Noordwijk – Het totale aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal met een vijfde gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2021, aldus de Rabobank. Dit is vooral het gevolg van een explosieve afname van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek, -72 procent. Tegelijkertijd is het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning ook licht gedaald met 7 procent. De sterkste daling doet zich voor onder 55-plussers. Opvallend is dat het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning onder jonge huizenkopers tot 35 jaar juist een flinke stijging laat zien, dit blijkt uit de Hypotheekindex Q3 van De Hypotheker.

Hoewel het totale aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in vergelijking met vorig jaar is gedaald, is het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning wel gestegen: van 53 procent in het derde kwartaal van 2021 naar 62 procent in het afgelopen kwartaal. Volgens De Hypotheker is dit vooral het gevolg van de oplopende hypotheekrente, waardoor oversluiten in het algemeen niet meer aantrekkelijk is. De stijgende hypotheekrente resulteert in een lagere leencapaciteit en heeft gezorgd voor een daling van het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning: van 324.000 naar 309.000 euro (-5 procent). Dit wijst erop dat de huizenmarkt geleidelijk aan het afkoelen is.

“In het derde kwartaal van 2022 is het totale aantal hypotheekaanvragen met een vijfde afgenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toch zien we de situatie op de woningmarkt langzaam verbeteren. In juli was nog sprake van een forse daling van het totale aantal hypotheekaanvragen van 42 procent. In augustus bedroeg deze daling 15 procent en in september is het omslagpunt bereikt en zien we een lichte stijging van zo’n 3 procent. Dat is een positieve ontwikkeling”, zegt Paul Rietveld, franchisenemer van De Hypotheker in Noordwijk. “Tegelijkertijd zien we dat het aandeel aanvragen voor de aankoop van een woning toeneemt. Vooral jonge huizenkopers lijken te profiteren van een groeiend woningaanbod. Desondanks is nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt”.

2 REACTIES

  1. De heer Rietveld lult natuurlijk in eigen zak door te stellen dat er een positieve ontwikkeling is doordat de hypotheekaanvragen in september met 3 procent stegen, m.n. door jonge huizenkopers. Ga er maar vanuit dat zo’n 70 procent van de jonge huizenkopers binnen korte tijd in de problemen zitten door de nog steeds veel te hoge koopprijs en hoge hypotheekrente. Maar dat zal de hypotheekverstrekker wordt zijn.

  2. Ene grootte leugen dat zijn zeker jongelui die ouders hebben met veel geld de gewone Lui staan op een wachtlijst voor een goedkope woning in Noordwijk maar daar hebben de ambtenaren geen zin in .Dus mnr van de Rabo wij geloven daar niets van of moest u dit schrijven van de gemeente Noordwijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in