpen wil ik niet zeggen, maar als je minder oogst dan raakt dat ook de portemonnee.’

Jan Kling heeft in Noordwijk minder last van schimmels. ‘De zeewind blaast de bladeren vrij snel droog als ze nat zijn geworden en daardoor heb ik minder last van schimmels dan anderen die op een plek zitten waar de bladeren langer nat blijven.’

Laag alcoholpercentage

Waar Kling wel last van heeft is het gebrek aan zon. ‘Als we minder zon hebben, zitten er ook minder suikers in de druif. Suiker wordt alcohol. Dus als we minder suiker hebben krijgen we ook minder alcohol in de wijn en dat komt de kwaliteit niet ten goede.’

Voor Kling zelf is het produceren van wijn een uit de hand gelopen hobby en hij hoeft zich dan ook geen grote zorgen te maken over een mislukte oogst. Toch zou hij ervan balen als hij minder oogst. ‘Ik had liever gehad dat ze iets verder waren. Maar dat is nou eenmaal niet zo.’ Hij hoopt dan ook op een zonnige nazomer in zijn Lidrusgaarde. (Dit is een bijdrage van mediapartner Omroep West)

1 REACTIE

  1. Meneer Jan,
    Ik was eigenlijk een beetje verbaast dat zo vlakbij iemand op professionele manier wijn maakt. Even iets over mij zelf. Ik heb de beschikking over 3 druiven ranken. 1 bij mij zelf in de tuin en bij mijn zoons ieder 1. Zij doen er niets mee en Pa mag ze plukken en verwerken tot iets drinkbaar. Dat heb ik een paar keer geprobeerd, maar tot nu toen niet naar tevredenheid. Ze zeggen de aanhouder wint. Ook nu heb ik weer 35 liter staan, net uitgegist – most geperst – en in mandflessen met waterslot erop. 1x 15 liter en 2x 10.
    Ik ben net terug van een paar dagen in Limburg, ik had een paar flessen van mijzelf meegenomen omdat tegenover mijn onderkomen een wijngaard eigenaar zit in de plaats Doenrade. Ik had hem terplekke een @ gestuurd met een verzoek of hij bereid zou zijn een smaak blik te werpen op mijn wijn. Daar was hij zeker toe bereid, ALLEEN hij zat midden in de pluk, en had geen tijd. Maar Sassenheim en Doenrade zitten te ver uit elkaar om even terug te rijden. Nu komt mijn vraag : welke mogelijkheid hebt U. ?
    Mag ik van u een tip hoe ik verder moet ? H. van t Hof. 2171GS 36

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in