De kermis in Voorhout (archieffoto OVV)

Bollenstreek- Nu er in sommige dorpen in de Bollenstreek dit najaar geen kermis komt, vrezen de kermissen die wel doorgaan dat ze worden overlopen. Zoals dit weekeinde gebeurde in Almere: teveel mensen die lang moesten wachten waardoor sommigen over de hekken klommen en vechtpartijen veroorzaken. ‘Als dat hier gebeurt, is het einde kermis’, zegt Hans Janssen van Oranjevereniging Noordwijkerhout.

Vorig jaar was het eenvoudig: corona haalde een streep door alle feesten. Ook de jaarlijkse kermissen, harddraverijen en najaarsfeesten in de Bollenstreek. Maar nu er – met beperkingen – wel mogelijkheden zijn, staan veel bestuurders met hun handen in het haar: wat kan wel veilig, en wat niet. ‘Kermis in coronatijd’ is daarmee een waar hoofdpijndossier.

De Hillegomse Harddraverijvereniging heeft de kermis en de kortebaandraverij moeten afblazen. De Mockkade, waar het plaats zou moeten vinden, is te klein als de winkels bereikbaar moeten blijven, er hekken omheen moeten en er toegangscontroles moeten zijn. ‘Dan kun je misschien 300 mensen kwijt. Dat wordt dan wel een erg klein kermisje’, zegt voorzitter Ad van Lierop. Dan maar beter geen kermis, al zijn nog wel wat feestelijke activiteiten vooral voor de jeugd.

Kermis Noordwijkerhout gaat door… toch?

De Oranjevereniging Noordwijkerhout heeft meer ruimte. Daar kunnen op de Brink op 7 september tussen geblindeerde hekken van twee meter hoog 600 man tegelijk het kermisterrein op. Althans, dat hoopt voorzitter Hans Janssen, want het moet nog blijken of de verzekering hierin meegaat. ‘Als er rotzooi komt als in Almere en wij hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld dan zeg ik nee’, aldus Janssen.

Hij vreest dat er ‘Almeerse toestanden’ komen nu in andere dorpen als Hillegom de kermis wordt geschrapt. ‘Ik wil niemand iets ontzeggen maar dan zeg ik: mensen blijf alsjeblieft thuis, we kunnen hier maar 600 man kwijt. Als het uit de hand loopt is het voor iedereen voorbij.’

Voorhout maakt zich op voor historische kermis

De Oranjevereniging Voorhout is er alles aan gelegen om het hele najaarsfeest te laten doorgaan, inclusief de kermis. ‘Wij bestaan dit jaar 75 jaar, en dat gaan we niet volgend jaar pas dunnetjes overdoen’, zegt voorzitter Ton Wolvers beslist. ‘Wij gaan er vanuit: wat kan er wél.’ Met als enige beperking de grens van 750 man, die voor alle evenementen geldt.

Wolvers laat op het grote parkeerterrein bij het NS-station zien dat hij zich niet hoeft in te houden. ‘In die hoek komen een paar honderdjarige attracties zoals een echt lunapark’, zegt hij trots. En Almeerse toestanden? ‘We gaan wel uit van de verantwoordelijkheid van de mensen zelf, ouders die op hun kinderen letten. Dit is Voorhout, dat gaat hier niet gebeuren. Nee. Nee.’ (Dit is een bijdrage van mediapartner Omroep West)

3 REACTIES

  1. Gewoon overal kermis organiseren. Behalve bij oliebollenkraam nog nooit in de Bollenstreek ergens een rij zien staan. Schitterende attracties die na 10 minuten wachten eindelijk weer
    -nauwelijks halfvol- een ritje konden maken. Hoe groter het aanbod, hoe minder mensen. Goede beveiliging neerzetten om 17-jarige jongetjes uit Hilversum eruit te halen en je hebt een mooi feest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in