Jaaroverzicht 2018: juni


Aan het einde van het jaar zet BO, de omroep van de Bollenstreek, de meest gelezen nieuwsberichten op een rij.


 Een 38-jarige Lissenaar is dinsdag aangehouden. Hij wordt verdacht van de brandstichting in een beddenzaak aan de Noordwijkse Hoofdstraat op 30 april. In dit pand was voorheen McDonalds gevestigd.
In Team West, het opsporingsprogramma van Omroep West, werd aandacht besteed aan de zaak en werd een filmpje getoond waarop een mogelijke verdachte is te zien. Onbekend is of de aanhouding het resultaat is van deze oproep.
De recherche doet verder onderzoek naar de brand.

Noordwijk – De gemeente Noordwijk heeft een hoger beroep tegen de vergunning voor een Albert Heijn op de hoek van de Kerkstraat verloren. Het hoger beroep was aangespannen door Bravahold, de eigenaar van het naastgelegen woon- en winkelcomplex waar de Dirk in gevestigd is. Het bedrijf is gerelateerd aan het supermarktconcern. Vergunning was verleend voor een supermarkt van 1552 m2 met een eerste verdieping voor kantoor- en werkruimten van het personeel. De discussie draaide of dat laatste mag, want het bestemmingsplan laat een supermarkt alleen op de begane grond toe. Het mag wel, maar niet op de manier waarop het nu besloten is, het is formeel een uitzondering. Dat moet dus over. Ook wordt niet voldaan aan brandweervoorschriften. Bezwaren over andere zaken zoals een laad- en losruimte werden ongegrond verklaard.

 De noodverordening voor het Rederijkersplein en omgeving is zondag om middernacht afgelopen. Er zijn 10 personen extra in beeld. Dit liet teamchef van de politie, Henk Woppenkamp, donderdag weten tijdens de raadsvergadering. Voor deze 10 personen zouden extra maatregelen genomen kunnen worden zoals een gebiedsverbod. Het gaat voornamelijk om meerderjarigen uit Noordwijk en omgeving. Er zijn volgens Woppenkamp maatregelen genomen om te voorkomen dat de overlast zich verplaatst naar andere wijken. De gemeente steunt de politie door de inhuur van particuliere beveiligers, maar ook extra inzet van BOA’s. Hoe de leefbaarheid verbeterd kan worden, zal woensdag besproken worden tijdens een bewonersavond.

 De flitspaal aan de Noordwijkse Gooweg is in de regio de productiefste bewaker van de maximumsnelheid. De eerste vier maanden van 2018 werden daar 7.683 weggebruikers geflitst. Dat blijkt uit cijfers van het CJIB, het Centraal Justitieel Incassobureau.
De flitspaal aan de Noordwijkse Beeklaan was goed voor 6.858 boetes. Die aan de Northgodreef en de Herenweg scoorden beduidend lager met 1.523 respectievelijk 929. In Lisse flitste de paal aan de Oranjelaan 2.102 keer, die aan de Kanaalstraat 558 keer. De flitspaal in Hillegom is buiten gebruik, net als die in Teylingen. Noordwijkerhout heeft geen flitspalen binnen de gemeentegrenzen.
Topper in Nederland is de flitspaal op de N201 bij Vreeland met 35.845 bekeuringen.

 De politie heeft vrijdagavond drie mannen aangehouden in de wijk Boerenburg, waar een noodverordening geldt. Tijdens de nacht is het rustig gebleven.Twee mannen uit Noordwijk van 17 en 18 jaar en een 18-jarige Leidenaar waren eerder die avond al diverse keren gewaarschuwd door de politie omdat zij zich zonder noodzaak ophielden in de wijk. Even voor 00.00 uur werden zij weer gezien door surveillerende agenten. De drie werden aangehouden omdat zij het samenscholingsverbod overtraden. De 18-jarige Leidenaar was eerder die avond al in de wijk aangehouden wegens rijden onder invloed van alcohol.
Burgemeester Jan Rijpstra heeft de noodverordening donderdagavond ingesteld om een einde te maken aan brandstichtingen en ongeregeldheden in de wijk. De verordening geldt tot en met zondag 17 juni.

 In de wijk Boerenburg zijn in de avond en nacht van zondag 10 juni zes personen aangehouden.
Twee mannen van 18 en 19 jaar uit Noordwijkerhout werden kort na 22:00 uur aangehouden omdat zij de noodverordening overtraden. Zij reden in het betreffende gebied met in hun auto een jerrycan en een ton met daarin benzine. Vier anderen konden geen verklaring geven waarom zij zich in de wijk ophielden en werden ook aangehouden. Alle aangehouden verdachten zijn maandag weer in vrijheid gesteld.
De noodverordening geldt tot en met zondag. In de tussentijd worden omliggende wijken ook extra in de gaten gehouden om verplaatsing van ongeregeldheden te voorkomen.

 De Duinrand Apotheek Noordwijk gaat grondig verbouwen. Dat gaat zo’n zes maanden duren. Tijdens de verbouwing, die op 1 juli start, is de apotheek gesloten.
Mensen die wonen in het postcodegebied 2201 kunnen tijdens de verbouwing terecht bij Apotheek Noordwijk Binnen, Heilige Geestweg 28. Bewoners van de postcodegebieden 2202 en 2203 kunnen naar de Apotheek Aan Zee, Parallel Boulevard 214a.
De medewerkers van de Duinrand Apotheek werken tijdens de verbouwing in een van deze apotheken om de extra drukte op te vangen. De afhaalautomaat van de Duinrand Apotheek blijft tijdens de verbouwing normaal in gebruik.

– In de stromende regen heeft wethouder Hans Bakker donderdagmiddag de officiële opening verricht van de Losplaatskade.
Op de plek waar voorheen de gasfabriek en de gemeentewerf gevestigd waren, zijn 49 woningen gebouwd. Exact vier jaar geleden werden de eerste plannen gemaakt. Het wijkje is gebouwd in de stijl van de oude dorpskern met gevels in verschillende stijlen, verschillend metselwerk en klinkertjes. Ook is de historische watergang teruggebracht. Die sluit aan op de bestaande Woensdagse wetering.
De wethouder onthulde bij de opening een oude windmeter. Die was in gebruik bij de gasfabriek en symboliseert het verleden van de woonwijk.

Een sportvliegtuigje heeft zaterdagmiddag een noodlanding gemaakt in Voorhout. Kort voor 16.30 uur zette de piloot het vliegtuigje in een weiland aan de Elsgeesterlaan aan de grond. De twee inzittenden wisten zelf uit het toestel te komen. Zij bleven ongedeerd. De gealarmeerde brandweer rukte met diverse eenheden uit. Hun inzet bleek niet nodig. De oorzaak van de noodlanding is nog onbekend.

Op 80-jarige leeftijd is maandag Dolf Beuk overleden. Beuk was algemeen directeur van Koninklijke Beuk BV.
Dolf Beuk was de derde generatie die actief was in het familiebedrijf. Tot aan zijn dood was hij betrokken bij Koninklijke Beuk. In 2004 werd Beuk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau onder meer vanwege zijn inzet als pionier en lobbyist op het gebied van toerisme en personenvervoer. Daarnaast toonde hij een grote maatschappelijke betrokkenheid. Hij was actief in diverse organisaties.
Zaterdag wordt in besloten kring afscheid genomen van Dolf Beuk.

Op het strand van Noordwijk zijn duizenden oorkwallen aangespoeld. Door de stroming van het water zijn de dieren op het land terecht gekomen.
Als de wind uit het oosten komt stroomt de bovenste laag van de Noordzee richting Engeland. Omdat het water zichzelf weer aanvult stroomt de onderste laag juist de andere kant op: richting het Noordwijkse strand.
Een woordvoerder van de Noordwijkse Reddingsbrigade (NRB) laat weten dat kwallen niet gevaarlijk zijn. Een kwallenbeet kan wel prikken. Het is niet handig om er allerlei zalfjes op te smeren. Beter is het om zo snel mogelijk terug de zee in te gaan. Het zoute zeewater spoelt het gif vanzelf weg.

Een tweelaagse parkeergarage aan de zeekant van Huis ter Duin samen met een tweelaagse ondergrondse garage bij het Vuurtorenplein is de beste oplossing voor het opvangen van een onderzocht tekort van 1106 plekken op Noordwijk aan Zee. Dat bleek donderdag tijdens een presentatie in de Muze. Kosten bedragen 46,5 miljoen, verlies parkeerinkomsten 575.000 euro. Tweede keuze zijn vier ondergrondse parkeergarages op het Wantveld, Palaceplein, Vuurtorenplein en Schoolstraat. Kosten 43,5 miljoen, verlies parkeergeld 1,5 miljoen en lastig exploitabel. Parkeren onder de KW en Parallelboulevard blijkt niet haalbaar. Verder moet een transferium drukke dagen opvangen. De uiteindelijke beslissing laat men over aan de nieuwe gemeenteraad.

 De buurtprijs 2018 is zaterdag door wethouder Jeanet van der Laan uitgereikt aan bewoners van de Broekweg. De buurt ontving een tegel met de tekst ‘Beste buurt 2018’. Ze kregen de prijs vanwege het steken van de bloemenmozaïeken in april. Dat ziet de gemeente als een bijzondere activiteit waarbij samen iets tot stand brengen van groot belang is. De activiteit versterkt het buurt- en groepsgevoel. Inwoners zijn bijna twee hele dagen met elkaar in de weer geweest om een mooi mozaïek met elkaar te produceren. De gemeente hoopt dat dit een begin is van een hechte buurt waar mensen bij elkaar terecht kunnen in leuke maar ook in minder leuke tijden.

Recht tegenover de Witte Kerk opent medio augustus een Noordwijkerhoutse locatie van Brownies&Downies. In de lunchroom komen mensen te werken met een verstandelijke beperking, ondersteund door onder andere een professionele kok en vrijwilligers.
Het restaurant is een lang gekoesterde wens van initiatiefneemster Jolanda Volkerijk. Sinds eind vorig jaar is ze samen met haar broer/zakenpartner Bert Volkerijk bezig geweest om het project van de grond te krijgen. Volgens haar is dit dé manier om een passie voor horeca te combineren met de liefde voor haar twee zoons (van wie er een verstandelijke beperking heeft).
Brownies&Downies begon in 2010 met een restaurant in het Brabantse Veghel, maar inmiddels zijn in het hele land franchisenemers actief die het idee hebben overgenomen. Zo ook in bijvoorbeeld Katwijk. In Noordwijkerhout zijn de voorbereidingen nu nog in volle gang.

De kosten per inwoner van lokaal bestuur in de Bollenstreek lopen fors uiteen. Noordwijk is het meeste kwijt. Per inwoner kost het onderdeel bestuur van de gemeente 694 euro per inwoner. In Teylingen zijn die kosten het laagst en fors minder, namelijk 366 euro per inwoner. In Lisse staat op het prijskaartje bestuur 578 euro, Noordwijkerhout 535 en Hillegom 510 euro. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het bedrag in Noordwijk was vorig jaar nog 648 euro, Teylingen nagenoeg gelijk 365, Hillegom 473, Lisse 523 en Noordwijkerhout 471. In een reactie laat Noordwijk weten dat gemeentes lastig met elkaar zijn te vergelijken omdat ze anders zijn georganiseerd en dat niet duidelijk is wat er allemaal toegerekend is aan de bestuurskosten. Vooral verbaasd is Noordwijk over de stijging in vergelijking met vorig jaar. Er is volgens de gemeente namelijk niets veranderd aan de organisatie.

Noordwijk – Na bijna twintig jaar voorbereiden is symbolisch de eerste paal geslagen voor het project Offem Zuid in Noordwijk-Binnen. Wethouders Gerben van Duin en Hans Bakker gaven hiermee woensdagmiddag de officiële aftrap voor voor de bouw van zo’n 750 woningen.
Tussen de Hogeweg en de verlengde Beeklaan is wordt sinds februari gewerkt aan de nieuwe woonwijk. Woensdag waren alle toekomstige buren uitgenodigd door Projectontwikkelaar BPD en Van Rhijn Bouw, om zo de bouw te vieren en met elkaar kennis te maken.
Volgens de planning worden de eerste 113 woningen over een jaar opgeleverd. Uiteindelijk moet Offem Zuid een combinatie worden van verschillende woontype: zo komen er bijvoorbeeld starterswoningen, herenhuizen en vrijstaande villa’s. Ook is het idee om de Nieuwe Voorstraat door te trekken door gebruik te maken van authentieke elementen uit de architectuur.

Gedeputeerde Staten van Noord- en Zuid Holland zijn van mening veranderd. Het voorkeurstraject Duinpolderweg is nu de middenvariant geworden. Deze ligging in de buurt van de Oosteinderlaan had ook de voorkeur van de gemeenten. Volgens Gedeputeerde Staten geven de meeste belanghebbenden hun voorkeur aan deze variant. Voor het doortrekken van de N205 naar de N206 wordt een ruimtereservering gemaakt. Dit stuk start bij de bestaande halve aansluiting van de N206 op de N442 (Hoogduinweg) ter hoogte van De Zilk. Hier zal aan de noordkant een nieuwe aansluiting worden gerealiseerd, zodat een volledige aansluiting op de N442 ontstaat. De weg vervolgt via bestaande N206 richting Oostweg en krijgt een gelijkvloerse aansluiting op de Zilkerduinweg. De verbinding A44 en Lisse blijft gehandhaafd, maar de ligging wordt eerst met belanghebbenden overlegd. De beslissing is aan Provinciale Staten, die vergadert er 3 september over.

In een bedrijf aan de Heereweg is donderdagochtend een werknemer betrapt op dronkenschap. Om 7.45 uur kreeg de politie de melding uit te kijken naar een automobilist die op de A44 alle rijbanen nodig had.
Een getuige reed achter het slingerende voertuig aan en meldde dat de man zijn auto had neergezet bij het Lisser bedrijf. Agenten meldden zich hierop bij de bedrijfsleider met de mededeling dat mogelijk een van de werknemers onder invloed verkeerde.
De man bleek inderdaad flink te hebben gedronken: bijna zesmaal de toegestane hoeveelheid. Hij scoorde 1300 Ug/l, waar 220 de limiet is. De man moest ter plekke zijn rijbewijs inleveren.

Noordwijk/Teylingen – Trilokaal-raadslid Frans van Swieten is bang dat het politiebureau in Noordwijk, dat de gemeenten Noordwijk en Teylingen bedient, per 1 januari 2019 gaat sluiten. Volgens Van Swieten komt er een nieuwe indeling van de politieregio en zal de Duin- en Bollenstreek voortaan worden bediend vanuit de bureaus in Lisse en Katwijk. Volgens hem zijn het politiebureau en de brandweerkazerne in Noordwijk onlangs allebei verkocht. Hij wilde hierover opheldering van de Teylingse burgemeester Carla Breuer, maar volgens haar zijn er nog geen besluiten hierover genomen.

Bij de Pilarenlaan, ten oosten van de Maandagsewetering, is de bouw van 143 woningen mogelijk. Dat blijkt uit een zogenoemde stedenbouwkundige verkenning, waar de gemeenteraad zich op 21 juni tijdens een commissievergadering over buigt. Zo’n verkenning houdt in dat zo veel mogelijke zaken zijn uitgezocht. B & W zijn enthousiast omdat de woningen straks een goede ontsluiting hebben, dichtbij de bebouwde kom liggen en het bollengebied daar verrommeld is. Grondeigenaren willen ook meewerken. Het gaat om zogenoemde Greenport-woningen. Bouw van deze huizen zorgt voor inkomsten voor de Greenport Ontwikkelings Maatschappij (GOM) die het geld inzet om de Bollenstreek te verbeteren. Haalbaarheid is overigens niet definitief, dat hangt af van de kosten, planologie en de mening van de gemeenteraad.

Sassenheim – Een 76- jarige wielrenner uit Valkenburg (ZH) is woensdagochtend dodelijk verongelukt. Bij de spoorwegovergang aan de Rijksstraatweg werd hij aangereden door een trein.
De politie doet onderzoek naar de toedracht van de aanrijding. Getuigen van het ongeluk wordt gevraagd zich te melden.
Door het ongeval reden tussen 11.30 en 15.00 uur geen treinen tussen Leiden en Haarlem.

Twee buren van de Dirk aan de Heereweg in Lisse willen dat de supermarkt op zondag dicht gaat. Dat meldt het Leidsch Dagblad.
De zaak diende maandag bij de Raad van State. De bezwaarmakers wonen vlakbij de laad- en losplaats van de supermarkt. Dat Dirk de bevoorradingen heeft teruggeschroefd naar vier doordeweeks en twee op zondag, vinden de buren niet voldoende. Zij beroepen zich op de oude Zondagswet, die stelt dat activiteiten op een afstand van 200 meter niet hoorbaar mogen zijn. Volgens de supermarkt is op die afstand echter niets te merken van de bevoorradingswagens.
De buren hebben dat ook niet aangetoond met een geluidsonderzoek. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in