Jaaroverzicht 2018: december

Aan het einde van het jaar zet BO, de omroep van de Bollenstreek, de meest gelezen nieuwsberichten op een rij.


Acht erfgoed-organisaties uit Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk hebben zich verenigd in het platform Cultureel Erfgoed Noordwijk. Zij hebben alle, politieke partijen zaterdag een eigen visie gepresenteerd. Alle organisaties hebben uitbreidingsplannen. In Noordwijk is er nu een erfgoedfonds met 35.000 euro voor nieuwe initiatieven. Het Platform wil dat dit bedrag verhoogd wordt naar 60.000 euro omdat er nieuwe organisaties uit Noordwijkerhout en De Zilk bij komen. Gezien de ambities van de diverse organisaties willen ze het bedrag zelfs opgeschroefd zien naar 100.000 euro zodat Noordwijk laat zien ook ambitieus te zijn op het gebied van cultureel erfgoed.

 De Bollenstreekgemeenten en buurgemeenten als Kaag en Braassem, Leiden en Leiderdorp roepen minister Van Nieuwenhuizen op om snel een einde te maken aan de gedoogsituatie van Schiphol. Aanleiding daarvoor is Milieu Effect Rapportage (MER), die afgelopen week werd gepubliceerd door Schiphol.
Volgens de gemeenten is een discussie over de gewenste groei van de luchthaven niet wenselijk zolang de handhaving van de huidige afspraken nog niet goed geregeld is. In de betrokken gemeenten is veel overlast van vliegtuiglawaai van Schiphol. Ook in de nacht, omdat de nachtvluchten grotendeels worden afgehandeld op de Kaagbaan.
Schiphol heeft de afgelopen jaren het afgesproken maximale aantal vliegtuigbewegingen in de nacht overschreden.

Een 38-jarige man uit Noordwijk heeft 47 maanden gevangenisstraf tegen zich geëist gekregen wegens een overval. Dat meldt het Leidsch Dagblad. In mei 2015 overviel hij samen met twee anderen een loods aan de Wijkermeerstraat op bedrijventerrein Hoofddorp-Noord. De overvallers maakten dozen met henneptoppen buit. De overval was professioneel opgezet met gestolen auto’s met valse kentekenplaten, automatische wapens, kogelwerende vesten en bivakmutsen. Bij de overval werd een man met een hard voorwerp op zijn hoofd geslagen. De Noordwijker ontkent betrokkenheid en zijn advocaat bepleitte vrijspraak.

Marie José Fles, lijsttrekker van GroenLinks Noordwijk en nu nog wethouder bij de gemeente Noordwijk, ziet af van haar positie in de nieuwe gemeenteraad. Dat heeft zij de burgemeester en de leden van de gemeenteraad laten weten in een brief, nu zicht is op een nieuwe samenstelling van het college van Noordwijk.
Fles meldt dat haar kracht zit in het besturen. Zij had graag een nieuwe termijn als wethouder vervuld, maar gegeven de verkiezingsuitslag zit dat er niet in. Marie José Fles heeft 12 jaar in de gemeenteraad gezeten. In mei 2014 werd zij wethouder.
Louis Koppel en Siemen van Berkum nemen namens GroenLinks zitting in de nieuwe gemeenteraad. Marie José Fles zal begin 2019 terugkeren naar haar oude werkgever, de provincie Zuid-Holland.

Lijst Salman Noordwijk schuift als vierde partij aan bij het overleg over een nieuwe coalitie. Dat hebben NZLokaal, VVD, CDA en Lijst Salman Noordwijk laten weten. Vorige week werd duidelijk dat drie partijen eerst van Lijst Salman Noordwijk duidelijkheid wilden hebben over uitlatingen gedaan tijdens de verkiezingscampagne over onder meer arbeidsmigranten en Noordwijkerhouters. Dat is gebeurd en de vier partijen melden nu dat er vertrouwen is om verder te werken met deze combinatie van partijen, die naar hun zeggen het meest recht doet aan de uitkomst van de verkiezingen. De onderhandelaars van de vier partijen gaan nu verder met elkaar in gesprek. NZLokaal, VVD, CDA en Lijst Salman Noordwijk proberen zo snel mogelijk tot overeenstemming te komen, bij voorkeur nog voor de Kerstvakantie.

De onlangs vrijgekomen ambtswoning van de Teylingse burgemeester in Voorhout moet minimaal een miljoen euro opbrengen.
Dit bedrag werd maandag openbaar tijdens de vergadering van de raadscommissie Welzijn. B&W hebben onlangs besloten dat de ambtswoning zal worden verkocht, nadat burgemeester Breuer een andere woning had betrokken. Het was de bedoeling dat de woning zou worden getaxeerd door een makelaar, waarna geïnteresseerden een bod op de woning zouden kunnen uitbrengen. Mocht dat niet lukken, dan zou de woning in de ‘gewone’ verkoop gaan.
Doordat het taxatiebedrag nu openbaar is geworden door een opmerking van een raadslid, kunnen geïnteresseerden daarmee bij voorbaat al rekening houden als zij een bod op de woning uitbrengen.

Omroep West en de Bollenstreek Omroep (BO) werken sinds oktober intensief samen. Dinsdag is die samenwerking bekrachtigd met het afleveren van een speciale ‘Omroep West-Bollenstreek Omroep-auto’ op de redactie van BO in Noordwijk.
Verslaggevers van Omroep West werken meerdere dagen per week vanuit de Bollenstreek aan verhalen voor zowel de regionale als de lokale omroep. Een soortgelijk samenwerkingsverband heeft Omroep West ook al met de WOS (Westland), Studio Alphen en Unity.nu (Leidse regio).

‘De journalistiek in Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen, Lisse en Hillegom krijgt hiermee een impuls, zowel kwalitatief als kwantitatief’, zegt Henk Ruijl, waarnemend hoofdredacteur van Omroep West. ‘En dat is hard nodig in tijden dat de regionale en lokale journalistiek onder druk staat.’ Lokale omroepen hebben het financieel moeilijk, zo bleek deze week weer tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Vooral de structurele financiering blijkt voor veel omroepen een probleem.

Met het Regionaal Nieuws Netwerk (RNN) wil Omroep West lokale omroepen in het noorden van Zuid-Holland ondersteunen, zowel met mensen als met middelen. Zo organiseert RNN meerdere keren per jaar workshopdagen, waar medewerkers van lokale omroepen training krijgen in onder meer monteren, filmen en radio maken. De samenwerking werkt ook de andere kant op, zegt Ruijl. ‘Wij profiteren als regionale omroep van de kennis en het netwerk van de lokale omroepen. Daarmee komen we letterlijk dichterbij de inwoners van onze regio.’

Ard Zandbergen, hoofdredacteur van BO, is ‘ontzettend blij met de samenwerking met Omroep West’. ‘Wij kunnen nu ook meer in video aandacht besteden aan het nieuws in de Bollenstreek. Wij zijn grotendeels een vrijwilligersorganisatie en kunnen slechts incidenteel tv maken. Met de kennis en mankracht van Omroep West maken we nu meer online video en tv. We merken dat ons publiek dat enorm waardeert.’

De Noordwijkse vuurtoren bevat geen chroom-6. Eerder berichtten diverse media dat dit wel het geval zou zijn.
Uit navraag bij Rijkswaterstaat blijkt dat zij momenteel zes vuurtorens in onderhoud hebben, waaronder de Noordwijkse. Die zijn allemaal gecontroleerd op de aanwezigheid van chroom-6, een kankerverwekkende stof die jarenlang werd gebruikt om corrosie tegen te gaan. In vier van de zes vuurtorens werd chroom-6 aangetroffen. De Noordwijkse vuurtoren is echter vrij van chroom-6.
Daardoor kon Rijkswaterstaat zich in Noordwijk beperken tot het normale, geplande onderhoud van de vuurtoren.Op dit moment wordt daaraan de laatste hand gelegd.

Een hoger beroepszaak tegen de vergunning voor een nieuw onderkomen voor een KNRM-boothuis, reddingsstation en museum aan de Bosweg is ingetrokken. Een bedrijf en een aantal omwonenden hadden de zaak aangespannen omdat zij vrezen voor overlast in de omgeving, onder meer door parkeerproblemen. Ook vrezen ze problemen als het museum, met daarin de oude reddingsboot de Kurt Carlsen, als congresgebouw wordt gebruikt. Al eerder kwam de zaak voor de rechter, maar die gaf de bezwaarmakers ongelijk. De protesterenden gingen daarom in beroep. Naar aanleiding van bovenstaande werd er op de Bo-site gereageerd. Deze reactie treft u onder het bericht aan. Navraag bij de Raad van State leerde dat op vrijdag 7 december de zaak is ingetrokken. De KNRM laat in een reactie op Facebook weten dat ze de procedure voor een vergunning al op 15 november hebben ingetrokken. Ze gaan zich beraden op een sober boothuis voor de KNRM zonder museum voor de stichting Kurt Carlsen.

 Er is een petitie gestart om de afrit Langevelderslag buiten het badseizoen weer open te stellen voor ruiters.
Volgens de initiatiefneemster maken ruiters al tientallen jaren tussen 1 september en 1 mei gebruik van de afrit 27 bij Langevelderslag om het strand op en af te gaan. Sinds eind 2017 staat de gemeente Noordwijk dit niet meer toe. Deze afrit is echter de enige mogelijkheid voor ruiters om rechtstreeks het strand op te gaan. Bovendien is dit de enige afrit waar altijd voldoende ruimte is om te parkeren met een paardentrailer, aldus de initiatiefneemster.
De gemeente wordt opgeroepen de afrit weer open te stellen voor ruiters. 

 De genomineerden voor de jaarlijks uit te reiken Sportprijzen zijn bekend.
Voor de titel Sportman zijn genomineerd Barry Hazenoot (Lifesaving), 
Michel Kosten (Basketbal the Jump) en Robert Hendriks (Lifesaving). Voor Sportvrouw Lobke Schreuder (Basketbal MSV), Monique Pisart (Paardensport de Boekhorstruiters) en Diny Entrop (Gymnastiek van Nispen). Kans op de titel Sportploeg maken de Heren 1 teams van SJC en vv Noordwijk, JO-19 (Voetbal van Nispen) en Heren Zaterdag 1 (Voetbal VVSB). Voor Sporttalent zijn genomineerd: Noa de Vos (Volleybal NOVO), Meisjes B1 (Hockey NHC) en Joek Kwakernaak (Korfbal Fluks).
De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Sportverkiezing 2018 die gehouden wordt op 15 februari 2019 in Hotels van Oranje.

De toegestane snelheid op de verlengde Beeklaan is verlaagd.
Onder meer door de werkzaamheden rondom Offem Zuid is de maximale snelheid nu 50 kilometer per uur. Daarmee wordt vooruitgelopen op de definitieve situatie. De Beeklaan tot aan de N206 is vanaf maandag géén provinciale weg meer, maar bebouwde kom.
Er geldt dus een maximale snelheid van 50 kilometer per uur en bij bouwinritten en/of werkzaamheden is dit 30 kilometer per uur.

Een fusie van woningstichtingen in de Bollenstreek lijkt niet te gaan lukken omdat woningstichting Sint Antonius van Padua uit Noordwijkerhout kiest voor Dunavie, een Katwijkse woningcorporatie. Beide organisaties tekenden maandag een intentieverklaring om fusie te onderzoeken. Ze denken gezamenlijk beter ambities te kunnen invullen. De directeur van de Noordwijkse Woningstichting, Willem van Duijn, laat in een reactie weten dat hij de fusie slecht vindt voor de sociale huisvesting onder meer omdat de Bollenstreek een samenhangend gebied is waarbinnen de meeste verhuizingen plaats vinden. Hij was met Stek in Lisse, Vooruitgang in Sassenheim en Padua in gesprek over fusie en vindt het onbegrijpelijk dat Padua nu tot een andere conclusie is gekomen. Van Duijn verwacht niet dat de gemeente en de stichting Huurdersbelangen hiermee gaan instemmen. 

Nel Nooijen en Ronald Heruer zijn de winnaars van de Noordwijkse Vrijwilligersprijzen. Die werden dinsdagavond uitgereikt tijdens een feestelijke avond in Space Expo.
Nel Nooijen is als vrijwilliger betrokken bij onder andere Palliam en het Jan Verwey Natuurcentrum. Ronald Heruer is onder meer actief bij de Muze en bij KunstKlank. De initiatiefprijs was voor het Dierenasiel en voor de Huttenbouw. Zij organiseren ieder jaar in de zomervakantie een timmerfestijn voor de Noordwijkse basisscholieren. Theater De Muze ontving de waarderingsprijs en voor Maurice Knijnenburg was er de aanmoedigingsprijs. Hij is actief bij M25, de jongerenorganisatie van de gezamenlijke kerken. 
Zo’n 300 vrijwilligers waren op de avond afgekomen. Zij werden getrakteerd op drankjes en hapjes en een optreden van de Noordwijkse band The Beards.

Het Sassenheimse handelshuis Scotch Whisky International is in het bezit van het duurste vat single malt whisky ter wereld. Het gaat om een vat van distilleerderij The Glenlivet uit 1952 met een marktwaarde van € 4,5 miljoen. Dat maakt het meteen het duurste vat dat ooit in de whiskyindustrie is verkocht. 
In totaal zijn er 382 flessen uit het vat gekomen. Dat komt neer op ongeveer 12.000 euro per fles. Volgens kenners is dat een koopje. Zij verwachten dat deze whiskey ‘nog veel meer in waarde zal toenemen’. De 382 flessen en het inmiddels geleegde vat zijn dinsdag in Sassenheim aangekomen.
Vanuit de zwaarbeveiligde kluis aan de Industriekade worden de flessen binnenkort bij de rechtmatige eigenaren afgeleverd.

Op de plek van het oude postkantoor aan de Boekerslootlaan komt een appartementengebouw. Eerdere plannen voor deze locatie gingen niet door vanwege bezwaren van omwonenden over de grootte van het gebouw, bezonning en het aantal parkeerplaatsen. Ontwikkelaar Sedos is vervolgens in gesprek gegaan met omwonenden en er uit gekomen. Er komt een gebouw met zes appartementen in de sociale huursector, acht middeldure en zes duurdere koopappartementen. Zes parkeerplekken komen op eigen terrein en 24 extra plekken in openbaar gebied. De politiek besprak het plan dinsdag en moet donderdag beslissen over het ter visie leggen van de plannen voor inspraak. Dan zal de parkeernorm nog eens besproken worden.

Vier klasgenoten van HAVO3 van het Leeuwenhorst hebben een eigen kerstnummer gemaakt en een videoclip opgenomen. Derck Eijken, Lukas Beelen, Djoi Pompe en Abe Zandbergen brengen het nummer In the Snow. Derck Eijken heeft de muziek en tekst geschreven. Lukas Beelen doet de zang en Djoi Pompe heeft de viceoclip gemaakt, Abe Zandbergen doet de backing vocals. Het nummer In the Snow is een vrolijk kerstnummer en dat zie je terug in de videoclip. In zeer korte tijd is de clip op Youtube al honderden keren bekeken. De heren hopen op een vette kersthit.

Hoorne Vastgoed en Kimmenade Invest B.V. hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van Winkelcentrum Oosthoutplein in Voorhout (Teylingen). Het dagwinkelcentrum is gelegen in de wijk Oosthout in Voorhout en beschikt onder meer over een Aldi supermarkt, een bakker, bloemenzaak,  cafetaria en ruim voldoende parkeergelegenheid. Verkoper Kimmenade Invest B.V. werd geadviseerd door Oranjestate Vastgoed uit Leiden en koper Hoorne Vastgoed werd bijgestaan door haar adviseur PdW Vastgoed uit Hillegom. Beide partijen hebben de transactie tot ieders tevredenheid weten af te ronden en de uiteindelijke koopsom is niet bekend gemaakt.

Een nieuwe sporthal aan de kant van het parkeerterrein, een nieuwe accommodatie voor FC Lisse gericht op het eerste veld en een stuk dat beide gebouwen met elkaar verbindt. Dat is het voorlopige plan dat volgende week woensdag aan de politiek wordt gepresenteerd. Het verbindende bouwdeel wordt ingevuld met een centrale entree, sanitaire voorzieningen, gezamenlijke kleedkamers en een deel van de kantine. Met het plan wordt voldaan aan de opdracht van de gemeenteraad om ‘samen apart te bouwen’ waarbij de twee partijen hun eigen accommodatie juridisch, financieel en technisch van elkaar gescheiden houden. Tijdens een eerdere bespreking zou de hal gesloopt worden en zouden de aanhelingskosten voor het oude en behouden gebouw van FC Lisse 650.000 euro zijn. Dat geld zou nu voor het tussenstuk gebruikt kunnen worden. De kosten van de hal, inclusief sloopkosten van de oude, bedragen 3 miljoen en vallen daarmee binnen de raming. Alleen het budget voor duurzame maatregelen van 175.000 euro schiet te kort, mede door veranderde wetgeving en ontwikkelingen als gasloos/energieneutraal bouwen. Het beheer en onderhoud van de hal wil FC Lisse zelf doen zodat de kosten van 30.000 euro dan naar de club gaan. De herinrichting van het parkeerterrein ad 875.000 euro zal later worden uitgewerkt. Als het plan politiek groen licht krijg en volgens planning verloopt, is de oplevering in november 2021.

Mevrouw J.H.M. (Jon) Hermans-Vloedbeld wordt vanaf 1 januari 2019 waarnemend burgemeester van de fusiegemeente Noordwijk. Dat heeft de provincie Zuid-Holland maandag bekend gemaakt. De huidige burgemeesters Goedhart van Noordwijkerhout en Rijpstra in Noordwijk krijgen vanwege de fusie automatisch ontslag per 1 januari. Mevrouw Hermans (VVD) is 64 jaar en beschikt over ruime bestuurlijke ervaring. Sinds september 2016 is zij waarnemend burgemeester in Oud-Beijerland, een gemeente die per 1 januari 2019 opgaat in de nieuwe gemeente Hoeksche Waard. Daarvoor is ze onder meer burgemeester geweest van Almelo en Ridderkerk. De Commissaris van de Koning Jaap Smit kiest de waarnemers uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in