Noordwijk – Een eventueel verbod op houtstoken verdeelt de raad hopeloos.

Een motie van gemeenteraadslid Rommie van Dokkum (PvdA) riep op tot het aanpakken van houtstoken in open haarden. ,,Houtstook zorgt voor geuroverlast, luchtverontreiniging en het is slecht voor de gezondheid, vanwege de uitstoot van fijnstof en roet.’’

Wethouder Sjaak van den Berg riep de raadsleden op te wachten op landelijke richtlijnen. Of er een stookverbod komt, is nog niet zeker. CDA en Lijst Salman Noordwijk en Puur stemden verdeeld, waardoor er net zoveel voor- als tegenstanders waren. Op 26 januari stemt de raad opnieuw over een houtstookverbod voor kachels en open haarden.

9 REACTIES

 1. Je kunt alleen maar voor zijn als je (nog) geen last heb van je luchtwegen.
  Net zoals de vele vuurkorven waar van alles opgestookt wordt.

 2. Het is natuurlijk van de gekken dat het nog mag het aardgas moet weg de kolen moeten weg maar die stink zooi mag blijven .Als er geen wind staat moet je de ramen sluiten van de stank .En waarvoor omdat het zo mooi is naar de vlammen te kijken het heeft helemaal geen nut 80 % van warmte gaat de pijp uit .Als ik op het land een kist verbrand krijg ik een bekeuring .

 3. Het klinkt nogal besluiteloos als de meesten niet eens goed zijn geïnformeerd met wat voor soort kachel.. de juiste stookmethode en goed gebruik van het juiste hout. Is er nou niemand die de burgers en zeker de raadsleden eens goed inlicht en de verschillen laat zien? Tussen een lompe openhaard en een efficiënte goede houtkachel zit naast veel rook en vrijwel geen rook óók ca 65% rendementsverschil. Maar ze gaan bij een verbod uit van het laagst mogelijk rendement en minste warmteopbrengst. Wie onderwijst de beleidsmakers om ze zo op dit grote verschil te wijzen en hierop onderscheid te maken.

 4. Fred die pelletkachels die gepromoot worden als schoner zijn dat hooguit een beetje. Het is een verkooptruc. Ze zijn net als de tabakslobby bezig met hun smerige business.

  • Wie heeft het over palletkachels? Ik heb daar totaal geen intresse in..ze zouden verboden mogen worden..je weet nier waar die zakken met pallets vandaan komen, ik gebruik alleen hout uit containers of ander gebruikt hout, alleen dat is duurzaam. En verder zijn er nog vele manieren van stoken en soort kachel om je nog ‘duurzamer’ te gedragen. Maar iemand als u heeft daar zo te zien geen weet van.

 5. Kan roken in Noordwijk dan ook maar meteen afgeschaft worden? Geen tabaksverkoop. Geen stankoverlast. Geen ongezonde situaties meer. O, dat kan niet? Geen draagvlak voor? Joh.
  Wat een betutteling.

 6. Bij windstil weer moet je ook niet stoken,degene die dat doe is asociaal bezig .een goed werkende kachel geeft minder rook en uitstoot.de hele wereld stookt hout ,en de vervuiling van schiphol pernis hoogovens en de boten die hout voor de biocentrales vd overheid brengen stoten ook wat uit bij windstil weer verbieden zou het beste zijn en is ook te handhaven

 7. Lekker dan. Net een huis met houtkachel gekocht en een houtgestookte hottub van duizenden euro’s. Hopelijk komt er dan wel een regel dat je die kosten vergoed krijgt.

  P.s. ik ben voor milieumaatregelen hoor. Mijn bijdrage is dat ik volledig vega ben. Vegetarisch eten zou ook gestimuleerd mogen worden door lagere prijzen aan te bieden.

  En ik ben het met Sander eens. Rookverbod dan ook!

 8. Echt asociaal, een dagelijks stokende buurman, overleg en verzoek om de dag helpt niet. Dagelijks hoofdpijn en neus, keel dicht door die troep. Wacht maar tot je er zelf mee te maken krijgt, we kunnen nu meepraten. En bedankt…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in