Jaaroverzicht 2018: juli

Aan het einde van het jaar zet BO, de omroep van de Bollenstreek, de meest gelezen nieuwsberichten op een rij.


Teylingen/Noordwijkerhout – In het Joppe is op de westoever blauwalg aangetroffen, net als in de Klinkenbergerplas en het Oosterduinsemeer. Contact met blauwalg kan huidirritatie en maag- en darmklachten veroorzaken.
Voor deze wateren is een waarschuwing afgegeven, er is geen negatief zwemadvies of zwemverbod. Jonge kinderen en ouderen, die het meest kwetsbaar zijn, kunnen beter een andere zwemplek kiezen. Door de langdurige droogte en warmte verslechtert de waterkwaliteit vooral in stilstaande kleine wateren.
Rijkswaterstaat adviseert alleen te zwemmen bij officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Daar wordt ook met borden en vlaggen aangegeven of er veilig kan worden gezwommen.

De strijd om opstallen op een paardenweitje langs de Oude Zeeweg leek gestreden na een uitspraak van de Raad van State in het voordeel van eigenaar Van der Holst. De gemeente heeft echter laten weten dat er alsnog zaken moeten veranderen of weg moeten. De ponystal en een schuurtje bij een moestuin mogen van de rechter blijven staan. Het hoger beroep van de eigenaar was volgens de gemeente alleen daar tegen gericht. Hij zou toegezegd hebben om een dak te verlagen en een opslagschuur te verwijderen. Ook de paardenbak en de longeercirkel moeten weg. De opstallen moeten weg omdat makelaar Van der Meer om handhaving vraagt van het bestemmingsplan. Hij wil er naast gaan bouwen. De gemeente wil nu eerst een gesprek met beide partijen.

Lisse – Het beste terras van Zuid-Holland ligt in Lisse. Volgens het vakblad Misset Horeca is het prima vertoeven buiten bij restaurant De Vier Seizoenen op ’t Vierkant.
Jaarlijks publiceert Misset Horeca een lijst van beste terrassen in Nederland. De Vier Seizoenen staat dit jaar op plek 13, maar geen enkel terras uit de provincie staat hoger in de top 100. Het personeel is trots op het resultaat: de afgelopen jaren werd telkens iets beter gepresteerd

De Doktersdienst Duin- en Bollenstreek (DDDB) en de Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR) willen de onrust wegnemen over de toekomst van de huisartsenspoedpost in Voorhout.
Volgens de artsen is er onterecht ophef over een definitieve sluiting van de avond- en weekendpost aan de Rijnsburgerweg. Het blijft voor iedereen mogelijk om buiten kantooruren spoedzorg te krijgen, zo staat in een verklaring. Momenteel worden meerdere toekomstscenario’s uitgewerkt, maar sluiting van een locatie in Teylingen of Alphen aan de Rijn is nog niet aan de orde.
De huisartsenzorg in de avonden, nachten en weekenden staat onder druk. Volgens de DDDB heeft dat verschillende oorzaken, maar de belangrijkste is een tekort aan ondersteunend personeel zoals doktersassistentes.

Politie, KNRM en reddingsbrigade hebben zondagavond urenlang vergeefs gezocht naar twee badgasten.
Rond 20.30 meldden andere strandgangers dat zij al urenlang onbeheerde kleding en badlakens naast zich hadden liggen. Hierop werd groot alarm geslagen. Op het water en bij de strandpaviljoens werden de eigenaars van de spullen niet gevonden. Rond 23.00 uur werd de zoektocht gestopt. Later werd duidelijk dat bij strandpaviljoen De Branding een stel had gemeld dat zij hun strandspullen kwijt waren. Hun beschrijving van de spullen kwam overeen met de gevonden zaken.
Uiteindelijk heeft de politie de identiteit van deze twee badgasten kunnen achterhalen. Het bleek te gaan om een stel uit Laren.

De Zilk/Hillegom – Bloembollenkweker en exporteur Ruigrok Flowerbulbs aan de Zilkerbinnenweg heeft een groene primeur.
Eigenaar Simon Ruigrok heeft op het dak 2.600 glasglas-zonnepanelen laten plaatsen. Hiermee heeft Ruigrok Flowerbulbs het grootste energiedak met glasglaspanelen in de hele Bollenstreek. Glasglaspanelen zijn zonnepanelen die niet aan een kant maar aan beide kanten uit glas bestaan. Ze gaan langer mee en brengen meer op dan de gangbare zonnepanelen. Een glasglaspaneel weegt wel zo’n drie à vier kilo meer dan een standaard zonnepaneel.
Het zonne-energieproject bij Ruigrok Flowerbulbs is uitgevoerd door EXPIRION BV uit Hillegom, dat al meer grootschalige projecten op haar naam heeft staan.

Noordwijk – De butler, die verdacht wordt van het stelen van juwelen uit Grand Hotel Huis ter Duin, stond in juli weer voor de rechter. Justitie wil dat hij 605.611 euro terugbetaalt. Dat meldt mediapartner Omroep West.
Marcel J. werd in maart 2016 aangehouden. Hij zou als butler voor tonnen aan sieraden hebben gestolen van hotelgasten en de familie voor wie hij werkte. Een bevriende juwelier zou de sieraden stiekem hebben omgewisseld voor goedkope namaak.
Vijf maanden later werd J. vrijgelaten om zijn rechtszaak af te wachten. Hij mocht geen contact hebben met medeverdachten en slachtoffers. Hij mocht alleen contact met zijn partner, die ook verdachte is.

 Een van de mannen die is opgepakt tijdens de noodverordening in de wijk Boerenburg wordt verdacht van het gooien van een handgranaat in Delft op 17 mei. Dat meldt mediapartner Omroep West. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om een 40-jarige Hagenaar die op dinsdag 12 juni in Boerenburg aan werd gehouden. In zijn auto had hij wapens, munitie en een handgranaat. In Delft werden de afgelopen maanden coffeeshops, een winkel, een cafe en een zonnestudio beschoten. Ook werd een handgranaat gegooid. De in Noordwijk aangehouden man wordt verdacht van betrokkenheid van de beschietingen van twee coffeeshops en het in bezit hebben van wapens.

Bij een hoosbui heeft Noordwijk in de Bollenstreek de grootste kans het niet overal droog te houden. Dat blijkt uit een kwetsbaarheidsscan die is uitgevoerd door Bluelabel. Die laat voor heel Nederland zien wat de gevolgen zijn als het tot een hoosbui komt.
In Noordwijk bestaat bij 33% van de gebouwen de kans dat er water naar binnen stroomt bij hevige regenval. In Teylingen is dat percentage 22, in Noordwijkerhout 20 en in Lisse en Hillegom houdt 19% het niet droog bij een hoosbui.
Landelijk is vooral het heuvellandschap in Zuid-Limburg kwetsbaar bij hevige regenval: daar stroomt het water naar lager gelegen gebieden, met grote kans op overlast. In Kerkrade ligt het risicopercentage op 44. Op www.bluelabel.net staat meer informatie.

Bollenstreek – Weinig problemen zijn er bij de hittegolf en aanhoudende droogte in de Bollenstreek.
In Noordwijk zakte de waterdruk tijdelijk toen veel mensen in de avonduren tegelijkertijd water gebruikten en in Noordwijkerhout ontstond woensdagavond een bermbrand op het Bavoterrein. Die werd snel geblust door de brandweer. In Hillegom wordt gewaarschuwd voor door de droogte omhoogkomende stoeptegels. Die kunnen zorgen voor valpartijen bij fietsers en wandelaars. Drukke tijden zijn het voor de gemeentewerkers die alles op alles zetten om het openbare groen te behoeden voor uitdroging.
En uiteraard zijn er ook mensen blij met dit weer: voor de strandpaviljoenhouders en de ijsverkopers kan het seizoen niet meer stuk

Noordwijk – Opnieuw ongeregeldheden in het uitgaansgebied. Er ontstonden diverse vechtpartijen aan de Grent en in de kop van de Hoofdstraat.
Toen de politie ingreep keerde een deel van het uitgaanspubliek zich tegen de agenten. Versterking werd opgeroepen om de orde te herstellen. In linies wist de politie de Grent en de Hoofdstraat schoon te vegen. Er werden enkele aanhoudingen verricht.
Ook begin januari waren er ongeregeldheden in het uitgaanscentrum van Noordwijk. Toen ging het volgens B&W om een incident en was van een agressie-trend geen sprake.

‘Een constructief gesprek tussen gemeente en stichting FEIN’, zo wordt door de gemeente het gesprek tussen burgemeester Jan Rijpstra en de organisatie van de vuurwerkshow omschreven. Zaterdag verbood de burgemeester het vuurwerk omdat code rood van kracht was. Dit op advies van de Veiligheidsregio Hollands Midden. De stichting FEIN, organisator van de zomerevenementen, was het hier niet mee eens en verwees onder meer naar het wel door gaan in Katwijk. Een gesprek waarbij meerdere mensen aanwezig waren, bracht uitleg. Verder werd gesproken over zaken die voor verbetering vatbaar zijn tijdens de organisatie van evenementen. Er werden afspraken gemaakt die verder worden uitgewerkt.

Op het recreatie-eiland Koudenhoorn heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand gewoed. De stal en de hooiberg zijn volledig verwoest. Even na enen werd alarm gegeven. De brandweer kwam vanwege de slechte bereikbaarheid en de droge natuur op Koudenhoorn met groot materieel in actie. Er waren geen dieren binnen in de stal. Echter enkele konijnen en cavia’s die net naast de stal zaten, zijn wel slachtoffer van de brand.
Rond half vijf werd het sein brand meester gegeven. De hooiberg moest uit elkaar getrokken worden om de brand goed te bestrijden. De stal en de hooiberg worden beheerd door kinderboerderij De Kloosterhof, die daar verschillende dieren verzorgt.

In het duin en bos achter de Witte Raaf langs de Duinweg is brand ontstaan. Zo’n 100m2 bos/duin stond in de brand. De brandweer kon al snel het sein ‘brand meester’ geven. Met vuurzwepen en hoge drukstralen was de brand snel onder controle. De brandweer is wel enige tijd bezig met nablussen. De oorzaak is onbekend. De brandweer prijst de samenwerking tussen brandweer, politie en boswachter.

Nobels introduceert een nieuwe rooimachine. De eerste twee zijn sinds kort in gebruik genomen door de Noordwijkerhoutse kwekers HC Verdegaal & Zn en WAM Pennings. De machine is gemoderniseerd. Door de grote wielen loopt de rooimachine heel gemakkelijk over het land. In combinatie met het hydraulieksysteem is het brandstofverbruik van de tractor hierdoor verminderd. De machine is voorzien van een kistenwisselsysteem met hydraulische invoerarmen wat het werk achterop de machine een stuk aangenamer maakt. Ook heeft dit type een verstelbare hellingshoek van de rooimat. Zo kan tijdens het rooien van grove en harige producten een extra val worden gecreëerd.

Twee mensen zijn zondagmiddag gewond geraakt bij een ongeluk met een op hol geslagen paard.
Op de Duindamseweg schrok het paard van een slagboom en ging ervandoor. Een scooterrijder en zijn passagier botsten met het beest en kwamen lelijk ten val. Beiden moesten met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht.
Ruiter en paard kwamen met de schrik vrij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in