Noordwijk – De papiercontainers in de gemeente Noordwijk raken heel snel vol, doordat inwoners steeds vaker karton in de bakken stoppen.

Sinds de uitbraak van corona bleven inwoners meer thuis en bestelden spullen via internet. Al die verpakkingen worden weggegooid, maar het karton wordt vaak niet klein gemaakt. De gemeente leegt de ondergrondse containers vaker en de hoeveelheid papier en karton dat dit jaar is ingezameld ligt in Noordwijk zo’n 10% hoger. Doordat de gemeente extra bovengrondse containers heeft bijgeplaatst, komt het minder vaak voor dat ze vol zijn en dat mensen hun oud papier naast de bakken zetten. Het gebeurt echter nog wel.

Het gemeentebestuur wil op 31 december stoppen met de bovengrondse papiercontainers. ,,Mensen maken het karton niet klein en blijven de grote dozen ernaast zetten. Al dan niet omdat de niet verkleinde kartonnen dozen verstoppingen veroorzaken. Met name in de weekenden blijft dit een probleem als er veel wordt aangeboden. Het is met name een gedragsprobleem.’’ Het college van burgemeester en wethouders hoopt, dat een betere communicatie over het niet bijplaatsen van oud papier beter zal helpen, dan het aanbieden van extra afvalcontainers.

7 REACTIES

 1. Waar moet het dan heen in een bakje langs de weg die hebben we al gehad was ook bij wind een grote bende maar jullie gaan naar Meerlanden die het weer anders doen het valt wel op dat de gemeente daar nu mee komt .Het gaat nog meer kosten ook en wat zijn de voordelen hier van kratjes in de keuken .Wat een oplossing

 2. Restafval in de grijze bakken verminderen resulteert in meer gescheiden karton en papier. Dan moet de gemeente daar niet over klagen maar faciliteren door meer containers.
  Wel jammer dat asoos afval naast de container plaatsen. Maar dan niet goedwillende ‘scheiders’ opzadelen met slechtere alternatieven…

 3. De gemeente vergeet zeker het stoppen met het oud-papier/karton bij de diverse scholen en organisaties door de inzamelorganisatie sinds begin dit jaar. Het is zoals altijd, allemaal de schuld van de burger.

  Het stoppen met de bovengrondse containers vergroot het probleem maar. De ondergrondse containers hebben een te smalle opening voor veel karton. Dus komen er vaker verstoppingen. Enig idee hoe vervelend het is om met een volle tas met papier/karton weer terug naar huis te moeten?

 4. Ga een gesprek aan met de Bol.commen van deze wereld. Een verpakking om een verpakking om alleen maar je eigen naam te laten zien. Iets wat in een envelop kan toch nog in een doos stoppen. Gebruik gewoon pakpapier, kost wat meer tijd maar daar heb je vast ook machines voor…..
  Pak het probleem bij de bron aan en niet ergens aan het einde. Dweilen met de kraan open?

 5. Hier ligt toch echt een taak voor ons zelf, karton kleinmaken (niet door vouwen maar snijden) en niet zoals ik afgelopen zondag moest zien de doos zo rechtop in de container zetten, en voor de personen die hier een bestelwagenlading aan het storten waren daar zijn die inzamelpunten niet voor bedrijfsafval moet anders worden aangeboden. En nog een tip voor de gemeente zet eindelijk eens een paar camera’s neer bij de inzamelplekken de meeste rotzooi word per auto gebracht plus vaker legen kan ook geen kwaad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in