Aan het einde van het jaar zet BO, de omroep van de Bollenstreek, de meest gelezen nieuwsberichten op een rij.


Voorhout – Aan de Prinsenweg in Voorhout heeft woensdagmiddag een grote brand gewoed. Bij de brand, in een grote schuur achter een agrarisch bedrijf, kwam veel rook vrij. De rookpluim was in de wijde omgeving te zien en omwonenden kregen zekerheidshalve het advies ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten.
De brandweer rukte met groot materieel uit en kon rond 17.00 uur het sein brand meester geven. Tijdens de bluswerkzaamheden werd de Prinsenweg ter hoogte van de Engelselaan afgesloten voor alle verkeer. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.
Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand en naar eventueel vrijgekomen asbest.


 In het Noordwijks duingebied is zaterdag een dood, zwaar gehavend ree gevonden.
Boswachters van Staatsbosbeheer en een agente van de Dierenpolitie eenheid Den Haag hebben de zaak samen onderzocht. Het bleek te gaan om een jong ree. Het dier is vermoedelijk opgejaagd en gebeten door een loslopende hond en daardoor overleden. Vervolgens werd het dier aangevreten door ander wild dat in het duingebied leeft.Lisse/De Zilk – Online tuinspecialist Bakker.com is failliet. Vrijdag werd de surseance van betaling, die het bedrijf eerder kreeg, bij de rechtbank omgezet in een faillissement. Het vinden van een overnamekandidaat zou niet zijn gelukt.
Bakker Hillegom, in 2016 omgedoopt tot Bakker.com, werd in 1945 opgericht door Piet Bakker en is nog steeds in handen van de familie Bakker. De nieuwe naam had alles te maken met de verandering van postorderbedrijf naar webwinkel, die het bedrijf in 2014 inzette.
Het bedrijf, dat zichzelf de grootste tuinspecialist in Europa noemt, is actief in 21 landen. Er werken 635 mensen bij Bakker.com.

Noordwijkerhout – De nieuwe wijk die gebouwd wordt op het Bavo-terrein gaat Landgoed in den Houte heten. Die naam verwijst naar een oude naam van de gemeente: Nortich in den Houte.
B&W hebben kennisgemaakt met de projectontwikkelaars van Trebbe Wonen en Novaform Vastgoedontwikkelaars. Zij gaan zo’n 700 woningen in diverse prijsklassen bouwen met minimaal 30% sociale woningbouw. De bouw gaat snel starten om tegemoet te komen aan de groei van Noordwijkerhout en De Zilk naar 18.000 inwoners in 2030.
De projectontwikkelaars zorgen ook voor de renovatie van de Engelse tuin, inclusief het onderhoud voor tien jaar en de verbindingsweg tussen de Herenweg en de Langevelderweg.

Sassenheim – De bestuurder van een bestelauto heeft vrijdagavond in de Hoofdstraat voor veel schrik gezorgd.
Rond 20.40 uur kreeg de politie diverse meldingen over een bestelauto die hard door de winkelstraat reed. De bestuurder raakte diverse bloembakken en een aantal mensen kon ternauwernood wegspringen. Niemand raakte gewond. Een kwartier later reed de bestelauto een sloot in Lisse in. De bestuurder bleek een black-out te hebben door een medische oorzaak.
Het CBR gaat de geschiktheid van de bestuurder om motorvoertuigen te kunnen besturen onderzoeken.

Lisse – Een 55-jarige man uit Lisse is dinsdag omgekomen bij een bedrijfsongeval op een bouwplaats aan de Onderdijkse Rijweg in Hendrik-Ido-Ambacht.
De Lissenaar kwam door nog onbekende oorzaak onder een aanhanger terecht en raakte ernstig gewond. Hulpdiensten waren snel ter plaatse en verleenden eerste hulp. Reanimatie mocht echter niet meer baten. Het slachtoffer overleed ter plekke.
De inspectie SZW (Arbeidsinspectie) en verkeersspecialisten van de politie onderzoeken de toedracht.

Noordwijk – Het Nederlands elftal logeert voortaan niet meer in Grand Hotel Huis ter Duin. Voetbalbond KNVB heeft besloten dat het Nederlands elftal zich voortaan voorbereidt op de eigen campus in Zeist.
Daarmee komt een einde aan een ruim 30-jarige samenwerking met Huis ter Duin.
Oranje trainde ook op de velden van vv Noordwijk en SJC, maar de laatste jaren gebeurde dat bij Quick Boys in Katwijk.

Noordwijk – Bij de Raad van State dient woensdagmiddag de zaak over de omgevingsvergunning die B&W van Noordwijk hebben verleend aan Prominent Inn/De Blauwe Gans B.V. In een deel van het Prominent Inn hotel moeten zes appartementen komen met bergingen en een ‘parkeercarrousel’.
Eigenaar Bever Holding van een naastgelegen pand aan de Parallel Boulevard en eigenaar North Side Investments van het Palaceplein zijn het niet eens met de vergunning. Volgens hen wordt restaurant De Blauwe Gans na de verbouwing volledig afgesplitst van de rest van het gebouw. Ook zou de vergunning in strijd zijn met het bestemmingsplan en zouden er te weinig parkeerplaatsen komen.
De zitting gaat ook over de bezwaren van twee verenigingen van eigenaren tegen de verbouwing van het hotel tot appartementen. Zij vinden dat de omgevingsvergunning ook betrekking had moeten hebben op het horecaterras.

Noordwijk – De NAM blijft de optie achter de hand houden om gas te winnen bij Noordwijk en Egmond-Binnen. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.
Milieugroepen en enkele politieke partijen zijn extra alert nu in Groningen de gaskraan verder dicht moet. De exploitatie van kleine velden, zoals bij Noordwijk, kan dan interessant worden. In het verleden zijn bij Noordwijk en Egmond-Binnen gasvelden aangeboord. De winningsvergunningen zijn zelfs al verleend. De NAM noemt beide locaties “inactief, in afwachting van toekomstige ontwikkelingen”.
“Momenteel hebben wij daar geen plannen voor. Het is overigens niet zo dat onze plannen voor kleine velden worden opgeschroefd om Groningen te compenseren’’ aldus de woordvoerster van de NAM.

Teylingen – Er komt voorlopig geen derde afvalcontainer voor de huishoudens in Teylingen.
Het college van B&W had de gemeenteraad voorgesteld om huishoudens een derde afvalcontainer te verstrekken voor het gescheiden ophalen van plastic, metaal en drankkartons (PMD). Nu gebeurt dat in plastic zakken, maar omdat er over enige jaren een andere wijze van afvalinzameling moet komen wilde B&W alvast daarop vooruitlopen.
De raadscommissie Ruimte ziet echter niets in dit voorstel, onder andere omdat men geen extra scheiding van PMD-afval verwacht na het invoeren van de extra container.

Lisse – Het plan om de nieuwe Beukenhof te verkleinen en een aantal functies zoals biljarten te verhuizen kreeg woensdag tijdens een commissievergadering geen steun van de gemeenteraad. Het was ouderwets zwartepieten tussen raad en wethouder De Roon. Alle partijen uitten de wens dat gemeente en stichting de Paraplu er samen uit komen en dat er niet alleen naar accommodatiebeleid maar ook naar de sociale functies wordt gekeken. De Roon wees er op dat hij heeft gehandeld volgens de voorwaarden die de gemeenteraad eerder aan hem heeft meegegeven. Als de nieuwe Beukenhof groter moet worden dan gaat dat bijvoorbeeld meer geld kosten. Afgesproken is om volgende week tijdens de raadsvergadering te beslissen over nieuwe kaders waarmee de wethouder opnieuw het overleg met gebruikers kan gaan voeren.

Hillegom – In Hillegom heeft een grote brand plaats gevonden in een woning aan de Van der Duyn van Maasdamlaan. Even voor 22.30 uur werd alarm geslagen en direct was de melding al grote brand. Op de begane grond en de eerste verdieping was de brand. Er zijn twee personen licht gewond geraakt. Even voor 23.00 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven. 

Noordwijk – De Muntendamsche investeringsmaatschappij, het bedrijf gerelateerd aan projectontwikkelaar Ronnie van de Putte, speelt het aloude spelletje met de gemeente. Dat bleek tijdens de raadsvergadering waar Puur-raadslid Versteege vragen stelde over manege Meeuwenoord. Het door brand zwaar beschadigde pand staat er al weer een tijd en wordt maar niet gesloopt. B & W hadden een last onder dwang opgelegd en op de laatste dag van de bezwaarprocedure kwam er een bezwaar binnen van de eigenaar. Ook is vanwege de onveiligheid gevraagd om hekken om het gebouw. Als die hekken er niet komen, dan zet de gemeente ze er zelf om heen. Zelf slopen, levert volgens burgemeester Rijpstra, te veel kosten op. Wel liet de burgemeester zich ontvallen: “dat iemand dit durft te doen.”

Noordwijk – Een 62-jarige Noordwijker is veroordeeld tot drie jaar cel omdat hij zes laar lang drugs dealde. Dat meldt het Leidsch Dagblad.
Op 20 december 2016 viel de politie zijn huis aan de Abraham van Royenstraat binnen Er werden bijna 1.000 xtc-pillen, tientallen grammen cocaïne en duizenden euro’s contant geld gevonden, net als zeven mobieltjes. Dealers wisselen vaak van telefoon. De Noordwijker zou hebben gedeald vanaf een bankje bij de Bosweg, maar hij bezorgde ook aan huis.
Naast drie jaar celstraf kreeg de man ook een pluk-ze boete van € 111.000, het geschatte bedrag dat hij minimaal verdiende aan het dealen.

Het carnaval is ook in de Bollenstreek losgebarsten. In de verlichte carnavalsoptocht van Noordwijk reden vrijdagavond verenigingen uit de hele streek mee. Ondanks de natte sneeuw was er veel publiek langs de route.
Een bonte stoet carnavalswagens en loopgroepen trok zaterdagmiddag door het centrum van Noordwijkerhout. Voordat de optocht van start kon gaan, moest prins Veneto eerst nog de sleutel van het dorp “verdienen” bij burgemeester Gerrit Goedhart. Hij moest hiervoor pizza’s in een pizzadoos mikken. Ook leden van Noordwijkse college van B&W bewonderden de stoet. Thema’s die voorbijkwamen: #MeToo, de fusie en Heel Holland Bakt.
Ook de optocht in Voorhout trok onder prima weersomstandigheden veel publiek.

Noordwijk – Puur Noordwijk heeft donderdag CDA-raadslid Lenie Zoetendaal ter verantwoording willen roepen om haar deelname aan het tv-programma de Monitor. Volgens fractievoorzitter Visser was het een actie om Noordwijk in een kwaad daglicht te stellen en werd er onjuiste informatie verstrekt. Het programma ging over de woningnood in Noordwijk bij mensen die gescheiden zijn en met hun kinderen geen betaalbare huurwoning kunnen krijgen. Zoetendaal deed mee aan het programma en wees onder meer op een hotel in De Zuid waar woningzoekenden hun toevlucht zochten. Zoetendaal liet in de raadsvergadering weten dat je niet alleen moet opscheppen over wat er goed gaat in je gemeente, maar dat je ook verantwoording aflegt over wat er fout gaat. Burgemeester Rijpstra meldde dat het programma met een draaiboek zou werken om tot een bepaald resultaat te komen en dat afspraken niet nagekomen zijn. Wethouder Salman was haperend te zien in het programma en dat zou niet uitgezonden worden. Ook was de interviewer volgens burgemeester Rijpstra intimiderend. Er kwam uiteindelijk een motie om politieke geschillen in de raadszaal te bespreken en dat afgekeurd wordt als je Noordwijk in een kwaad daglicht stelt. Puur Noordwijk, Lijst Salman, PvdA/GroenLinks en D66 stemden voor de motie.

Noordwijk – De gemeente Noordwijk gaat de procedure starten voor de wijziging van het bestemmingsplan die de nieuwbouw aan de Maarten Kruytstraat mogelijk moet maken.
Daarmee gaan de bouwplannen voor supermarkt Vomar, appartementen en een parkeergarage de volgende fase in. Het plan is grotendeels gelijk aan het eerder ingediende plan. Het kleine verschil zit ‘m in de aanpassing van de toegang. Op aanraden van de NOV zijn er twee entrees gemaakt op de hoeken van het gebouw in plaats van één in het midden.
Een eerder plan voor de bebouwing van de Maarten Kruytstraat werd door de ontwikkelaar ingetrokken.

Lisse – Bij de nieuwbouw van sporthal Ter Specke wordt gekozen voor een trainingshal die geschikt is voor bewegingsonderwijs en multifunctioneel gebruik.
De trainingshal wordt voorzien van een scheidingswand. Ook krijgt de hal een multifunctionele vloer die geschikt is voor diverse sporten. Het besluit van de gemeenteraad betreft alleen de gemeentelijke sporthal en de bijbehorende voorzieningen.
Eventuele nieuwbouw van het clubgebouw van FC Lisse is een keuze van de voetbalclub zelf. Wel wordt gekeken hoe de gebouwen zo goed mogelijk met elkaar kunnen worden verbonden. De gemeente en FC Lisse willen in overleg tot een integraal plan komen.

Noordwijk – Tegen een 62-jarige Noordwijker is drie jaar cel geëist voor de handel in coke en xtc. Dat meldt het Leidsch Dagblad.
De man, die hardnekkig zwijgt, zou ruim zes jaar lang hebben gedeald. Bij een inval in zijn woning aan de A. van Royenstraat in december 2016 vond de politie 940 xtc-pillen, 57 gram cocaïne, zeven mobiele telefoons en duizenden euro’s. De advocaat van de Noordwijker vroeg om vrijspraak, omdat de politie een fout zou hebben gemaakt hij het onderzoek. Door belastende verklaringen en de bewijzen vroeg het OM toch celstraf en een pluk-ze-boete van € 111.000.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in