Noordwijk – Een inwoner heeft enorme last van de stook van houtkachels en dat leidde tot ruim honderd meldingen bij de Omgevingsdienst West-Holland. De bewuste persoon is, volgens eigen zeggen, 25 keer gevoeliger voor fijnstof, dan de gemiddelde persoon. De afgelopen jaren hebben gesprekken met buren plaatsgevonden, is bij de politie geklaagd en heeft buurtbemiddeling plaatsgevonden. Maar het gemeentebestuur voert geen stookverbod voor houtkachels in. Burgemeester Verkleij vindt het verhaal van deze inwoner ‘aangrijpend’, maar geeft aan dat de gemeente zich moet houden aan de wettelijke bevoegdheden. Er is geen rechtsgrond om over te gaan tot het treffen van tijdelijke maatregelen.

4 REACTIES

  1. Een verbod op houtkachels en open haarden binnen de bebouwde kom zou toch echt eens overwogen moeten worden al was het maar vanwege de stank overlast die er door ontstaat.

  2. Laat de gemeente in plaats van een verbod iedereen eens informeren. Er zit welgeteld ca 60% tot 70% rendementsverschil tussen een openhaard en een goede gesloten moderne houtkachel. Deze roken niet tot amper. Gebruik uitsluitend kurkdroog en onbewerkt hout.. de kleine aanmaakhoutjes bovenop de zwaardere onder. Steek het vuur bovenop aan. (Zwisterse stookmethode/YT) De pijp moet minstens een meter boven de nok uitsteken, bij een plat dak zeker 2 meter. Als iedereen eerst eens aan deze manieren voldoet zou er geen houtstookdiscussie zijn geweest.

  3. Het gaat vrij ver om, zoals Richard en Bromsnor voorstellen, hier een gemeentelijke overheidstaak in te zien. Ik zou het nogal wat vinden als de gemeente gaat bepalen of ik wel of niet een houtkachel in mijn huis mag hebben en hoe ik die dan zou moeten gebruiken.

    Nou woon ik in een saaie nieuwbouwwoning met vloerverwarming, cv-ketel en zonnepanelen, maar ik gun eenieder om zelf zijn methode van verwarmen van het huis te kiezen. Een verbod op houtkachels zou eerder een landelijk thema zijn.

  4. Robin.. ik stel niet voor om een verbod op te leggen. ..lees het nog eens goed. Adviseren i.p.v. verbieden. Heel veel mensen zijn niet op de hoogte hoe je goed moet stoken, het kost niets, het is alleen een mentaliteitsverandering net zoals je afval scheiden of batterijen in de prullenbak. En dat juist om te voorkomen dat een verbod gerechtvaardigd wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in