Aan het einde van het jaar zet BO, de omroep van de Bollenstreek, de meest gelezen nieuwsberichten op een rij.


Noordwijkerhout – De gemeente Noordwijkerhout gaat zo’n twintig verkeersonveilige situaties aanpakken. De plekken zijn aangewezen door de inwoners. Zij hebben ook suggesties mogen doen voor verbetering.
Eind 2017 kreeg het college uit handen van het CDA een lijst van veertig locaties. Daarvan wordt de helft nu opgepakt of is er een aantal inmiddels opgelost.
Naast dat de gemeente locaties gaat oplossen worden ook verzoeken gedaan bij de provincie Zuid-Holland. Het kruispunt Leidsevaart / ’s Gravendamseweg is ook genoemd in de lijst en valt onder de provincie. Daarnaast zien en melden bewoners geregeld te hard rijdende automobilisten door de woonkernen. De politie wordt om deze reden ook betrokken bij de aanpak van de onveilige locaties.

Lisse – Verdeeld over meerdere tafels werkten donderdag vele vrijwilligers aan het grote mozaïek dat vanaf vrijdag 13 april het Vierkant siert. Initiatiefnemer Lionsclub De Oude Duinen Lisse zamelt met het spektakelstuk geld in voor de Oogvereniging Bollenstreek. Daarmee worden onder meer tandems aangeschaft voor blinden en slechtzienden.
Burgemeester Lies Spruit deed samen met Daniël Knegt van de Oogvereniging de eerste steek. Daarna namen de vrijwilligers het over. Enkele cijfers: in het mozaïek zijn 15.000 trossen verwerkt met in totaal 200.000 bloemen. 150 vrijwilligers staken er zo’n 1.500 uur in.


Noordwijk – Edwin Janssen van het Northgo College uit Noordwijk is genomineerd voor de titel Geschiedenisleraar van het Jaar.
De zoektocht naar de beste geschiedenisleraar begon in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s droegen ruim 100 docenten voor. Vijftien van hen zijn nu genomineerd. De jury gaat komende weken lessen volgen bij deze docenten en dat leidt tot een lijst van zes kanshebbers. De prijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitreikt. De winnaar van de titel Geschiedenisleraar 2018 wordt op 27 oktober in het Rijksmuseum bekendgemaakt.
Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Tom de Kruif van het Rijnlands Lyceum in Sassenheim.

Noordwijkerhout – Hans Knapp is de nieuwe fractievoorzitter van de VVD in de Noordwijkerhoutse gemeenteraad. Dit maakte zijn voorganger Marc Cramer donderdag tijdens de raadsvergadering bekend.
Cramer legt het voorzitterschap per direct neer, omdat het niet meer te combineren was met zijn eigen bedrijf. De VVD’er blijft wel in de raad zitten. In de komende periode gaat hij nadenken over of hij ook na de herindelingsverkiezingen in de politiek actief blijft.
Knapp is geen onbekende in de Noordwijkerhoutse politiek. Hij was geruime tijd wethouder. Sinds 2016 is hij opnieuw, net als in de periode 1974-1993, raadslid.

Bollenstreek – De streek lijkt klaar voor het corso-weekend van 2018. De weersverwachtingen zijn goed, de evenementen voorbereid, de tribunes staan klaar én de wagens zijn vertrokken uit de opbouwhallen in Sassenheim.
Het lijkt erop dat tienduizenden mensen weer speciaal voor de Bloemencorso naar de streek zijn gekomen. Op vrijdag rijdt de stoet verlicht door Noordwijkerhout, op zaterdag volgt de tocht van Noordwijk naar Haarlem.
Bo is er het hele weekend bij. Online, met tv-camera’s en op de radio. Samen met leerlingen van het Fioretti College rijdt de omroep zelfs mee in een versierde wagen.
Zie hieronder een aantal foto’s die onze fotografe Andrea Geijteman maakte in en om de Witte Kerk in Noordwijkerhout. Daar staan mozaïeken en rijdt de corso op vrijdagavond haar eerste meters.

In een woning aan de Piet Heinstraat heeft zondagavond korte tijd brand gewoed.
Kort na 18.30 uur werd de keukenbrand gemeld. Omdat het ging om een felle brand werden twee brandweerwagens ingezet. Brandweerlieden hadden de vlammen snel onder controle. Gewonden zijn niet gevallen; de bewoners wisten op tijd naar buiten te komen.
Naar de oorzaak van de brand wordt onderzoek gedaan.

Er komt een Resto VanHarte in Noordwijkerhout. Resto VanHarte is een organisatie, die al ruim 10 jaar sociale eetinitiatieven ondersteunt op meer dan 55 locaties in Nederland.
Op 23 mei start bij het Raamwerk restaurant De Waterjuffers. Een plek waar iedere woensdagavond met elkaar wordt gekookt en gegeten. Dorpsgenoten, jong en oud ontmoeten elkaar in een informele sfeer. Het is gezellig én het bestrijdt eenzaamheid en sociaal isolement.
Resto VanHarte werkt samen met organisaties als de voedselbank, thuiszorgorganisaties, ISD en jongerencentra, maar ook met kerken en ondernemers. Er is geen winstoogmerk en het restaurant is door de opzet geen concurrent van de lokale horeca.

Noordwijkerhout – Wethouder Henri de Jong heeft het bouwbord van Landgoed in den Houte op het voormalige Bavo-terrein onthuld.
Ontwikkelaars Novaform en Trebbe Wonen gaan er de komende jaren zo’n 665 woningen en appartementen bouwen. Er komen woningtypen in verschillende prijsklassen: vrijstaande en twee-onder-één-kapwoningen, herenhuizen, rijwoningen en appartementen. De groenvoorziening wordt waar mogelijk gevormd door bestaande bomen. De Engelse tuin wordt in oude luister hersteld.
Momenteel wordt de planning verder uitgewerkt. Naar verwachting wordt het concept-Omgevingsplan Bavo (bestemmingsplan) nog voor de zomer vastgesteld. 

Noordwijkerhout – Vinod Sehdev, 56 jaar, is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De zelfstandig ondernemer en directeur van het Indiase restaurant Invitation ondersteunt evenementen die in het restaurant of aan het Oosterduinse meer worden georganiseerd, zoals Spel zonder Grenzen, Drakenbootraces, Lounge Fest en Brasil carnaval. Diverse verenigingen, ouderen en jongeren kunnen bij hem terecht. Daarnaast ondersteunt hij de relatie tussen Nederland en India op vele manieren. Hij is bestuurslid en vrijwilliger bij diverse organisaties die op dit vlak actief zijn.

Siem Nulkes en Frits Warmerdam zijn beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Siem Nulkes, 64 jaar, zet zich in voor de Zonnebloem. Als verpleegkundige en activiteitenorganisator was hij actief bij de zonnebloemvakanties. Daarnaast is Nulkes sinds 1976 op diverse terreinen actief voor carnavalsvereniging De Kaninefaaten. Verder was hij bestuurslid van de EHBO vereniging in Noordwijkerhout en vrijwilliger bij bij de Oranjevereniging. Tenslotte is hij nauw betrokken bij de Stichting Vrienden van woonzorgcentrum Munnekeweij.

Frits Warmerdam, 53 jaar, is sinds 1978 actief bij Carnavalsvereniging De Kaninefaaten in verschillende functies. In 2014 werd hij er voorzitter. Daarnaast was Warmerdam presentator van het Shantykorenfestival en van het Blaaskapellenfestival “Dollen tussen de Bollen”. Sinds 2009 is hij actief bij voetbalvereniging VVSB.

Noordwijk – Tien Noordwijkers mogen zich sinds donderdag Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.
Harm Brinks steekt veel vrije tijd in het zeemanskoor ‘overal’. Naast muziek maken betekent dit ook optredens voorbereiden (zo’n 30 per jaar), de website bijhouden, het repertoire verzorgen , het koor dirigeren, het geluid regelen, repetities houden.

Hans Landzaat maak zich vanaf 1978 op een aantal terreinen verdienstelijk voor de samenleving. Hij is vanaf 1978 een actieve vrijwilliger bij de Noordwijkse Hockey Club waar hij jeugdteams begeleidt en scheidsrechter is. Daarnaast was hij actief bij Bo, de omroep van de Bollenstreek en vanaf 1990 is hij steunfractielid van de PvdA.

John de Ridder zet zich al zo’n 40 jaar in voor de EHBO. Hieraan besteedt hij zo’n 40 uur per maand (cursusavonden, bijwonen van evenementen, EHBO-er bij sportclubs en bij de Keukenhof). Daarnaast is hij ijsmeester bij de Noordwijkse IJsclub.

Anton Donders helpt ouderen bij het invullen van Wmo-aanvragen, geeft adviezen en biedt steun in hun laatste levensfase. Hij is lid van de Adviesraad Sociaal Domein, die de gemeente adviseert. Als hobbykok kookt hij regelmatig voor ouderen en wekelijks voor de selectie van VV Noordwijk. Ook staat hij op zaterdag in het ‘bakhok’. Voorheen gaf hij training aan de allerkleinsten.

Robert Stokman is sinds 1986 actief als vrijwilliger bij de KNRM. Aanvankelijk als helper aan de wal, later ook als opstapper en chauffeur van het lanceervoertuig. Ook assisteert hij aan de wal.

Peter van Zuijlen verricht sinds 1972 vele verschillende vrijwillige activiteiten bij onder meer Jongerenwerk en PvdA Noordwijk. Ook geeft hij op vrijwillige basis techniekles op scholen.

Aad van der Zalm doet in zijn functie als filiaalmanager van Dirk veel voor de Noordwijkse gemeenschap. Dat doet hij door een leerwerkplek aan te bieden en te begeleiden, net als mensen met een Wsw indicatie. Ook fairtrade, de voedselbank en woonzorgcentrum Jeroen kunnen altijd op zijn steun rekenen.

Irma Schippers-Koppert geeft al jaren les in Linedance. Alle inkomsten worden direct weer in de club gestoken. Nu zij inmiddels 80 jaar is geeft zij nog steeds zo’n 8 keer per week les. Mevrouw Schippers is naast lerares degene die alles regelt, zoals de administratie, het verhuizen van de spullen van de ene naar de andere locatie, het organiseren van de maandelijkse avond met live muziek.

Gemma van der Meer besteedt al ruim 42 jaar een groot deel van haar tijd aan vrijwillige activiteiten voor de kerk. Zo is zij mede-organisator bij cursussen, maaltijden, lezingen, discussiegroepen en culturele evenementen. Ook bij de scouting in Noordwijk was zij jarenlang actief.

Danielle Hoogeveen-Cramer zet zich enorm in voor De Zonnebloem, een stichting die mensen met een lichamelijke beperking ondersteunt.Teylingen – Warmonder Hans van Rooijen (74) is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich een leven lang ingezet voor de Nederlandse studentensport, onder meer als ondersteuner van het bestuur van Studentensport Nederland. Daarnaast was Van Rooijen 20 jaar lang Chef de Mission van de Nederlandse studentendelegaties naar Universiades, Olympische Spelen voor studenten.

Vijf Teylingers werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Els Alewijnse-de Groot (73) uit Sassenheim is al 20 jaar begeleider bij Vluchtelingenwerk Nederland. Zij heeft vele vluchtelingen geholpen bij het integreren in onze samenleving. Ook organiseert zij diverse activiteiten voor hen zoals een sinterklaasfeest. Daarnaast was zij negen jaar als ouderling actief bij bij de Protestantse Gemeente Sassenheim. Tenslotte was ze betrokken bij de oprichting van de Volksuniversiteit in Voorhout en was zij politiek actief.

Sassenheimer Rob de Graaff (79) is sinds 1978 vrijwilliger bij Korfbalvereniging TOP in Sassenheim. Hij deed administratieve klussen maar verrichte ook onderhouds- en schoonmaakwerk op het sportcomplex. Twaalf jaar lang was hij voorzitter van TOP. Daarnaast is De Graaff bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren van de Sassemerhof, waar hij sinds 2002 woont. Wegens gezondheidsredenen kon Rob de Graaff niet aanwezig zijn.
Nel Berg-van Kampen (66) uit Voorhout is sinds 1986 vrijwilliger bij de Sint Bartholomeuskerk in Voorhout. Zij is o.a. secretaris van het parochiekoor, mede-organisator van de jaarlijkse kerstmarkt en redactielid van het parochieblad Zevenblad. Ook is zij al ruim 30 jaar vrijwilliger bij de Oranjevereniging Voorhout waar zij allerlei hand- en spandiensten verricht.

Willem Vogels (63) zet zich al bijna 20 jaar in voor jeugd en jongeren in Voorhout, o.a. als bestuurslid van de stichting Jeugd- en Jongerenwerk Voorhout. Daarnaast is hij medeoprichter van en drijvende kracht achter kinderkookclub In Den Voorhoutsche Pot. Hiernaast is Vogels collectecoördinator voor voor Jantje Beton en kookt hij bij Carnavalsvereniging De Kaninefaaten in Noordwijkerhout.

Ton Oostdam (59) is sinds 1995 bestuurslid van de St. Bartholomeuskerk in Voorhout. Ook in de activiteitencommissie is hij actief. Sinds 1989 is Oostdam penningmeester van twee stichtingen die zich bezighouden met het verzorgen van goede en goedkope verzekeringen voor medewerkers en gepensioneerden van de ministeries. Ook is hij penningmeester van de Historische Kring Voorhout en was hij bestuurslid van de IJsclub in Voorhout.

Lisse – Het CDA, D66 en Nieuw Lisse hebben donderdagmiddag het nieuwe coalitie-akkoord gepresenteerd. ‘Samen duurzaam denken, Samen vernieuwend doen’ is de titel. Wethouders worden Kees van der Zwet (CDA), Jeanet van der Laan (D66) en Jolanda Langeveld (Nieuw Lisse). In het akkoord is ook ruimte voor verschil van mening bijvoorbeeld over een eventuele fusie met Hillegom en Teylingen. Veel aandacht gaat er uit naar de zuidkant van Lisse als het gaat om bouwen en ontwikkeling. De extra Duinpolderweg-verbinding naar de A44 en bedrijfsleegstand betekenen kijken naar de ontwikkelingen daar. Mogelijk komt er een 2e project Oranjehof. De nieuwe coalitie wil snelheid waar het energieneutraliteit en duurzaamheid betreft. De herinrichting van het Mondriaanpark wordt heroverwogen, men gaat kijken naar uitbreiding van museum de Zwarte Tulp, op Ter Specke wordt samen opgetrokken met FC Lisse om zo een ‘win-winsituatie bij het bouwprogramma te realiseren’. De afspraken over een nieuwe Beukenhof blijven gehandhaafd. De huidige afvalinzameling wordt volgend jaar ‘stevig geëvalueerd’. De lokale lasten gaan in principe de komende vier jaar niet omhoog.
Klik hieronder voor het volledige akkoord met portefeuilleverdeling.

Noordwijk – De stichting ATC (All Traffic Care) heeft tijdelijk het beheer van de parkeerplaats aan de Noordwijkse Langervelderslag overgenomen. De gemeente Noordwijk heeft dit gevraagd.
Tientallen jaren werd het terrein onderhouden door de familie Van Westerop, maar sinds 1 april van dit jaar heeft de gemeente Noordwijk de touwtjes in handen genomen. Totdat er een definitieve verantwoordelijke is aangewezen zorgt de stichting voor het dagelijkse beheer.
ATC is onder andere opgericht door oud-wethouder en ondernemer Alfons Morssink. De stichting heeft als voornaamste doel om evenementen en verenigingen in Noordwijk te ondersteunen met verkeersregelaars, omdat hier regelmatig een tekort aan is. Mogelijk wordt men later ook in Noordwijkerhout en de rest van de streek actief.
De stichting werkt non-profit. Een deel van het geld dat zij met het beheer van het parkeertrein verdienen wordt gebruikt voor andere activiteiten.

Warmond – De PvdA Teylingen wil van het college opheldering over 42 huiszwaluwnesten in de loods van Gebr. Visch in Warmond. Die wordt gesloopt door een projectontwikkelaar.
Op eerdere vragen gaf het college aan dat de ontwikkelaar vóór de sloop alternatieve nestgelegenheid moest creëren. Nu blijkt dat die zonder de benodigde ontheffing is begonnen met de sloop en dat als eerste de zwaluwnesten het moesten ontgelden.
De partij vraagt B&W om een noodmaatregel voor alternatieve nestgelegenheid. Daarnaast vragen ze waar het is misgegaan en of de sloop inmiddels is stilgelegd. Ook wil de PvdA weten of B&W aangifte gaan doen tegen de ontwikkelaar en of ze gemaakte kosten willen verhalen.

De fusie tussen de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout is dinsdag besproken in de Tweede Kamer.
Vanuit de fractie van 50Plus werd gevraagd of er niet alsnog een referendum plaats moest vinden en of de fusie wel rechtmatig is. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken reageerde daarop, dat het ministerie daar niet over gaat.
De stemming volgt over een week. De Noordwijkerhoutse burgemeester, Gerrit Goedhart, verwacht een meerderheid voor de fusie. Daarna gaat het voorstel naar de Eerste Kamer. Die komt nog voor de zomer bijeen om over de voorgenomen gemeentelijke herindeling te beslissen.

De 71e editie van het Bloemencorso is zaterdag weer door de streek getrokken. Honderduizenden mensen stonden, mede gelokt door het zomerse weer, langs te kant om het kleurrijke bloemenlint te aanschouwen.
Het corso vertrok zaterdagochtend om 9.30 uur bij de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk en trok via Voorhout naar Sassenheim en Lisse. Even na 16.00 uur werd Hillegom aangedaan.
Via Bennebroek en Heemstede kwam de stoet vlak voor 21.00 uur aan in Haarlem, het eindpunt van het corso. Het thema voor dit jaar was ‘cultuur’. Volgend jaar staat het corso ingepland voor 13 april.

Koningsdag is in de streek uitbundig gevierd. Het was fris maar behalve een enkel spatje bleef het droog en soms liet de zon zich zelfs even zien.
Traditiegetrouw werd het feest gestart met aubades, waarbij de donderdag gedecoreerden nog eens in het zonnetje werden gezet, klokgelui en het hijsen van de vlaggen. Daarna dompelde iedere gemeente zich onder in vrijmarkten, kinderspelen en wedstrijden. In Hillegom werd vroeg gestart met de Hof tot Hofwandeltocht. Noordwijkerhouters werden getrakteerd op Koningspop. In Voorhout waren de kinderspelen op het thema “Bootcamp”, terwijl de Warmonders hun Hoedenparade hielden. In Lisse waren diverse dansdemonstraties en hield de brandweer open dag om vrijwilligers te trekken.
In Noordwijk genoot de jeugd van de kermis, voor de oudere jeugd was er Grentpop.

Noordwijk – Twee Duitse toeristen hebben dinsdagavond een kort en uiteindelijk duur ritje gemaakt over het strand ter hoogte van Langevelderslag. De auto van de Duitsers kwam vast te zitten in het mulle zand, zo meldt politie Noordwijk op Twitter.
De auto werd weg getakeld door een takelbedrijf. De ‘slachtoffers’ moesten het wegtakelen zelf betalen.
Daarnaast kregen de Duitsers een boete voor het rijden over het strand met een personenauto. Dat is alleen toegestaan voor auto’s met een speciale ontheffing, zoals de politie zelf of andere reddingsvoertuigen.

Een blokhut aan de Zwarteweg mag alsnog worden bewoond. Dat meldt het Leidsch Dagblad.
Het pand op het erf van een paardenbedrijf is in 1987 neergezet. Sinds 2013 wordt de blokhut bewoond door een stalmedewerker. De eigenaar kreeg van de gemeente Noordwijk echter nooit toestemming voor de bewoning. Van de Raad van State moet Noordwijk dit alsnog toestaan. Volgens Noordwijk doet de blokhut echter afbreuk aan de lintbebouwing in het agrarisch landschap. Dat zou verrommeling geven.
Volgens de Raad van State klopt die redenering niet met de praktijk. Een luchtfoto van het gebied laat zien dat ook bij de buren de lintbebouwing geweld wordt aangedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in