Jaaroverzicht 2018: oktober


Aan het einde van het jaar zet BO, de omroep van de Bollenstreek, de meest gelezen nieuwsberichten op een rij.


Het bouwplan ’t Zilt in De Zilk krijgt steeds meer vorm. De gemeente Noordwijkerhout heeft bekend gemaakt dat de bouw van een pand waar een supermarkt in moet komen, begin 2020 start. Het gaat om in totaal 550 m2 detailhandel. In het gebouw komt ook een pinautomaat en ruimte voor medische diensten. Bekend was al dat de verkoop van 12 onder 1 kappers en 22 eengezinswoningen start in november. In totaal komen er op het voormalig zoutdepot 130 woningen waarvan 30% sociaal oftewel betaalbaar volgens gemeentelijke criteria. Het bestemmingsplan in de definitieve fase staat op 31 oktober op de politieke agenda.

Noordwijk – B&W van Noordwijk stellen voor € 7.000 te betalen aan de Stichting Speciaal Onderwijs Leiden. Het geld is een tegemoetkoming voor het vandalisme in de wijk Boerenburg, begin juni.
Bij ongeregeldheden brandden drie busjes van de Duinpieper, die bij de school stonden geparkeerd, geheel uit. Het schoolbestuur is op zoek gegaan naar sponsors om deze onverwachte kostenpost op te vangen en vroeg ook de gemeente om een bijdrage te leveren.
De bestelbusjes zijn hard nodig om de leerlingen van het speciaal onderwijs van en naar school en therapie te vervoeren. Daarom wil de gemeente bijdragen. De totale schadepost bedraagt een kleine € 15.000.

Als de burgemeesters van Noordwijk en Noordwijkerhout vanwege de fusie na 1 januari 2019 hun functie niet behouden, krijgen ze geen gemeentelijke wachtgeldregeling. Bij eervol ontslag van een burgemeester wegens opheffing van de gemeente komt de uitkering ten laste van de Rijksbegroting. Dat antwoorden B&W van Noordwijk op vragen van de CDA-fractie.
Het CDA wilde ook weten waarom er inmiddels gesproken wordt van meer directeuren in de gemeentelijke organisatie, terwijl het oorspronkelijke voorstel uitging van één directeur.
Volgens B&W hebben de fusie-stuurgroep en de beoogd gemeentesecretaris aangegeven dat drie directeuren nodig zijn omdat er de komende drie jaar (naar schatting) nog veel werk ligt rondom de fusie.

De politie heeft in Noordwijk, Leiden en Voorhout zes mannen aangehouden voor brandstichting, vernieling en drugshandel. De verdachten zijn tussen de 16 en de 23 jaar oud. Ze maken deel uit van een groep die in Noordwijk afgelopen zomer voor onrust zorgde in de wijk Boerenburg. De gemeente kondigde een noodverordening af om de rust te herstellen.
De overlast concentreert zich rondom het Rederijkersplein. Er worden auto’s in brand gestoken en gehandeld in drugs. Buurtbewoners voelen zich geïntimideerd. Op zeven juni besluit de burgemeester daarom een noodverordening af te kondigen, ook worden er gebiedsverboden uitgedeeld. In september houdt de politie ook al drie mannen aan uit deze groep. Ze worden verdacht van drugshandel, vertelt Henk Woppenkamp. Hij is teamchef van Noordwijk en Teylingen. Onlangs is het voorarrest van de drie met negentig dagen verlengd. De oud-rechercheman legt uit dat daarna een onderzoek is gestart. Rechercheurs werken bijna vier maanden aan het onderzoek op het politiebureau in Noordwijk. ‘Het is een grote legpuzzel’, zegt Woppenkamp. ‘En die heeft de recherche netjes in elkaar gelegd.’
De actie van maandagmorgen is een belangrijk station in het onderzoek naar de groep, die Woppenkamp typeert als: ‘Een harde kern van een groep jongeren die hier afgelopen tijd de boel verziekt hebben.’ Vijf worden aangehouden voor brandstichting en vernieling, een zou medeplichtig zijn. Twee van de zes worden daarbij ook verdacht van drugshandel.
Met zestig man valt de politie maandagochtend in alle vroegte op zeven plekken binnen, er worden zes verdachten aangehouden, een blijkt niet thuis. ‘Ik sluit meer aanhoudingen niet uit’, aldus Woppenkamp die op zijn fiets een aantal invallen afrijdt.
Hij is ervan overtuigd dat met de aanhoudingen de groep een nekslag is uitgedeeld en dat de buurt zeker gaat merken dat het rustiger wordt: ‘De angel is eruit.’ Al blijft hij voorzichtig: ‘Aanhouden is één, binnenhouden is twee en veroordeeld krijgen is drie’, is zijn motto.
Om nog meer bewijs te verzamelen worden verdachten daarom de komende dagen verhoord. Na hun aanhouding zijn ze overgebracht naar Leiden of Den Haag. Woensdag of donderdag wordt beslist of ze langer vast blijven zitten. (bron Omroep West)

Stefan Duineveld uit Lisse is model op de allereerste Boerenkalender. Een kalender met boerinnen was er al, dit jaar ook een mannelijke versie. Er waren totaal 111 inschrijvingen van mannen die graag een maand wilden vertegenwoordigen. De kalender is volgens de makers een ode aan alle voedselmakers van Nederland. Wat ooit begon als een initiatief om vooroordelen over boerinnen weg te nemen, wordt steeds meer een platform voor positiviteit over de agrarische sector als geheel. De trots op het boerenleven of de agrarische afkomst is ieder jaar ook voor velen aanleiding voor deelname aan de veelbesproken agrarische pin-up kalender

De vier Russen die verdacht worden van spionage sliepen in Noordwijk. Ze verbleven in het Palace Hotel. Dat werd donderdag bekend gemaakt tijdens een persconferentie van minister van defensie Ank Bijlveld. De Russische overheidshackers probeerden in te breken bij de OPCW, een organisatie tegen chemische wapens in Den Haag. Op 13 april werd dat voorkomen door de militaire inlichtingendienst MIVD. De Russen werden het land uitgezet. Rusland zegt dat de beschuldigingen niet kloppen. Om geen sporen achter te laten, namen de Russen zelfs hun afval mee uit het hotel.

Noordwijkerhout – Onlangs deed de Raad van State uitspraak in een zaak over illegale bewoning. De verhuurder in deze zaak meldde dat er in Noordwijkerhout andere zaken lopen over illegale bewoning. De gemeente, die samenwerkt met de omgevingsdienst West-Holland meldt desgevraagd dat er sprake is van 20 zaken waarvan 7 ingediend dit jaar. Bij alle zaken gaat een toezichthouder ter plaatse op onderzoek uit. Als er sprake is van strijdigheid zijn er twee mogelijkheden: handhaven of legaliseren. In twee gevallen is men bezig met legalisering. Op de vraag of de situatie in Noordwijkerhout verontrustend is, antwoordt de gemeente dat ‘het een probleem is dat onze aandacht heeft’ en dat men bij brandgevaarlijke situaties samen optrekt met de brandweer.

D66 kaartte tijdens een commissievergadering de verkoop van grond aan de Duinweg 13B aan. Na sloop van de Witte MAVO verkocht de gemeente drie percelen met onder meer als voorwaarden de plicht tot zelfbewoning en een anti-speculatiebeding. Degene die werd ingeloot voor het stuk grond ging er niets realiseren en vroeg om een vrijstelling van de verkoopvoorwaarden. B & W gingen daar tot verbazing van de buren mee akkoord en volgens Lijst Salman is de grond nu met 150.000 euro winst verkocht. D66 vond dat de verkoopbijeenkomst terug gedraaid had moeten worden. Wethouder Van Duin repte over een persoonlijk drama en de zorg van de gemeente om het kavel niet kwijt te raken. Hij beloofde om in Bronsgeest beter op het voorkomen van speculatie te letten.

Ontwikkelcombinatie Novaform-Trebbe is eigenaar van het hoofdgebouw op het St. Bavo-terrein. Het monumentale pand blijft daarmee behouden en vormt straks het centrale punt van het omliggende nieuwbouwplan. Over de precieze invulling van het gebouw overlegt Novaform-Trebbe nu met gemeente Noordwijkerhout.
Eind november vorig jaar werd het ruim 30 ha. grote St. Bavo-terrein zonder het hoofdgebouw al verkocht door Parnassia Groep en GGZ Rivierduinen aan Novaform-Trebbe. Het hoofdgebouw annex klooster was eigendom van de Oudendal Groep uit Leiden.
Novaform-Trebbe gaat op het terrein dat sinds kort ‘Landgoed in den Houte’ heet zo’n 700 woningen bouwen. De verkoop start begin 2019.

Tessa Kortekaas uit Voorhout heeft op Hawaii de titel gepakt op de triatlon. In de leeftijdsgroep 30-34 jaar werd zij wereldkampioen in een tijd van 9.36.27. Een tijd die ze zelf niet had verwacht voor 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km lopen. Tijdens het fietsen, haar sterke onderdeel, werd ze ingehaald. Dat maakte ze echter tijdens de afsluitende marathon weer goed. Met de winst is ze automatisch gekwalificeerd voor de Iron Man 2019. Dan maakt ze ook de overstap naar de profs.

Noordwijk – Waterballet in de Hoofdstraat. Daar sprong spontaan een waterleiding ter hoogte van de Maarten Kruytstraat.
De Hoofdstraat heeft een goot die voor de afwatering in oostelijke richting zorgt. De wateroverlast voor de winkeliers viel daardoor mee. Daarnaast zijn veel winkels op maandagochtend gesloten, waardoor er weinig publiek in de winkelstraat was.
Rond 10.45 uur wist beheerder Dunea het lek te dichten.


NOORDWIJK – ‘Mensen snappen niet dat wij helemaal kunnen verdrinken in een afgebrokkelde staantribune, maar daar is heel veel gebeurd. En het ziet er fantastisch uit.’ Frank de Haas vertelt passievol over iets wat in de loop der jaren zijn hobby is geworden: Nederlandse voetbalstadions bezoeken. Samen met zijn zoon Jeremy (19) doet hij dat inmiddels al jaren. Duizenden foto’s en tientallen verhalen verder kunnen ze er nog altijd geen genoeg van krijgen.

Er komen koopwoningen op de plek waar voorheen de Ireneschool stond aan de Van Iersellaan in Noordwijkerhout. B & W stellen dat voor aan de gemeenteraad en ze sluiten daarbij aan op een particulier initiatief. Zeven bewoners hebben zich verenigd in de stichting Fortaleza en zij willen graag dat er 14-16 ruime appartementen komen voor senioren. Ze hebben een plan hiervoor aangeleverd bij de gemeente. De politiek bespreekt het plan op 31 oktober aan de hand van de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor het gebied zoals parkeren, groen en ander gemeentelijk beleid. De grond is eigendom van de gemeente en zal wel volgens marktconforme bedragen in het plan komen.

De gemeente Hillegom heeft opzettelijk de komst van een bordeel aan de Leidsestraat tegen gehouden. Dat meldde Hillegommer Twan Looijmans maandag in een hoger beroep zaak voor de Raad van State in Den Haag. In 2015 werd al een aanvraag ingediend voor een seksinrichting. Dat werd afgewezen en daarna werd de procedure volgens Looijmans gerekt zodat het bestemmingsplan gewijzigd kon worden. Volgens het nieuwe bestemmingsplan mag de vestiging van een bordeel niet meer. Volgens Looijmans mag dit niet en hij vindt ook dat er met twee maten wordt gemeten want brouwerij Klein Duimpje mag volgens het bestemmingsplan ook niet, maar kreeg wel toestemming. Volgens de gemeente is Looijmans ingelicht over het gewijzigde bestemmingsplan, maar maakte hij geen bezwaar. De uitspraak van de Raad van State is over een paar weken.
Dit bericht is gemaakt dankzij informatie van mediapartner Omroep West.

 De winkels aan de Albert Verweystraat mogen op termijn verdwijnen. B & W van Noordwijk zijn akkoord met de bestemming ‘wonen’. Op de begane grond van het gebouw naast basisschool Wakersduin zitten onder meer een restaurant, groenteboer en naaiatelier. Na een verzoek van een van de eigenaren heeft de gemeente gesproken met alle eigenaren en zijn ze tot een dubbelbestemming gekomen: detailhandel en wonen. De verwachting was namelijk al dat de detailhandel daar op termijn zou verdwijnen en het zorgt volgens de gemeente voor een kwaliteitsverbetering. De winkels hadden hun sociale buurtfunctie al verloren. Bovendien is het officiële beleid dat detailhandel zich concentreert in de Kerkstraat en Hoofdstraat.

Tijdelijke arbeidsmigranten mogen in Noordwijkerhout niet meer worden gehuisvest in woningen. Zij moeten verblijven in logiesgebouwen. Dat hebben B & W besloten. De beleidsregel gaat op 30 oktober in en er kan geen bezwaar tegen worden gemaakt. Het gaat om meerderjarige arbeidsmigranten die voor een aantal maanden of een aantal jaren hier werkzaam zijn, maar niet de bedoeling hebben om zich hier te vestigen. Dat is ook de reden dat ze niet in woningen mogen verblijven omdat daarmee de druk op de woningmarkt nog groter wordt. Dit nieuwe beleid is een uitwerking van het convenant huisvesting arbeidsmigranten Holland-Rijnland.

Meerdere politieke partijen maken zich zorgen over de kosten van het nieuwe complex van SJC aan de Lageweg. Dinsdag sprak men over een definitief ontwerp, duurzaamheidsmaatregelen en starten van de aanbesteding. De kosten zijn hoger dan eerder ingeschat vanwege stijgende bouwkosten. Ook zijn er in een eerder ontwerp fouten gemaakt zoals een te lichte dakconstructie. Lijst Salman stelde voor om een tweede ingang in het ontwerp te schrappen. Een meerderheid vond dat eerst de aanbesteding maar afgewacht moet worden. Over welke bedragen het gaat, blijft nog geheim om zo de aanbesteding niet te verstoren.

Het parkeerterrein bij het treinstation van Voorhout is prima geschikt als transferium voor Noordwijk. Op zondag staat dit parkeerterrein toch leeg. Dat meldde de politieke partij Lijst Salman Noordwijk dinsdag tijdens een commissievergadering waar gesproken werd over 80.000 euro extra om plekken voor een transferium te onderzoeken. Eerder werd al 250.000 euro goedgekeurd om onderzoek te doen naar parkeergarages voor Huis ter Duin en het Vuurtorenplein. In het onderzoek wordt nu ook gekeken naar een transferium om de grote drukte op piekdagen op te vangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in