afbeelding CO-wijzer.nl

Bollenstreek – Stoken met hout, olie en andere alternatieve manieren om het huis te verwarmen, verhoogt het risico op koolmonoxide. Reden voor Brandweer Nederland om dit juist nu extra onder de aandacht te brengen.

Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding in de cv-ketel, open haard of houtkachel. CO ruik, zie en proef je niet. Maar het leidt wel tot hoofdpijn, misselijkheid of erger. Jaarlijks belanden honderden mensen in het ziekenhuis en overlijden 10 tot 15 personen aan koolmonoxide. Bij een goede verbranding is de vlam blauw, een geeloranje vlam wijst op gebrek aan zuurstof.

Het advies: ventileer goed en hang CO-melders op in ruimtes met een verbrandingstoestel. Gaat de CO-melder af, bel dan 112 en schakel de brandweer in. Meer informatie: Brandweer.nl en CO-wijzer.nl.

 

1 REACTIE

  1. Ja dat merk je nu als je s avonds door het dorp rijd dan stik je van de rook van de openhaarden . Dus die houden het wel buiten de deur. Als ik een vuurje maak op het land dan staat in no/time een politie wagen achter je .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in