Vertrek Van der Steur
Voorbeeld invloed journalistiek

“Het vertrek van Ard van der Steur als minister, terecht of onterecht en hoe triest ook voor de betrokkene,  is een voorbeeld van de controle die de media uitvoeren op de politiek. Journalisten hebben een onafhankelijke status en een belangrijke rol in de kwaliteitsbewaking van de politieke besluitvorming, de politieke processen en het persoonlijke gedrag van politici. Daarnaast hebben ze de belangrijke rol om de mensen te vertellen wat er allemaal in de dagelijkse politiek gebeurt”, zo zegt Rose Marie  Keijzer, fractievoorzitter van D66 in Teylingen.

Keijzer stelde recent namens haar fractie vragen aan het college over de bezuinigingen bij de regionale dagbladen zoals het Leidsch Dagblad en het Haarlems Dagblad. Dat was aanleiding voor een aantal mensen om haar te vragen waar de politiek zich in vredesnaam nu weer mee bemoeide. “Ik ben van mening dat pers en politiek niet zonder elkaar kunnen: wij zijn voor hen een belangrijke nieuwsbron en zij zijn voor ons de schakel met onze kiezers. Daarnaast controleren ze ons en daarmee de democratie. Kortom: we zitten onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En dat betekent weer dat de politiek best iets mag doen wanneer de kwaliteit van de journalistiek terugloopt. En die kans loop je wanneer er zover wordt bezuinigd dat journalisten simpelweg geen tijd meer hebben om hun taak goed in te vullen”, aldus Keijzer.

De mogelijkheden die de politiek heeft om de pers te helpen zijn volgens Keijzer echter gering. “Meer dan praten met de eigenaren om de wederzijdse belangen te benadrukken, zit er eigenlijk niet in. Je wilt immers dat de pers onafhankelijk blijft. Financiële hulp is daarom geen issue voor D66”, zegt zij.
Keijzer ziet ook helemaal niets in de plannen van Kies Katwijk om een zogenaamde “nieuwsfabriek” te laten betalen door de gemeentelijke overheid. Daarin zouden door de overheid betaalde journalisten artikelen moeten schrijven en die vervolgens moeten verkopen aan commerciële partijen. “Een dubbelfout”, zegt Keijzer, “de journalist zal –al is het onderbewust- toch de neiging  hebben de mening van de overheid te verkondigen en de commerciële bedrijven zullen de inhoud van de krant gaan bepalen, in plaats van de onafhankelijke redacties. Bovendien: nieuwsfabrieken hebben we al, ze heten ZZP-ers in de journalistiek. En de schrijvers bij de overheid hebben we ook, ze heten medewerkers van de afdeling communicatie.”

Heel veel mensen hebben hun steun betuigd aan de regionale journalisten die zich inzetten om de regionale kranten op niveau te houden. “Hartstikke goed, ga ermee door ”, zegt Keijzer, “maar in feite is er maar één ding dat echt helpt. Als je wil dat een onafhankelijke redactie van een regionale krant het nieuws op een goede wijze blijft brengen, kun je je het beste maar abonneren. De Leidse Burgemeester Lenferink zei dat ook en wij sluiten ons daar volledig bij aan. Echte steun voor de krant komt van abonnees en adverteerders.”

Rose Marie Keijzer (D66 Teylingen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in