Teylingen – De partijen VVD, CDA, Trilokaal en GroenLinks/PvdA gaan de komende tijd gesprekken voeren over samenwerking in een nieuw college van burgemeester en wethouders in Teylingen. Zij zien naar aanleiding van het advies van de formateurs Petra Habets en Robbert-Jan van Duijn voldoende basis om tot overeenstemming te komen en een akkoord te sluiten. De partijen nemen het eerder met alle negen partijen in de gemeenteraad gesloten raadsprogramma mee als uitgangspunt voor de gesprekken.De partijen die nu met elkaar in gesprek gaan over de vorming van een college hebben gezamenlijk 18 van de 25 raadszetels in de gemeenteraad van Teylingen. D66, dat nog deel uitmaakte van de oude coalitie, heeft vier raadszetels en valt vooralsnog buiten de boot. De eenmansfracties van Progressief Teylingen, Lijst Schenk en ChristenUnie belanden de komende vier jaar in ieder geval in de oppositie.Monique de la Rie (VVD) is verheugd over de uitkomst van de gesprekken met de formateurs. “We kijken uit naar de komende periode waarin we verdere invulling gaan geven aan het collegeprogramma.” Carla Hilverda-van Leeuwen (CDA) zegt er een goed gevoel bij te hebben om met deze partijen een coalitie te vormen. “Daarnaast willen wij benadrukken dat dankzij het raadsprogramma het onze inzet is om de komende jaren met alle partijen in goede harmonie samen te werken. Ieder voorstel zullen we de komende vier jaar op de inhoud beoordelen”.

Martijn van Duijvenbode (Trilokaal) is ook positief over de vorming van de nieuwe coalitie. “Wij kijken uit naar de vervolggesprekken. De combinatie van partijen zien wij als een mooie brede afspiegeling van de raad. Daarnaast wil Trilokaal de weg die is ingezet met het raadsprogramma blijven volgen, om ons echt met alle negen partijen samen in te zetten voor de inwoners van Teylingen”. Voor Lisa Gonzalez en Paul Witteman (GroenLinks/PvdA) was dit niet de gedroomde coalitie. “In de eerste gesprekken zien we echter wel goede mogelijkheden om de inhoudelijke onderwerpen die dicht bij ons liggen verder te brengen. We zien het als een uitdaging om Teylingen nog duurzamer en socialer te maken, samen met onze inwoners en organisaties.”Milan Schenk van Lijst Schenk daarentegen is op Twitter niet te spreken over de partijen die het nieuwe college willen gaan vormen: “Voor mij bevestigt het in ieder geval iets: het bestaan van het partijkartel van Teylingen. In campagnetijd lekker schreeuwen, na de verkiezingen als één grote kliek verder gaan. De welbekende baantjescarousel”, aldus de rechts-conservatieve nieuwkomer in de Teylingse gemeenteraad. Ook Mirjam Mack van de ChristenUnie is teleurgesteld. Zij vindt dat de formateurs te kort door de bocht zijn gegaan. “Snelheid, oude reflexen voor veiligheid en zekerheid in plaats van vernieuwing. Samenwerken en een sterk college, dat heeft Teylingen nodig”, aldus Mack.

Volgens Edith Alkemade (D66) wil iedere partij uiteraard plaatsnemen inhet college, ook haar partij. “Maar de formateurs gaan in gesprek, endan is het afwachten wat eruit komt. De uitkomst was voor ons in iedergeval zeer teleurstellend”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in