Jaaroverzicht 2018: mei

Aan het einde van het jaar zet BO, de omroep van de Bollenstreek, de meest gelezen nieuwsberichten op een rij.


Noordwijk – Bij de brand die maandagavond heeft gewoed in een beddenzaak in de Hoofdstraat, zijn geen giftige stoffen vrijgekomen. Bij de brand was sprake van hevige, stinkende rookontwikkeling.
De brand ontstond in de technische ruimte achter de zaak, aan de zijde van de A. van Royenstraat. Nadat Liander de gasleiding ter plekke had afgesloten, kon de brand snel worden bedwongen. De technische ruimte is verloren gegaan en de beddenwinkel liep aanzienlijke rook- en roetschade op, net als de vier appartementen boven de zaak. De bewoners zijn tijdelijk elders ondergebracht.
Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Ook de monumentale kapel naast de beddenwinkel bleef gespaard.

Noordwijk – De brand van vorige week betekent mogelijk het einde voor beddenwinkel Business Class in de Noordwijkse Hoofdstraat. Maandag doet de eigenaar van de beddenzaak aangifte bij de politie. Dat meldt mediapartner Omroep West.
De felle brand veroorzaakte forse water- en rookschade in de bedrijfsruimte achter de beddenwinkel. Volgens woordvoerder Michael Heinicke was het pand niet verzekerd, dus de voorraad die is verbrand en schade aan de winkel zijn niet te verhalen. De komende tijd moet blijken of dit de doodsteek is voor de winkel.
De politie houdt er rekening mee dat het vuur in de beddenzaak is aangestoken en is nog op zoek naar getuigen.

Noordwijk – Actiegroep Klein Duimpje heeft dinsdag haar zienswijze op de nieuwbouwplannen van Hotel van Oranje overhandigd aan wethouders Hans Bakker en Gerben van Duin.
De actiegroep bestaat uit direct omwonenden van het hotel, die tegen de bouwplannen zijn. 33 van hen ondertekenden de zienswijze, die in totaal 96 pagina’s beslaat. “Meer dan genoeg stof voor debat door de gemeenteraad”, aldus Klein Duimpje.
De actiegroep is vernoemd naar de duinvilla die al eerder gesloopt is vanwege de bouwplannen. Klein Duimpje meldt vier mythes over de plannen, die gaan over de hoogte, de besluitvorming, de waarde voor de boulevard en het aantal hotelkamers. De groep richt zich ook op de nieuwbouw voor het Jan Kroonsplein.

Voorhout – Het meest gespeelde bordspel ter wereld krijgt een Voorhoutse editie. Vandaag kreeg supermarkteigenaar Joop van Dijk het eerste exemplaar van Monopoly Voorhout in handen. Eén ding ontbreekt er nog aan: de straatnamen.
Niemand minder dan Mr. Monopoly zelf was aanwezig bij de presentatie van de doos. Hoe het speelbord eruit komt te zien blijft nog een verrassing. Iedereen mag via Facebook ideeën voor straatnamen aandragen. Later volgt een poll om te stemmen.


Noordwijkerhout/Noordwijk – Een burgerjury heeft donderdagavond het beeldmerk van de nieuwe gemeente Noordwijk gekozen.
In Hotel-Restaurant De Witte Raaf werd één logo geselecteerd uit een lijst van vijf genomineerden.  Allemaal waren ze ontworpen door professionele vormgevers. Uiteindelijk bleven er twee over en koos een meerderheid voor het ontwerp van Frido van Dijk van Bureau aan Zee.
Volgens Van Dijk heeft elk design een eigen doel en is een logo een ‘brand key’. Met uit de streek geleende kleuren wilde hij de eisen uitbeelden waaraan de nieuwe gemeente wil voldoen: betrouwbaar, wendbaar, verbindend en veerkrachtig.
Het ontwerp straalt autoriteit uit en tegelijkertijd openheid en toegankelijkheid.
Alternatieven
Na de eerste stemronde bleven er nog twee ontwerpen over. De andere finalist was Aron Bakker van Aronline, iemand die zichzelf omschreef als Noordwijker met connecties in De Zilk en Noordwijkerhout. Hij sprak met mensen uit alle dorpen en kwam tot twee kenmerken: zee en bollenvelden.
Bakker koos bewust voor een combinatie van kleurrijk, praktisch en modern. En door het woord ‘gemeente’ in het woord ‘Noordwijk’ te laten lopen maakte hij er een woordmerk van. De naam is dan letterlijk aan het logo verbonden.

Noordwijk – Het opsporingsprogramma van omroep West, Team West, liet dinsdag beelden zien van de mogelijke dader van brandstichting in een beddenzaak in de Hoofdstraat. Op de beelden is een persoon te zien die de steeg naast restaurant de Klucht aan de Abraham van Rooyenstcaat verlaat. Hij draagt echter een capuchon. Hij heeft een grote tas met de kleuren wit en geel bij zich. De man is verder niet goed te zien. De brand werd op 30 april rond 21.30 uur in een technische ruimte van de winkel gesticht. Het motief voor brandstichting is nog in onderzoek. Getuigen die meer over de man of de brandstichting weten, kunnen zich melden via 0800-6070.

Noordwijk – Koning Willem-Alexander komt maandagavond 25 juni naar ESA-ESTEC. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Hij is aanwezig bij de opening van de 31ste editie van het ‘ISU Space Studies Program’. Dit ruimtevaartprogramma van de International Space University (ISU) is voor het eerst in Nederland.
Het studieprogramma duurt twee maanden en richt zich op pas afgestudeerden die willen werken in de ruimtevaart en op jonge professionals die een volgende stap in hun ruimtevaartcarrière willen zetten. Het gaat om ruim honderd deelnemers uit 20 landen.
Naast het studieprogramma worden ook publieksevenementen georganiseerd. Zo is er een panel waarin astronauten vertellen over hun ervaringen tijdens ruimtemissies.
Verder is er een robotlander-competitie, zijn er filmfestivals, een panelbijeenkomst voor ruimtevaartondernemers en een masterclass voor politici.

De politie heeft woensdagavond een hennepkwekerij aangetroffen in een bedrijfspand aan de Schulpweg.
Agenten vonden tussen de 100 en 150 planten, die werden afgevoerd en vernietigd. Tijdens de actie werden drie verdachten aangehouden en er werd een voertuig in beslag genomen.
De zaak is in onderzoek bij de politie.

Noordwijk – Na het behaalde kampioenschap op zondag was het dinsdagavond opnieuw feest voor voetbalclub SJC. Alle politieke partijen gingen tijdens een commissievergadering akkoord met het plan voor een nieuw sportcomplex. De zorgen die werden geuit, kwamen van bewoners van de Schiestraat en gingen over het verkeer in de nieuwe wijk. Er komt echter een extra ingang aan de Van Berckelweg en het idee werd gedaan om bij bebouwing van Bronsgeest ook te kijken naar mogelijkheden aan die kant van de weg. Partijen pleitten ook voor fietsgebruik. Er komt een complex met 4,5 voetbalvelden en centraal een gebouw met onder meer een verdiepte sporthal. Volgens wethouder Van Duin levert dat geen grondwaterproblemen op. In het najaar starten de werkzaamheden. (Afbeeldingen: Grosveld van der Velde architecten)

Noordwijk – De gemeenteraad is donderdag akkoord gegaan met een voorontwerp bestemmingsplan Bronsgeest waarmee de bestemming verandert van bollen in wonen. CDA en VVD probeerden via een motie eerst nog te laten onderzoeken of inwoners dit wel willen, maar die motie kreeg geen meerderheid. De VVD hield een poll met 600 reacties waarvan 75% zei: niet bouwen. Dat gaat dus nu wel door. Hoe veel betaalbare huur- en koopwoningen er komen gaat nu onderzocht worden. Men richt zich op 40% betaalbaar. Als er van de provincie meer dan 600 woningen mogen komen, zal deze extra bouw ook betaalbaar worden ingevuld.

Lisse – Als de eigenaar van hotel de Duif aan de Westerdreef en een uitzendbureau niet stoppen met huisvesting voor arbeidsmigranten kan dat een boete opleveren van 700.000 euro. Voor 1 september moet de huisvesting van in totaal 96 mensen gestopt zijn, daarna treedt de boete in werking. Het mag niet volgens het bestemmingsplan en de gemeente kreeg klachten over overlast. Het gaat om geluidsoverlast, vervuiling en parkeerdruk. De eigenaar heeft drie andere bestemmingen voorgesteld aan de gemeente: begeleid wonen, onzelfstandige woonruimtes en een hotel met casino. De gemeente constateert na onderzoek dat alledrie planologisch niet mogelijk zijn.


Noordwijk – SJC is zondag kampioen in de hoofdklasse geworden. In Assen werd de nummer 2 van de ranglijst Achilles 1894 met 1-2 verslagen. Met nog twee competitieronden te gaan is SJC door de concurrentie niet meer te achterhalen. SJC kwam in de eerste helft na 25 minuten op voorsprong door een goal van Tom Duindam. Ids Hannema maakte in de 35e minuut echter de gelijkmaker. SJC kwam goed weg omdat Achilles daarna de lat raakte. Acht minuten voor het eindsignaal werd Raymond van Heijningen de matchwinnaar, hij maakte de 1-2.

 Noordwijk is kampioen van de hoofdklasse. Door zaterdag thuis te winnen van RVVH is de ploeg twee wedstrijden voor het einde van de competitie niet meer te achterhalen door de concurrentie. Noordwijk promoveert naar de derde divisie. Op een zeer sfeervol sportcomplex aan de Duinwetering opende Emiel Wendt na ruim een half uur de score. Vijf minuten later tekende Sonny ten Hoope voor de 2-0. Een kwartier na rust zorgde Martijn le Conge’ voor de 3-0. Een eigen doelpunt bracht de stand op 4-0. 

Noordwijk/Noordwijkerhout – Het laatste stukje van een provinciaal fietsnetwerk is donderdag geopend. De Noordwijkse wethouder Hans Bakker en zijn Noordwijkerhoutse collega Martijn Bilars opende het fietspad F287 dat loopt van de Zeestraat via Sancta Maria naar de Langevelderslag. De realisatie heeft langer geduurd omdat de grondverwerving moeizaam ging. Toen het pad er lag, kwam het flink onder water te staan. De ontwikkelaar van Sancta Maria blokkeerde het pad omdat er gedoe was over de verantwoordelijkheid. Die problemen zijn nu opgelost, waardoor het donderdag tijd was voor taart na het knippen van het traditionele lintje.

Noordwijk – Een nieuwe actiegroep, genaamd actiegroep Klein Duimpje, roept Noordwijkers op te protesteren tegen de bouwplannen van de Hotels van Oranje. Dat kan nog tot uiterlijk 8 mei en de actiegroep kan daarbij helpen. De actiegroep is vernoemd naar de duinvilla die al eerder gesloopt is vanwege de bouwplannen. Hun motto is: ‘actiegroep Klein Duimpje vindt dat naar iedereen geluisterd moet worden. Want vaak heeft de kleine stem, groot gelijk’. De actiegroep meldt vier mythes over de plannen die gaan over de hoogte, de besluitvorming, de waarde voor de boulevard en het aantal hotelkamers. De groep richt zich ook op nieuwbouw op het Jan Kroonsplein.

Noordwijk – Een treinstation bij Piet Gijs in Noordwijkerhout betekent meer mensen in het openbaar vervoer. Met dat pleidooi kwam Menco Wiersema van PvdA/GroenLinks dinsdag tijdens een politieke discussie over mobiliteit. Voor de financiering zouden de ongebruikte miljoenen van de geschrapte sneltramverbinding RijnGouweLijn gebruikt kunnen worden. Van Bockhove van Lijst Salman vroeg Wiersema om donderdag tijdens de raadsvergadering met een motie over het Piet Gijs-station te komen. D66 had het onderwerp mobiliteit geagendeerd en de Noordwijkse hoogleraar Evers uitgenodigd. Die pleitte onder meer voor een betere integratie van de treinstations in de streek. Het openbaar vervoer is nu al regionaal vertegenwoordigd en de provincie gaat er over. Die is bezig met een nieuw contract per 2021.

Noordwijk – Er is straks voldoende parkeerruimte rond het nieuwe sportcomplex aan de Lageweg. Dat blijkt uit een toelichting bij het voorlopig ontwerp. Parkeren was een zorg van omwonenden, maar onderzoek wijst uit dat er voldoende plekken zijn. Het complex krijgt ook een toegang via het parkeerterreintje aan de Van Berckelweg. Dat moet de Schiestraat ontlasten.
De politiek buigt zich dinsdagavond 15 mei over een ontwerp voor multifunctionele sporthal, een kantine, veldtribune, 18 kleedkamers en 4,5 kunstgrasvelden. De kantine wordt verhoogd aangelegd met daaronder de verdiept aangelegde sporthal. De toekomstige gebruikers, SJC, PopPodium en gymdocenten, zijn akkoord met het ontwerp. In het najaar van dit jaar moet de bouw starten. Kostenraming blijft geheim vanwege de aanbesteding.

Noordwijk – De nieuw te bouwen wijk Bronsgeest is al 25 jaar een politiek onderwerp. Nu lijkt Noordwijk haast te willen maken. Dinsdag werd een voorontwerp bestemmingsplan besproken. De bestemming moet van agrarisch naar wonen. Als dat niet voor 2019 geregeld is, moet de grond worden afgeschreven en die staat voor 16 miljoen euro in de boeken. Wat er precies gebouwd gaat worden, zal volgens de nieuwe Omgevingswet eerst met alle belanghebbenden besproken moeten worden. Een situatie waar de politiek nog aan moet wennen. Er waren veel vragen en het onderwerp wordt donderdag tijdens de raadsvergadering opnieuw besproken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in