Inwoners denken mee over aardgasvrij wonen

Hillegom/Lisse/Teylingen – Zo’n 30 Hillegommers, 30 Lissenaren en 60 Teylingers hebben afgelopen maand meegedacht over aardgasvrij wonen in hun gemeente. Vóór 2050 gaat Nederland over op duurzame energie. Dat staat in het Klimaatakkoord. Woningen en andere gebouwen kunnen dan niet meer met aardgas verwarmd worden.

Teylingers die meedachten over de transitie lieten weten dat betaalbaarheid voorop moet staan. Ook al vinden ze het klimaat heel belangrijk, zij vragen de gemeente niet voor de troepen uit te lopen, maar tijd te nemen om verstandige beslissingen te nemen.

Deelnemende Hillegommers vinden dat de gemeente moet laten zien dat iedereen aan de slag moet gaan en dat inwoners er zelf ook voordeel bij hebben. Veel meedenkers maken zich zorgen over de kosten van het aardgasvrij maken van hun woningen. Hillegom wil de komende jaren nog geen bestaande wijken van het aardgas afhalen, maar inzetten op energie besparen. Dat werd gewaardeerd door de deelnemers.

Ook de Lissenaren die meedachten over de warmtetransitie maken zich zorgen over de kosten. Zij zijn bang dat mensen met een kleinere portemonnee misschien niet mee kunnen komen. De gemeente wordt gevraagd tijd te nemen voor beslissingen, zodat Lisse straks betrouwbare warmtesystemen krijgt. Ook vinden ze een wijkaanpak makkelijker voor bewoners.

In oktober nemen de gemeenteraden van Lisse en Hillegom een beslissing over de Transitievisie Warmte; Teylingen volgt in november. Hierin staat welke stappen de gemeentes willen nemen ter voorbereiding op een aardgasvrije gemeente in 2050. Daarna komt er per gemeente een uitvoeringsprogramma.

1 REACTIE

  1. Dat hele Boekhorst zuid zit nog aan het gas .Denken ze nu echt dat die mensen nu nog voor een kapitaal over gaan naar andere energie bronnen .Hier is de plank mis geslagen .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in