Huishoudboekje Noordwijk blijft positief

Noordwijk – De begroting van de gemeente Noordwijk blijft de komende jaren in de plus. Dat is niet alleen te danken aan een corona-Rijkssteun van 1,8 miljoen. Ook zijn de parkeerinkomsten enorm meegevallen. Volgend jaar denkt Noordwijk 330.000 euro over te houden, in 2022 is dat 18.000 euro en in de jaren erna moet het overschot weer oplopen tot respectievelijk 800.000 euro en 1,4 miljoen euro.

Wethouder Roberto ter Hark presenteerde de resultaten vrijdag. Volgend jaar houdt Noordwijk 330.000 euro over en ze hebben 1,2 miljoen euro om te investeren in allerlei zaken. Zo wordt er een paar ton gestoken in meer groen in Noordwijkerhout en De Zilk. Ook geeft de gemeente 250.000 euro uit om illegale bewoning tegen te gaan en zijn er plannen voor het realiseren van een fietsenstalling op de Boulevard, met oplaadpalen voor elektrische fietsen. Het college wil ook Museum Oud Noordwijk helpen met zijn plannen; de gemeenteraad krijgt hierover nog een voorstel voorgeschoteld; dan wordt ook duidelijk hoeveel dit de gemeente gaat kosten.

De 4,2 miljoen aan gemiste inkomsten van de precariorechten vanaf 2022 moet grotendeels worden opgehoest door de woningeigenaren. De OZB stijgt in 2022 namelijk met 34,6% al probeert het college dat percentage nog wel wat omlaag te krijgen. Maar omdat de belasting op kabels en leidingen zelf niet meer betaald hoeft te worden, scheelt dat iedere inwoner ook weer in de kosten. ‘Gemiddeld stijgen de lasten niet met meer dan 1,6% inflatie’, aldus de wethouder. Toch haalt de gemeente aan extra belastinginkomsten volgend jaar 2,6 miljoen euro aan inkomsten binnen van onder meer hondenbelasting, afvalstoffenheffing en toeristenbelasting.

6 REACTIES

  1. Joh wat kan die ter Hark goed rekenen 34,6 % ja zo kan ik ook aan een overschot komen van een miljoen .en dan nog de afschrijving van Boekhorst 12 miljoen komen we op 13miljoen Kan die weer parkeerplaatsen aan leggen voor miljoenen .Het wordt toch tijd dat er eens een echte boekhouder wordt aangenomen.Dus met andere worden volgens de raad zal de verhoging nog wel mee vallen maar Dan komt herkrijg nog eens tel uit je winst .

  2. Moeten er volgend jaar wel toeristen komen, zo niet dan zullen de baten toch ergens anders vandaan moeten komen, of te wel de inflatie van 1,6%( prijzen dalen, hoe komt men aan dit cijfer als we bijna met deflatie te maken hebben) zal ruimschoots worden overtroffen

  3. Mensen let nou op, als je niet goed begroot kan je altijd een positief resultaat halen.
    Maar kijk nu eens wat er in een jaar tijd gebeurd is met het eigen vermogen (linkerkolom), dat daalt met meer dan 3 miljoen! Waarom wordt daar niet over gerept?
    Als dat zo door gaat zijn we straks allemaal goed de klos.

  4. Het is een wijdverbreide misvatting dat het huishoudboekje van de gemeente Noordwijk de komende jaren positief blijft. De gemeente volgt de regels van het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV). Volgens die (begrotings)regels meet de gemeente een positief resultaat. Iedere inwoner met een beetje financieel inzicht weet echter dat de praktijk anders ligt. Het Eigen Vermogen (lees de gezamenlijke bezittingen minus schulden van alle inwoners van Noordwijk samen) daalt al enkele jaren. Het Eigen Vermogen was eind 2017 zo’n € 145 miljoen en daalt gestaag naar (begroot) eind 2024 zo’n € 117 miljoen. Zo worden alle inwoners van Noordwijk samen zo’n € 28 miljoen armer. Theoretisch, met alle gemelde “positieve resultaten”, kan de gemeente Noordwijk met een steeds verder dalend Eigen Vermogen zo wel – als dat maar lang genoeg doorgaat en niemand op de rem trapt – failliet gaan met alle financiële (belasting)gevolgen voor de inwoners van dien. Hier is van mij betreft het laatste woord nog niet over gezegd.

  5. Zoals gewoonlijk wordt er weer een wortel voor je neus gehouden. Er is geen overheid die geld overhoudt. Maar loonslaven genoeg om het op te verhalen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in