Jaaroverzicht 2018: maart


Aan het einde van het jaar zet BO, de omroep van de Bollenstreek, de meest gelezen nieuwsberichten op een rij.


Bollenstreek – Net als vorig jaar zijn hondenbaasjes uit Noordwijk en Noordwijkerhout duur uit op het gebied van hondenbelasting. Dat blijkt uit onderzoek dat besparingsplatform actiecode.nl deed naar de hoogte van de hondenbelasting in 2018.
Noordwijkerhout staat op plaats 5 van de top tien van duurste gemeenten met een jaarbedrag van 109,92. Noordwijk staat op de 8 plaats met 108,36 per jaar. Lisse berekent 81,24. Hondenbaasjes in Teylingen en Hillegom treffen het: deze twee gemeenten heffen geen hondenbelasting. Groningen rekent het meest: 121,80.
Gemeenten zijn vrij om hondenbelasting al dan niet te heffen. 240 van de 389 gemeenten (62%) heft de belasting.

Aan de Van de Mortelstraat is donderdagmiddag een hennepkwekerij ontdekt.
De politie ontving eerder deze maand een anonieme tip en besloot na een vooronderzoek ter plekke te gaan kijken. De tip bleek te kloppen: in twee slaapkamers werd een kwekerij met in totaal 185 planten aangetroffen. Aan de hand van de apparatuur gaat de politie ervan uit dat er al geruime tijd gekweekt werd. Ook bleek er sprake te zijn van diefstal van stroom. Het energiebedrijf gaat hiervan aangifte doen. De hennepkwekerij is ontmanteld en de apparatuur en planten zijn vernietigd.


Noordwijk – Een bewonerscollectief van zo’n 75 Noordwijkers gaat samenwerken om de nieuwbouwplannen van Hotel van Oranje te onderzoeken. Namens de groep buurtbewoners sprak Peter van den Berg donderdag in tijdens de raadsvergadering.
Zij willen zorgen voor een onafhankelijke toets van de plannen en tekeningen, zoals die binnenkort ter inzage liggen. De groep wil nieuwbouw die past bij de omgeving, die recht doet aan het karakter van Noordwijk en die aansluit bij de wensen van de direct omwonenden. Alle Noordwijkers kunnen de nieuwbouwplannen straks inzien en binnen een termijn van zes weken reageren. Het bewonerscollectief roept iedereen op een zienswijze in te dienen.
De groep – bestaande uit mensen van de Parallel Boulevard, Vuurtorenplein, Golfweg en Jan van Henegouwenweg – wil dat Hotel van Oranje de bouwplannen aanpast. Ze vinden de geplande woontorens veel te groot en niet in verhouding met de omliggende bebouwing. De bewoners pleiten verder voor een lagere muur van het parkeerdek tegenover de woonhuizen en een aanpassing van de muren aan de Parallelboulevard, zodat de uitstraling van het vissersdorp behouden blijft. Daarnaast zijn zij bang voor verkeersoverlast. Ook willen ze dat de geplande duintuin voor het publiek toegankelijk is én onbebouwd blijft, zoals oorspronkelijk was bedacht.

In de voormalige manege Meeuwenoord aan de Northgodreef is zaterdag aan het einde van de middag opnieuw brand uitgebroken.
De brand werd door de brandweer opgeschaald naar middelbrand vanwege de waterwinning. De brandweer richtte zich met de bluswerkzaamheden vooral op het voorkomen van het overslaan van de brand naar de duinen. Vanwege het vrijkomen van asbest werd bewoners van de Zeereep en de Bosweg gevraagd ramen en deuren dicht te houden. Kort na 19.30 uur werd het sein brand meester gegeven.
In januari 2016 en april 2017 was er ook al brand in het leegstaande gebouw. Toen sprak burgemeester Rijpstra eigenaar Volker Wessels en Bever Holding van projectontwikkelaar Ronnie van de Putte aan over het verkrotte pand. Beloofd werd actie te ondernemen, maar dat is nog niet gebeurd.

Noordwijk – Een monument verdwijnt uit Noordwijk-Binnen. Theo Koelewijn, beter bekend als Theo Fiets, en zijn vrouw Hanneke gaan na 41 jaar genieten van hun pensioen. Theo’s Tweewielershop wordt overgenomen door het echtpaar Hagedorn.
Aan de Losplaatsweg Koelewijn, bijgestaan door zijn vrouw Hanneke, in 1977 zijn eerste winkel. In 1984 werd de zaak te klein en toen aan de overkant van de straat een ruimere kavel te koop kwam, werd de oversteek naar de huidige locatie gemaakt.
De Koelewijns hielpen in de loop der jaren vele Noordwijkers aan een nieuwe fiets.
 

Noordwijkerhout – De vergunning voor de nieuwbouw op de hoek Dorpsstraat-Kerkeland is onherroepelijk. Dat betekent groen licht voor de bouw van onder meer 18 appartementen en een parkeergarage op de plek van het oude postkantoor.
Het eerste bouwplan voor de locatie werd in 2012 ingediend. Na enkele wijzigingen, waaronder een erker aan de zijgevel, die viel binnen het bestemmingsplan, werd in oktober 2017 vergunning verleend. Die is nu onherroepelijk geworden.
Wanneer gestart wordt met de bouw en wat de invulling van de begane grond van het pand wordt, is niet bekend. De initiatiefnemer van het bouwplan is de Noordwijkse makelaar Jan van der Meer.

Noordwijkerhout – Carnavalsvereniging De Kaninefaaten roept alle politieke partijen van de nieuwe gemeente Noordwijk op zich in te zetten voor het behoud van de Schelft.
Voor de carnavalsvereniging is de Schelft een perfecte feestlocatie. In een manifest schrijven de Kaninefaaten dat het gebouw in 2023 zijn economische einde bereikt. In de komende raadsperiode (2019-2023) zal de nieuwe gemeenteraad een besluit moeten nemen over het voortbestaan van de Schelft. Zonder de Schelft is er voor het carnaval in Noordwijkerhout geen toekomst, aldus de Kaninefaaten.
Daarom roept de carnavalsvereniging alle politieke partijen op om het behoud van de Schelft in de verkiezingsprogramma’s op te nemen.

Sassenheim – Darcy Hoogenhout stopte twee jaar geleden met zijn HBO-opleiding om zich full-time te kunnen storten op zijn passie: klassieke auto’s.
Nu opent hij met zijn bedrijf HooG Selections de deuren van zijn nieuwe showroom aan de Wattstraat 3a in Sassenheim. Het is geen doorsnee showroom geworden: de meest exclusieve (klassieke) auto’s worden gecombineerd met hedendaagse werken van bekende kunstenaars en oude Harley Davidson motoren.
Zoals Darcy Hoogenhout het zelf noemt “een ontmoetingsplek voor liefhebbers en een plek waar dromen samenkomen”. 

Noordwijk – Vogelaars uit het hele land zijn uitgerukt naar Noordwijk. Aan de Leeweg wordt sinds woensdag een in Nederland zeer zeldzaam vogeltje gesignaleerd: de witkopgors.
Woensdag en donderdag stonden zo’n 50 vogelaars aan de Leeweg in de hoop een glimp van de vogel, een vrouwtje, op te vangen. De witkopgors broedt in het oostelijke deel van Siberië en is daardoor een zeldzame dwaalgast in West-Europa. Het mannetje heeft een witte kruin en een kastanjebruine kop, het vrouwtje is roodbruin. Het is een zangvogel.
Vrijdagochtend moesten de vogelaars genoegen nemen met vier geelgorzen, redelijk bijzonder, maar niet zo zeldzaam als de witkopgors.

Voorhout – Een bizarre verkeersovertreding in Voorhout. Een motoragent zag dat op een voetgangersoversteekplaats in de Herenstraat een auto geparkeerd stond.
De bestuurder was boodschappen aan het doen. Toen de man terug kwam bij zijn auto, werd hij bekeurd. Dat vond de automobilist maar onzin.
Hij vond dat hij niets fout had gedaan: de voetgangers konden immers makkelijk om zijn geparkeerde auto heen lopen.


Bollenstreek – Hieronder de uitslag van het referendum over de zogenoemde sleepwet. Dat is de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die een uitbreiding geeft van de middelen die de diensten (AIVD en MIVD) mogen inzetten.
In Noordwijk was de opkomst 31,3 %. Voor stemde 49,3 %; tegen 50,0 %.
In Noordwijkerhout was de opkomst 32,6%. Voor stemde 50,4 %; tegen 49,0 %.
In Lisse was de opkomst 57,8%. Voor stemde 54,1 %; tegen 42,0 %.
In Hillegom was de opkomst 54,7%. Voor stemde 49,9 %; tegen 46,5 %.
In Teylingen was de opkomst 58%. Voor stemde 52,4 %; tegen 43,8 %.

Noordwijk – B&W hebben aan de gemeenteraad maandagavond de plannen voor het centrum van Noordwijk-Binnen gepresenteerd.
Alle paaltjes zullen van het Jeroensplein worden verwijderd. Dat moet in september zijn gebeurd. Daarvoor in de plaats komen grote bakken met bomen, omlijst door kruiden. Aan de Heilige Geestzijde van het Kloosterplein is de markt gepland. Die moet op korte termijn vertrekken uit de Susanna van Ettenstraat vanwege nieuwbouw door de NWS. De nieuwe markttijden zijn van 8.00 – 17.00 uur. Aan de Bronckhorststraatzijde komen 60 parkeerplaatsen en een kiss&ride-zone voor de Bronckhorstschool.
Een groot aandachtspunt in de plannen is de verkeerscirculatie en daarmee de verkeersveiligheid en het parkeren.

Noordwijk – Burgemeester Jan Rijpstra heeft een woning aan de Weteringkade 17 voor drie maanden laten sluiten.
Tijdens deze periode heeft niemand toegang tot de woning. Eind 2017 trof de politie in de woning softdrugs aan. De burgemeester mag het besluit tot sluiting van een pand nemen op grond van de Opiumwet.
De sluiting moet een einde maken aan de verboden situatie en beschermt daarmee de openbare orde, veiligheid en het woon- en leefklimaat.

Noordwijk – Bij strandpaviljoen Bries is donderdagavond de aftrap gegeven voor een nieuw strandseizoen.
Dat gebeurde met een groot feest waar onder anderen Gerard Joling, the Beards en André Hazes junior optraden. De gasten werden ter voorbereiding op het nieuwe culinaire strandseizoen getrakteerd op bijzondere hapjes en drankjes. Bries slaat dit seizoen een nieuwe weg in. Niet alleen kreeg het strandpaviljoen een nieuw exterieur en interieur, ook op de kaart verandert een en ander.
Er komen veel wisselende gerechten, bijvoorbeeld wereldse broodjes voor de lunch. Bij het diner ligt het accent op het shared dinner principe: gasten bestellen diverse kleine gerechten en kunnen die dan samen delen.

Noordwijk – Driemaal is scheepsrecht voor de gemeente Noordwijk. Nadat in de voormalige manege Meeuwenoord zaterdag voor de derde maal in iets meer dan twee jaar brand uitbrak, onderneemt de gemeente concrete actie.
De eigenaar van het pand is vorig jaar al opgedragen het pand te saneren en te slopen. Toen maakte eigenaar Volker Wessels/Bever Holding van projectontwikkelaar Ronnie van de Putte bezwaar tegen de opgelegde last onder dwangsom. Die zaak is nu onder de rechter.
Burgemeester Jan Rijpstra wil de uitkomst van deze rechtszaak niet afwachten. Hij laat de sloop voorbereiden. 


Noordwijk – Eigenaar Volker Wessels lijkt de sloop van de voormalige manege Meeuwenoord op te pakken. Maandag is het bedrijf, een projectpartner van Ronnie van de Putte, gestart met het saneren van het al jaren leegstaande pand.
Daar brak begin deze maand voor de derde maal in twee jaar tijd brand uit en toen was voor burgemeester Jan Rijpstra de maat vol. Hij kondigde aan dat de gemeente desnoods zelf zou gaan saneren en slopen.
Volker Wessels heeft nu met de Omgevingsdienst West-Holland een plan van aanpak opgesteld.

Noordwijk – Een zoektocht naar twee inbrekers heeft in de nacht van zondag op maandag geleid tot de aanhouding van een man van 24 jaar uit Den Haag en een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.
Bij de politie kwam een melding binnen dat twee personen zich verdacht ophielden bij de Northgodreef. Ze keken daar in woningen, hadden zwarte mutsen op en één van beiden had een zaklamp. Volgens de melder verstopten de mannen zich bij een woning.
Hierop volgde een zoekactie waarbij onder meer een politiehond en een helikopter werden ingezet. De twee mannen hielden zich schuil in de achtertuin van een woning en konden daar worden aangehouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in