Ik deed vrijdag mee aan het Tonneprossen georganiseerd door de Noordwijkerhoutse carnavalsvereniging de Kaninefaaten. Zeven deelnemers namen plaats in een regenton en probeerden op een humorvolle manier het publiek te vermaken. Gezien de aanstaande fusie met Noordwijk had ik me opgegeven. Vooraf was ik rete zenuwachtig. Ik had me opgegeven als Adrianus van Noortwijck. Zou het publiek me wel gastvrij ontvangen of kon ik rotte eieren verwachten? Stom van mij, want Noordwijkerhouters zijn altijd gastvrij. Bij de eerste zin zat de stemming er goed in en om een lang verhaal kort te vertellen: ik heb gewonnen. Ik won een knoeperd van een beker en na de prijsuitreiking deed ik blij als een kind mee met de enige echte Noordwijkerhoutse wals. Waar ik me over verbaasd heb, zijn de reacties achteraf. Het vond plaats in café Van der Geest en daar kreeg ik al veel felicitaties, zaterdag en zondag stroomden digitaal nog meer reacties binnen.

Het was een Tonnepros, maar stiekem was het mijn ode aan Noordwijkerhout. In 2003 heette mijn omroep nog Noordwijk Radio. Noordwijkerhout kwam er bij en er moest een nieuwe naam worden gevonden. Dat deden we door middel van een prijsvraag. In een volle zaal werd gekozen voor NENSE, een afkorting voor Noordwijk En Noordwijkerhout Samen Een. Er waren ook Noordwijkerhouters aanwezig en die vonden Samen Een net iets te ver gaan en de E sneuvelde, het werd NENS. Toen was al duidelijk dat Noordwijkhouters en Noordwijkers een bijzondere relatie hebben. Ik leerde vanaf 2003 Noordwijkerhout kennen. Ik leerde dat je carnaval in Kokkerhout niet moet beoordelen als polonaise met een slok op, maar een bijzonder en warm volksfeest. Nu zijn we Bo, maar nog steeds is Noordwijkerhout van de vijf gemeenten het dorp, waar gezien het inwonersaantal, de meeste evenementen worden georganiseerd. Een van onze meest actieve vrijwilligers is Noordwijkerhouter Floor Vink. Van de week maakte ik mee hoe het in Noordwijkerhout gaat. Wij hebben voor het corso twee auto’s nodig. Onze eigen auto is zo oud dat hij de laatste corso-editie niet verder kwam dan Voorhout en voor een project met leerlingen van het Fioretti in Hillegom hebben we een tweede auto nodig. Floor en ik waren toevallig bij autobedrijf Kleverlaan in Noordwijkerhout. Floor vroeg om twee auto’s en wat was de reactie: tuurlijk en het was geregeld. Mijn pros was gericht op de fusie en moraal van het verhaal: Noordwijk gaat Noordwijkerhout niet redden, maar de warmte en nuchterheid van Noordwijkerhout gaan Noordwijk goed doen. De mooiste reactie die ik dan ook na mijn winnende pros kreeg: je bent een Noordwijker met een Kokkerhouts hart. Leve Noordwijkerhout!

 

Ard Zandbergen

Hoofdredacteur Bo

[email protected]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in