Noordwijk – De KNRM herdenkt de ramp van 24 november 1919 toen drie Noordwijkse redders verdronken bij hun poging de bemanning van de Katwijkse zeillogger de KW47 te redden. Leendert Hellenberg (29), Jan Cramer (33) en Hendrik Vink (32) verdronken toen de roeireddingboot  omsloeg. Ook Amerik Hellenberg (21), matroos van de KW47 en neef van redder Hellenberg, kwam om door ontbering en onderkoeling.
De zeillogger, genaamd Noordzee V ‘de KW47’, was naar oordeel van de scheepvaartinspectie door nalatige navigatie, rond 01.30 die nacht vastgelopen op een zandbank ongeveer twee kilometer ten noorden van Noordwijk.

Deze ramp trof veel gezinnen en hun familieleden in het oude zeedorp. Er werd geld ingezameld en de KNRM steunde de weduwen met een noodfonds. Ook voor de KNRM was dit een zwarte bladzijde in haar geschiedenis. Reden om nu, 100 jaar na dato, deze ramp te herdenken op exact dezelfde dag; 24 november 2019. Dit zal plaatsvinden op de openbare begraafplaats aan de Oude Zeeweg te Noordwijk vanaf 14.30 uur. De KNRM roept nabestaanden op tot deelname aan deze herdenking. Ook belangstellenden zijn welkom bij deze plechtigheid.
Voor meer info of aanmelden van nabestaanden graag per mail: [email protected]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in