Jaaroverzicht 2018: augustus


Aan het einde van het jaar zet BO, de omroep van de Bollenstreek, de meest gelezen nieuwsberichten op een rij.


De Haarlemse projectontwikkelaar Renward gaat de Jozefkerk in Hillegom herontwikkelen. Met het kerkbestuur van de parochie Heilige Willibrordus is de koopovereenkomst getekend, die voor het behoud van de kerk en omliggende panden moet zorgen.
Er zijn twee verschillende plannen, waarover binnenkort wordt beslist. Het ene plan bestaat voornamelijk uit appartementen en enkele eengezinswoningen. In de kerk en de pastorie komen appartementen. De school en het Theresiahuis worden omgebouwd tot kleinere (starters)appartementen. Op de plek van de gymzaal komen acht eengezinswoningen. Het andere plan is gericht op wonen en zorg in het kerkelijk vastgoed; zorgappartementen in de kerk, een zorghotel in de pastorie en een complex met ‘zelfstandig wonen’ appartementen in het Theresiahuis en daarnaast 1-2 persoonshuishoudens in de Jozefschool, nieuwbouw van acht eengezinswoningen en 22 appartementen in een gebouw ter hoogte van Groot Veenenburg.


Noordwijkerhout – In de derde aflevering van ‘De Opvolgers’ van NPO 1 is aandacht besteed aan Hofleverancier Jac.Uittenbogaard & Zonen, de bloembollenfamilie uit Noordwijkerhout.
Het bedrijf bestaat sinds 1910 en wordt gerund door drie neven. Oom Frank -derde generatie- zit ook in de directie. De vijfde generatie bestaat voornamelijk uit vrouwen; hoewel er nog nooit een vrouw in de directie heeft gezeten, zou daar nu wel eens verandering in kunnen komen. Eén van de hoogtepunten uit de historie van het familiebedrijf, is het verkrijgen van het predicaat Hofleverancier tijdens de viering van het 100-jarig bestaan.

Noordwijk/Noordwijkerhout – Een groep agrarische ondernemers is tegen de komst van een ondernemersfonds in Noordwijkerhout. Het bedrijf Ditoplant verspreidde een enquête onder 217 actieve collega’s, waarvan ruim zestig procent reageerde. De uitslag: 96,2 procent is tegen zo’n fonds.
Vanaf volgend jaar zijn Noordwijk en Noordwijkerhout één gemeente, maar voor die tijd moet een deel van het beleid worden gelijkgetrokken. Een voorbeeld is het ondernemersfonds: in Noordwijk betaalt een groot deel van de ondernemers extra onroerend zaakbelasting. Via Ondernemersfonds Noordwijk worden verschillende projecten ondersteund, denk bijvoorbeeld aan sfeerverlichting tijdens de feestdagen.
Dit jaar nog moet de Noordwijkerhoutse gemeenteraad beslissen of ook Noordwijkerhoutse ondernemers verplicht financieel moeten bijdragen aan een fonds. Als het aan Ditoplant ligt komt er helemaal geen ondernemersfonds.

Noordwijkerhout – Ruim 800 mensen hebben inmiddels de petitie “Geef ons Noordwijkerhout terug” ondertekend. Op 31 juli startte Michel Braam de actie.
De digitale handtekeningenactie roept B&W op tot openheid, betrokkenheid en het teruggeven van Noordwijkerhout aan haar inwoners. Ook wordt verzocht leegstand van winkels en verpaupering tegen te gaan.
Radio 1 besteedde aandacht aan het onderwerp. Daarbij werd onder meer gesproken met initiatiefnemer Michel Braam en met wethouder Martijn Bilars.

Tienduizenden mensen zijn op landgoed Keukenhof ondergedompeld in een fantasiewereld vol magische figuren. Castlefest 2018: zonnig, mythisch en een tikkeltje geheimzinnig.
Castlefest staat al jaren bekend als één van de grootste fantasiefestivals van Nederland. Van heinde en verre komen bezoekers op het evenement af en die dragen niet zelden een zelfgemaakt kostuum. Sinds vrijdag is op er op het landgoed van alles te beleven: van een workshop muziek componeren en een Q&A met de oprichters, tot een lezing over kostuums en optredens van folkbands.

De Noordwijkse politie krijgt steeds vaker meldingen binnen dat er naakt wordt gerecreëerd buiten de daarvoor aangewezen gebieden. Daarom heeft men op Facebook een herinnering geplaatst: wie toch naakt op het strand zit kan een boete verwachten.
De gemeente Noordwijk heeft op het strand een aantal gebieden aangewezen als ‘naaktstrand’. Dat staat aangegeven met borden.

Noordwijk – Twee dagen heeft het steigerdoek met daarop de afbeelding van een raket het volgehouden op de Noordwijkse vuurtoren. Zondag kwam de melding de melding dat het doek door de harde wind was losgeraakt.
Brandweer en politie rukten uit om gezamenlijk de steigers op te gaan en het doek te verwijderen. Of het wordt teruggeplaatst is niet bekend. Vrijdagochtend hielp wethouder Hans Bakker een handje bij het vervangen van het normale, groene steigerdoek door een exemplaar met raket. Dit in het kader van  ‘Noordwijk: City of Space’.
De vuurtoren krijgt de komende weken een schilderbeurt, vandaar de steigerdoeken.

De VVD-fractie wil van B&W opheldering over het hondenbeleid van de gemeente. Er zou onduidelijkheid zijn over het beleid op het Noordwijkse strand tussen afrit 1 en 21.
Aanleiding is een incident tussen een handhaver en een hondenbezitter. De VVD wil weten of het klopt dat de discussie dusdanig escaleerde dat de politie moest worden ingeschakeld. Ook vraagt de partij of door de handhaver juist is opgetreden en of er meer zulke incidenten bekend zijn. Daarnaast is men benieuwd naar hoeveel boetes er dit seizoen zijn uitgedeeld aan hondenbezitters die zich op het wandelpad, de afritten, het strand en bij de strandpaviljoens bevonden.
Tenslotte vraagt de VVD hoeveel meldingen en klachten de gemeente heeft gehad over het Noordwijkse hondenbeleid.

Niet voor alle kinderen is een bezoekje aan de kermis even prettig. Kinderen die gebaat zijn bij rust raken snel overprikkeld door de vele attracties, lichteffecten en muziek.
De Oranje Vereniging Voorhout komt deze kinderen tijdens de kermis tegemoet. Speciaal voor hen werden er, in samenwerking met de kermisexploitanten, twee rustige uurtjes ingelast.


Noordwijkerhout – Een petitie gericht aan het college van B&W van Noordwijkerhout is inmiddels 542 keer ondertekend (vandaag rond 9.30 uur). Initiatiefnemer M. Braam startte op 31 juli met de actie op petities.nl.
De digitale handtekeningenactie roept op tot een aantal zaken: “Openheid, betrokkenheid door het gemeentebestuur en B&W en het teruggeven van Noordwijkerhout aan haar inwoners. Meer behoud van winkels en geen verpaupering.”
De ondertekenaars constateren een aantal zaken in het dorp, waaronder leegstand in het dorp, vervuiling op straat, asociaal gedrag en onduidelijke besluitvorming. Aan het gemeentebestuur worden dan ook een aantal zaken gevraagd: “Wij willen weer een dorp met gezelligheid en respect, voldoende toezicht en handhaving voor behoud van het mooie Noordwijkerhout aan de Noordwijkerhouters”, zo is te lezen.

Castlefest heeft dit jaar ruim 42 duizend bezoekers naar landgoed Keukenhof getrokken. Daarmee kende het fantasie-evenement dit weekend haar best bezochte editie ooit. Er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest, ook niet met betrekking tot de warmte.
Zo’n 42.000 mensen kwamen dit jaar naar Lisse, afkomstig uit 34 verschillende landen. Vooral Duitsers, Belgen en Engelsen weten Castlefest steeds beter te vinden.
Burgemeester Spruit heeft elke dag een rondje over het evenemententerrein gelopen. De brandweer hield het groen droog en was voortdurend op het terrein aanwezig. Mede daardoor kon, ondanks code rood door de droogte, de verbranding van Wickerman doorgaan. Volgens de organisatie is de vernietiging van dit metershoge houten figuur altijd een hoogtepunt.

Noordwijk – De VVD heeft schriftelijke vragen aan B & W gesteld over de sociale huurappartementen aan de Van Panhuysstraat. Daar is een kantoorgebouw omgevormd tot appartementengebouw. Van de in totaal 17 appartementen zijn er 8 sociaal en dat betekent dat er een maximum geldt voor de huur. Die huur is 686,88 maar daar komt een bijdrage voor stoffering van 180 euro, servicekosten van 57 euro en eventueel huur parkeerplaats achter het gebouw van 75 euro bij waardoor de totale huur rond de 1000 euro bedraagt. Ook moet als waarborg twee maal de maandhuur worden betaald. Over deze kosten stelt de VVD vragen en ze wil ook weten hoe de toewijzing gaat. De liberalen willen als slotvraag weten of het hier wel gaat om sociale woningbouw.

Bollenstreek/Noordwijkerhout – Als het aan de Stichting Duinbehoud ligt, wordt de Duinpolderweg niet langs de Amsterdamse Waterleidingduinen ter hoogte van De Zilk aangelegd.
De provinciale plannen voor de Duinpolderweg zijn altijd uitgegaan van een doorgaande verbinding tussen de A4 en de N206, langs de duinen. Deze verbinding geeft aanzienlijk meer luchtvervuiling met stikstof in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Nu al zorgt die luchtvervuiling voor onacceptabele schade aan de plantengroei, aldus Duinbehoud. De provincies dachten dit te kunnen oplossen door te werken volgens het nationale Programma Aanpak Stikstof, maar volgens het recent uitgekomen advies van het Europese Hof van Justitie mag dat niet.
Stichting Duinbehoud heeft aangekondigd zich daarom te verzetten tegen aanleg van de Duinpolderweg naar de N206.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in