Warmond – Een kenmerkend rijksmonument aan de Kagerplassen, de Kaagsociëteit, wordt gerenoveerd en verbouwd. Het proces loopt al een aantal jaren, maar wordt voor de opening van het watersportseizoen 2020 afgesloten. De muren blijven gewoon staan, maar de infrastructuur wordt vernieuwd. Daarnaast worden ingangen verplaatst en wordt het gebouw intern anders ingedeeld waardoor bijvoorbeeld de havenmeester een nieuw kantoor krijgt en er een extra toiletgroep komt, bestemd voor de horeca. Ook de steigers in de haven worden veranderd. Ten slotte wordt het gebouw duurzaam: op een bijgebouw komen zonnepanelen en de verwarming wordt straks geregeld met warmtepompen.
Het gebouw, dat velen vanwege de horeca faciliteiten goed kennen, voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd, zo laat Max Blom weten. Hij is voorzitter van de Koninklijke Watersportvereniging De Kaag. Zij zijn verantwoordelijk voor drie monumenten die ze in eigendom hebben. De starttoren, het eerste betonnen gebouw in Nederland in art-deco stijl, is enkele jaren geleden al opgeknapt en nu is dus het hoofdgebouw met de kenmerkende koepel aan de beurt. Blom vertelt dat de plannen voor de renovatie en de verbouwing al een tijdje klaarlagen, maar dat het enige tijd heeft geduurd voordat er echt een klap op kon worden gegeven: de kosten zijn bij een dergelijk project immers aanzienlijk. De afgelopen winterperiode vonden er al wat werkzaamheden plaats en werden bijvoorbeeld al wat ingangen van het gebouw verplaatst, een plafond verhoogd en de ledenkamer opnieuw ingericht. Maar deze herfst en winter gaat men echt los. De totale infrastructuur, inclusief riool, wordt vernieuwd, de door het pand lopende gang wordt in breedte verdubbeld, een woongedeelte wordt een toiletgroep, de havenmeester krijgt een fraai kantoor met uitzicht over de haven en de verenigingsfaciliteiten worden vernieuwd. Dit alles binnen de bestaande gevels. Buiten wordt een stukje door de ligging onbruikbaar water gedempt. De dijk wordt opgeknapt en het steigerwerk aangepast. Daardoor ziet straks alles er pico bello uit en krijgt men bovendien vier extra ligplaatsen en meer ruimte om te manoeuvreren.
De verduurzaming was nog wel even een punt. Op een monument kun je niet zomaar zonnepanelen leggen. Gelukkig staat er in de buurt een recent gebouw dat onderdak biedt aan de verenigingsjeugd. Daar komen nu de zonnepanelen voor het hoofdgebouw bovenop te liggen. Voor de verwarming worden warmtepompen ingezet. Dat is voldoende omdat het gebouw in de wintermaanden dicht is en er dus niet echt hard gestookt hoeft te worden.
Door dit alles moet het gebouw en de omgeving ervan, aan de eisen van deze tijd gaan voldoen. Dat gebouw is overigens oorspronkelijk een boerderij uit het begin van de 17e eeuw. In 1917 werd die aangekocht door de zeil-, roei- en motorsportvereniging De Kaag, later de Koninklijke watersportvereniging. In 1921 bouwden zij de starttoren en in 1931 werd de zaal met de koepel aan de boerderij vastgebouwd. Later volgden nog andere uitbreidingen. In april moet al het werk klaar zijn, want dan begint voor de vereniging een heel belangrijk watersportseizoen. De vereniging bestaat in dan namelijk 110 jaar en de traditionale Kaagweek zal voor de 100ste keer worden gehouden.